Výraz (ne)prosecco není oficiálním označením těchto lahodných vín s bublinkami – ve skutečnosti jsme si ho vymysleli sami.
Proč? Jedná se o skutečně nejvýstižnější popis těchto vín. Technologie jejich výroby (ne)prosecca a prosecca se ničím neliší, a dokonce i hrozny jsou ze stejných vinic a od stejných italských výrobců.
Ptáte se, kde je rozdíl?
Ten nalezneme pouze v odrůdě hroznů, ze kterých se (ne)prosecco vyrábí. Označení prosecco totiž mohou nést pouze perlivá vína z odrůdy Glera. Naše (ne)prosecca jsou především z odrůdy Pinot Grigio. Jedno je dokonce kombinací pinotů a Chardonnay. Určitě si ho nenechte ujít, protože Chardonnay má neuvěřitelně lahodnou a zajímavou strukturu.
Pinot Chardonnay je tak oproti klasickému proseccu daleko strukturovanější a chuťově výraznější. Rozdíl v chuti jsme objevili náhodným pokusem. Dali jsme si skleničku Pinot Chardonnay a pak skleničku prosecca. No a „obyčejné“ prosecco bylo najednou bez chuti. Nevěříte? Porovnejte (ne)prosecco s proseccem na vlastní chuťové buňky. 😊