Rozmanité mikroklima Chile

Představte si mapu Chile. Taková dlouhá nudle, která je z jedné strany chráněná vysokými Andami a z druhé zase Tichým oceánem. Díky tomu Chile nabízí snad všechny mikroklima, která na Zemi existují a přesně proto je Chile neobyčejně zajímavým regionem. A v tomhle článku se dozvíte všechno důležité k tomu, abyste mohli začít objevovat Chilská vína.

Maipo Valley je jenom hodinku cesty z hlavního města Santiaga. Maipo je hlavně rájem pro fajnová červená vína, která se vyvíjí do příjemných ovocných tónů a jsou cenově dobře dostupná. Typické odrůdy jsou Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere, které se staly typickými odrůdami pro celé Chile. Vinice v Maipo Valley byly vysazeny už v roce 1500, což z ní dělá jeden z nejstarších regionů Nového světa.

Casablanca, která je na západ od Santiaga je zase známá svým chladnejším mikroklima a proto vyniká bílými víny. Zejména pěknými a suchými Sauvignony a nebo Chardonnay, které se super kombinují s jídlem. Taky tady najdete malý podíl Pinot Noir (Rulandského modrého)

Studené a horké klimatické rozdíly

Někdy to tak bývá, že ty nejzajímavější vína vlastně nikdo nezná, protože nepocházejí z věhlasných regionů. Podobně to je v Chile. Fantastická vína Vznikají v regionu Limarí Valley (který, překvapivě, nikdo nezná). Leží asi 300 km na sever od Santiaga, blízko Ovalle, kam se za velkými vlnami sjíždí surfeři z celého světa. A protože od Pacifiku přichází chladné mikroklima, skvěle se tady daří bílým vínům. A i přesto, že region leží celkem daleko mimo rovnoběžky, kde se víno tradičně vyskytuje, Limarí Valley zdaleka není nejsevernější region pro pěstování skvělého vína v Chile.

Chardonnay je prostě královna Limarí Valley a protože je region blízko rovníku (a taky nejsušší poušti na světe, Atacamě), Limarí Valley je překvapivě horké a relativně suché. Dále na sever jsou ještě dva regiony, Atacama a Coquimbo, které se specializují na pisco, což je typický chilský destilát.

A pokud vyrazíte dál na jih od Santiaga, narazíte na 100 km široké Valle de Colchagua, které je dramaticky teplejší díky tomu, že leží dál od oceánu. Vznikají tu nejlepší chilská červená vína.

Nejznámější jsou Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah a také jeden z nejlepších jihoamerických Malbeců, který se úplně v pohodě vyrovná těm argentinským.

Trocha dat (ale zajímavých)

Většina chilského obchodu s vínem se vyvinula díky globální poptávce. Svého času bylo Carmenere běžnou odrůdou v Bordeaux, teď jde ale o chilskou tradiční odrůdu. Nicméně mezinárodní popularita Cabernetu Sauvignon je tak vysoká, že Carmenere zastává pouze 17% chilských vín prodaných v USA. Cabernetu Sauvignon se prodá 33%. Merlot a Syrah mají oba po osmi procentech.

Sauvignon Blanc je nejoblíbenější bílé víno (6%) a následuje ho Cabernet Franc, Pinot Noir a Malbec, všichni mají po pěti procentech.

Většina nejznámnějších regionů je snadno dostupná přímo ze Santiaga a většina z nich je domovem širokého spektra odrůd, ze kterých se vyrábí jak jednoodrůdová vína tak kupáže. Mluvíme hlavně o regionech Valle de Colchagua, Valle Central a Valle del Maipo.

Je celkem jedno jestli preferujete styl vína z chladných oblastí nebo těch horkých, je jedno jestli preferujete staré a tradiční odrůdy nebo jihoamerické speciality, prakticky kdekoliv si ukážete na mapě prstem v této zemi, velmi pravděpodobně najdete unikátní a delikátní víno.

O regionech

Populární články

  1. Vše co potřebujete vědět o oranžových vínech
  2. Jak číst etikety italských vín