Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí pouze v oblasti Champagne ve Francii. Historie sahá až do počátku 17. století, kdy mnich Dom Pérignon přišel s nápadem míchání několika různých odrůd – blendování. Výsledkem byla výrazně konzistentnější vína.
Moderní výroba šampaňského, jak ho známe dnes, začala v 19. století, kdy výrobci šampaňského začali používat tzv. „méthode champenoise“. Tato metoda spočívá v druhotném kvašení vína v láhvi, které vytváří ve víně charakteristické bublinky. Dneska ji nejčastěji nazýváme jako tradiční metodu.
Pravé francouzské šampaňské se v 19. a na počátku 20. století stávalo stále populárnějším a spojovalo se s luxusem a oslavami. Dnes se Champagne vyrábí v mnoha různých stylech, včetně brut (suché), sec (středně suché) a demi-sec (sladké). Naprostá většina šampaňských vín se vyrábí ze třech odrůd: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Luxusní šampaňské využijete při oslavě narozenin, výročí nebo společenské akci.