Svatovavřinecké je skvělá odrůda, která má nejistý původ, ale většina odborníků se shoduje na tom, že jedním z jejích předků je oblíbená odrůda Rulandské modré (Pinot Noir). Pravděpodobně pochází z francouzského Alsaska. Nicméně momentálně se pěstuje hlavně u nás v České republice, v Rakousku a Německu. Název Svatovavřinecké odkazuje na datum, kdy bobule na keři začínají měknout - 10. srpna, tedy dne svatého Vavřince.
Jeho chuť si představte jako plnou, s jemnou tříslovinkou a tóny malin, ostružin, švestek, peckovitého ovoce, čokolády a skořice, což dává vínu charakteristickou a komplexní chuť. Ideální teplota pro sklenku Svatovavřineckého je kolem 15 °C.
Svatovavřinecké miluje jídlo. Skvělé je k lososovi, tuňákovi, vepřovému, kuřátku nebo třeba houbovému rizotu.