V Rakousku je víno klasifikováno podle odrůdy použité k výrobě vína a také podle oblasti, ve které se vyrábí. Nejběžnějším klasifikačním systémem v Rakousku je systém DAC (Districtus Austriae Controllatus), který se používá pro klasifikaci červených, bílých a šumivých vín.

Systém DAC rozděluje Rakousko na několik regionů (apelací), z nichž každý má svá vlastní pravidla pro výrobu vína. Předpisy specifikují minimální obsah alkoholu, maximální výnosnost na hektar a minimální požadavky na zrání vína. Známé DAC jsou Wachau DAC, Kamptal DAC, Weinviertel DAC a další.

V rámci každého regionu existují také různé kategorie vín podle odrůdy a úrovně kvality. Kategorie sahají od jednoduchých stolních vín až po složitější, kvalitnější vína vyrobená z konkrétních odrůd.

Systém klasifikace ve Wachau

  • Vína Steinfeder jsou nejlehčí a nejaromatičtější vína ve Wachau. Musí mít obsah alkoholu 11,5 % až 12,5 % a obvykle se vyrábí z odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský.

  • Vína Federspiel jsou plnější a mají vyšší obsah alkoholu než vína Steinfeder. Musí mít obsah alkoholu 11,5 % až 12,9 % a obvykle se vyrábí z odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský.

  • Vína Smaragd jsou nejbohatší a nejplnější vína ve Wachau. Musí mít obsah alkoholu alespoň 12,5 % a jsou typicky vyrobeny z odrůdy Ryzlinku rýnského. Zrají delší dobu než vína Steinfeder a Federspiel. Najdete tady i Veltlínské zelené.

Systém kvality rakouských vín v bodech

  • Systém kvality pro rakouské víno je známý svými přísnými regulacemi.

  • Systém rozlišuje mezi víny s udáním původu a víny bez udání původu.

  • Klasifikace vín je založena na původu hroznů a jejich obsahu cukru.

  • Víno bez udání původu není podřízeno žádným regulacím.

  • Landwein je označení pro vína s chráněnou geografickou indicií.

  • Qualitätswein je nejvyšší kategorií rakouského vína a označuje vína s označením původu.

  • Vína DAC splňují specifická kritéria dle oblasti jejich původu.

  • Qualitätswein musí pocházet z jedné vinařské oblasti a splňovat určité požadavky na obsah alkoholu a kyselost. Musí také projít senzorickou evaluací.

  • Každé kvalitní víno je označeno národním testovacím číslem a červeno-bílou pruhovanou páskou.

  • Kvalitní víno z Rakouska je rozděleno na kabinetní víno, Prädikatswein a vína DAC.

  • Prädikatswein zahrnuje speciality jako Beerenauslese a Eiswein.

  • Vína DAC jsou regionálně typická a mají profil původu pro svou vinařskou oblast.

Děkujeme. Náš o decku lepší tým se vám ozve do 24 hodin zpět 💛

Powered by Formful