Chcete ochutnat něco skutečně speciálního? Oranžové víno vyniká nejen svým jedinečným zbarvením, ale také chutí a naprosto unikátním postupem výroby. Jedná se totiž o nejstarší druh vína, které se vyrábělo už před 7 000 lety!
Při jeho výrobě se nejčastěji používá odrůda Rulandské šedé, nejedná se však o pravidlo. Co už však pravidlem je, je fakt, že se na výrobu oranžového vína používají pouze ty nejkvalitnější bílé hrozny. Často právě z ekologického pěstování. Přečtěte si o oranžovém vínu více...Jak chutná oranžové víno?
Oranžové víno vyniká ovocnou chutí, můžete v něm najít liči, ananas či žlutý meloun. Výjimkou není ani medová či lehce ořechová příchuť. Oranžové se řadí i díky unikátnímu postupu výroby k suchým vínům se specifickou barvou i zajímavou, plnou chutí.
Hodí se především k výraznějším jídlům. Do oranžového vína se možná nezamilujete hned na první ochutnání. Pokud si k němu však najdete cestu, půjde o lásku na celý život.
Jak se vyrábí oranžové víno?
Oranžové víno není název odvozen od barvy vína, ale od způsobu výroby vína. Ve zkratce jde o víno vyrobené z bílých hroznů (nejčastěji z Rulandského šedého nebo Veltlínského zeleného) způsobem výroby červených vín. To znamená, že víno je před lisováním macerované na svých slupkách. Díky tomu získává strukturu a svou nezaměnitelnou barvu. Podle toho jak dlouho víno na slupkách maceruje rozlišujeme dva styly oranžových vín.
- Macerace v řádu hodin
- Macerace v řádu dnů až týdnů
V řádu hodin…
Tuhle metodu používají zejména v Itálii. Vína jsou většinou z Rulandského šedého (tedy Pinot Grigio) a mají dovětek Ramato nebo Blush. Chuťově byste víno od bílého možná ani nepoznali. Stále je to krásně osvěžující víno. Oproti klasickému Pinot Grigio v něm ale najdete trochu jiné chuťové tóny. Zpravidla jde o mandarinky, broskve a bezový květ.
V řádu dnů až týdnů…
Tohle je trochu jiný sport. O oranžovém se někdy říká, že chutná jako červené. A přesně u této několikatýdenní metody to platí. Dlouhá macerace do vína dostane třísloviny (ze slupek a z pecek). Barva je opravdu výrazně oranžová a celkově je tělo vína velmi výrazné. Kdo ví, možná byste ani neřekli, že nejde o červené víno. Ochutnejte a udělejte si názor sami. Může se stát, že se zamilujete.
U nás se tomuto typu vína věnují zejména tzv. autentisté nebo-li vinaři, kteří své víno označují za naturální. Vinaři často tenhle typ vína nefiltrují.
Vše o oranžových vínech v našem Vinocastu
Zjistěte více v našem podcastu s tematikou růžových a oranžových vín.