...ale z jiných odrůd. Proto se nesmí jmenovat prosecco. Milujete prosecco, ale přece jen čas od času toužíte po změně? Ochutnejte (ne)prosecco! Jedná se o jemné perlivé víno proseccu velmi podobné, přesto však odlišné… (ne)Prosecco si stejně jako „originál“ vychutnáte při párování s italskou kuchyní, při letním grilování, kempování i na pikniku s přáteli. Co přesně je (ne)prosecco a jak se od prosecca liší?
Přečtěte si více.Výraz (ne)prosecco není oficiálním označením těchto lahodných vín s bublinkami – ve skutečnosti jsme si ho vymysleli sami. Proč? Jedná se o skutečně nejvýstižnější popis těchto vín. Technologie jejich výroby (ne)prosecca a prosecca se ničím neliší, a dokonce i hrozny jsou ze stejných vinic a od stejných italských výrobců.
Ptáte se, kde je rozdíl? Ten nalezneme pouze v odrůdě hroznů, ze kterých se (ne)prosecco vyrábí. Označení prosecco totiž mohou nést pouze perlivá vína z odrůdy Glera. Naše (ne)prosecca jsou především z odrůdy Pinot Grigio. Jedno je dokonce kombinací pinotů a Chardonnay. Určitě si ho nenechte ujít, protože Chardonnay má neuvěřitelně lahodnou a zajímavou strukturu. Pinot Chardonnay je tak oproti klasickému proseccu daleko strukturovanější a chuťově výraznější.
Rozdíl v chuti jsme objevili náhodným pokusem. Dali jsme si skleničku Pinot Chardonnay a pak skleničku prosecca. No a „obyčejné“ prosecco bylo najednou bez chuti. Nevěříte? Porovnejte (ne)prosecco s proseccem na vlastní chuťové buňky.