Barikové víno: Jak dřevo ovlivňuje chuť vína | Víno od Bodláků

Slovo barrique už asi slyšela většina z nás. Co si ale pod ním máme přesně představit? A jak ovlivňuje chuť vína?

Barik je sud o objemu 225 litrů vyrobený z dubového dřeva. Barikové sudy mají mnoho výhod, ať už z pohledu technického nebo funkčního. I z tohoto důvodu byl postupem času vybrán ke zrání velkých francouzských vín, kterým prospívá dlouhodobá archivace. Víno lze do barikového sudu uložit pouze třikrát a to jak dlouho bude víno ležet v sudu se odvíjí od toho jak finální víno má vonět a chutnat. Čím déle v sudu zůstane, tím více se začnou projevovat jeho vlastnosti, které ale mohou přebít odrůdovost vína. Může se to stát v případě, kdy vinař nemá pro práci s tímto sudem cit a nebo dostatek zkušeností.

Proč právě 225 litrů? Jednoduše proto, že čím menší objem, tím méně vína se do něj vejde a tím pádem dřevo více ovlivňuje finální chuť vína. Proto jsou  barikovaná vína intenzivně ovlivněna dřevem a projevují se u nich kouřové a vanilkové tóny. U vín, která ležela na velkých sudech se často stopa po dřevěném sudu buď nepozná a nebo jen decentně. Což ale není špatně. U některých stylů vín je to velmi prospěšné a barikový sud by jim naopak mohl ublížit.
To, že víno leželo na barikových sudech je u moravských vín uvedeno hned na přední straně etikety. U vín z tradičních francouzských a nebo italských regionů se to většinou neuvádí, nicméně velká vína v barikových sudech nazrávají.

Vyřazené sudy se pak dále využívají na lihoviny, jako například whisky nebo rum. Lihovina pak získá aroma nejen ze dřeva, ale i nádech z vína, které v něm zrálo. Takže až budete pít dobrý rum, vzpoměňte si na nás a zkuste ve sklence hledat kouřovější tóny, které pocházejí právě z těchto sudů.

Dnes se barikový sud nevyužívá pouze pro zrání vín, ale používá se také jako prostředek ke tříbení velkých vín. Když ještě neexistoval exportní trh se sudy, bylo využíváno místní dřevo. To znamená, že jeho vonným látkám se nepřikládala téměř žádná důležitost. Dnes už je vše jinak a dřevo lze nakombinovat tak, aby byl výsledek perfektní. Můžeme mít například kombinaci dubového dřeva z povodí řeky Allier a z pohoří Limousin. Každé víno má jiné vlastnosti a aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků je potřeba k tomu využívát rozličné druhy dubového dřeva. V současné době jsou na původ dřeva nejvíce žádané oblasti kolem francouzských měst Nevers, Vogézy, Troncais, Blois, Compiegne, Fontainebleau a Pupille.

Jaký je váš názor na barikovaná vína? Vyhledáváte je? Nebo vám naopak vadí to, že se u takových vín méně projevuje jejich odrůdovost?

Photo by Kyle Langford on Unsplash