Filtry

Oranžová vína

3 produktů

Zobrazuji 1 - 3 z 3 produktů
Zobrazit
suchébestseller
Grigo Pinot Grigio DOC Millesimato Brut (oranžové víno) Villa Cornaro Vínoodbodláků.czGrigo Pinot Grigio DOC Millesimato Brut (oranžové víno) Villa Cornaro Vínoodbodláků.cz
suchéTop 5% na světěbestseller
Pinot Grigio Ramato IGT Tenuta di Corte Giacobbe Vínoodbodláků.czPinot Grigio Ramato IGT Tenuta di Corte Giacobbe Vínoodbodláků.cz
Zvolit možnosti
suchéTop 5% na světěbestseller
6x 0,75 l Pinot Grigio Ramato IGT oranžové Tenuta di Corte Giacobbe Vínoodbodláků.cz6x 0,75 l Pinot Grigio Ramato IGT oranžové Tenuta di Corte Giacobbe Vínoodbodláků.cz

Jak chutná oranžové víno?

Oranžové víno vyniká ovocnou chutí, můžete v něm najít liči, ananas či žlutý meloun. Výjimkou není ani medová či lehce ořechová příchuť. Oranžové se řadí i díky unikátnímu postupu výroby k suchým vínům se specifickou barvou i zajímavou, plnou chutí.

Hodí se především k výraznějším jídlům. Do oranžového vína se možná nezamilujete hned na první ochutnání. Pokud si k němu však najdete cestu, půjde o lásku na celý život.

Jak se vyrábí oranžové víno?

Oranžové víno není název odvozen od barvy vína, ale od způsobu výroby vína. Ve zkratce jde o víno vyrobené z bílých hroznů (nejčastěji z Rulandského šedého nebo Veltlínského zeleného) způsobem výroby červených vín. To znamená, že víno je před lisováním macerované na svých slupkách. Díky tomu získává strukturu a svou nezaměnitelnou barvu. Podle toho jak dlouho víno na slupkách maceruje rozlišujeme dva styly oranžových vín.

  1. Macerace v řádu hodin
  2. Macerace v řádu dnů až týdnů

V řádu hodin…

Tuhle metodu používají zejména v Itálii. Vína jsou většinou z Rulandského šedého (tedy Pinot Grigio) a mají dovětek Ramato nebo Blush. Chuťově byste víno od bílého možná ani nepoznali. Stále je to krásně osvěžující víno. Oproti klasickému Pinot Grigio v něm ale najdete trochu jiné chuťové tóny. Zpravidla jde o mandarinky, broskve a bezový květ.

V řádu dnů až týdnů…

Tohle je trochu jiný sport. O oranžovém se někdy říká, že chutná jako červené. A přesně u této několikatýdenní metody to platí. Dlouhá macerace do vína dostane třísloviny (ze slupek a z pecek). Barva je opravdu výrazně oranžová a celkově je tělo vína velmi výrazné. Kdo ví, možná byste ani neřekli, že nejde o červené víno. Ochutnejte a udělejte si názor sami. Může se stát, že se zamilujete.

U nás se tomuto typu vína věnují zejména tzv. autentisté nebo-li vinaři, kteří své víno označují za naturální. Vinaři často tenhle typ vína nefiltrují.

Vše o oranžových vínech v našem Vinocastu

Zjistěte více v našem podcastu s tematikou růžových a oranžových vín.

Nedávno prohlížené