Je zdravé pít víno? | Víno od Bodláků

Jak je možné, že francouzi jedí tučná jídla, pijí víno každý den a zároveň jsou stále stíhlí a celkově zdraví? Odpověď je se jmenuje Francouzský paradox.

Počátkem 19.století někteří vědci zjistili, že Francouzi, kteří často konzumují máslo, sýry a dost kouří, trpí méně srdečními chorobami. Tento průzkum se potvrdil i v dalších zemích, které mají ve zvyku dát si mírné množství vína k jídlu. Jak je to možné? Víno v těle snižuje hromadění krevních destiček a to má za důsledek zabraňování tvorbě ateromů, které mohou způsobit aterosklerózu. Další významná věc, které mírná konzumace vína prospívá, je prevence proti infarktu.

Už jste někdy slyšeli, že víno dělá dobrou krev? Pokud ano, slyšeli jste správně. Litr vína obsahuje asi 5-10 mg železa, které tvoří základ hemoglobinu. Ten přepravuje do všech tkání lidského těla kyslík. Kromě železa může víno nabídnout minerální složky, jako například měď, čistící magnézium, chrom, mangan a zinek.

A co znamená mírná konzumace vína? Obecně platí asi 0.3 litru denně. Středověký teolog Izidor Sevillský tvrdil, že název víno je odvozeno z latinského slova vis což znamená síla.

Na závěr tady máme dobrou zprávu hlavně pro dámy, že obsah polyfenolů má antioxidační vlastnosti, které zpomalují proces stárnutí buněk.

Nebojte se proto dát si s námi bez výčitek každý večer skleničku dobrého vína.

Na zdraví!