Červené víno: 9 nejrozšířenějších odrůd světa | Víno od Bodláků

Aglianico

Tato odrůda pochází z jižní Itálie. Řekové ji v antice vysadili do oblasti Kampánie, Basilicaty a Puglie. Víno má rubínovou barvu, intenzivní vůni červeného ovoce, hlavně jahod a malin. V chuti je suché, má vysoký obsah tříslovin a alkoholu, v dochuti je plné a jemné.

Barbera

Barbera je odrůda, která se pěstuje nejvíce ze všech. Bezvadně se přizpůsobuje horkému klimatu a má odolnost proti houbovým chorobám. Nejlepší vína vznikají v italské oblasti Piemonte. Barva je purpurově rudá, vůně je květinová, mohou být cítit fialky a plané růže. Barbera má vyšší obsah kyselinek, je chudá na třísloviny a v barikových sudech se jí dobře daří dosahovat výtečných výsledků.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je původem z francouzského Bordeaux a jeho typický znak je bohatý tanin. Velká výhoda je, že mu nevadí rozličné klimatické podmínky, proto ho pěstují všechny zěmě, které víno vyrábí. Jedná se o vína také z Nového světa jako Mexiko, Spojené státy americké, Chile, Argentina, Austrálie apod. V České republice zaujímá z celkové plochy vinic méně než 0,1%. Typické aroma je po zelenině, ovoci a koření. Většinou jsou cabernety suché, mají vyšší obsah tříslovin a alkoholu.

Merlot

Merlot je další odrůda, která pochází z Bordeaux. Ve Francii se jedná o základní složku slavných velkých vín z Chateau Petrus. Jeho typická vůně je přezrálé červené ovoce s květinovými tóny. V chuti je víno jemné a suché s příjemnou kyselinkou, nechybí mu ani středně výrazné třísloviny.

Nebbiolo

Jedná se o star italskou odrůdu, která má špičkovou kvalitu a je pěstována pouze v oblasti Piemontu a v Lombardii. Granátově rudou barvu má už i mladé víno, vůně je ovocitá a kořenitá, může se vyskytnout vůně po lanýžích a asfaltu. Nebbiolo je lahodné a jemné, má vysoký obsah tříslovin a dlouhou dochuť.

Pinot Noir

Tato odrůda pochází z Burgundska a Champagne. Pinot Noir není tolik přizpůsobivý, a proto má poměrně malé výnosy. Je pěstován po celém světě, v České republice ho všichni známe jako Rulandské modré. To z celkové plochy vinic zabírá asi 1,6%. Chuť je harmonická s nižším obsahem tříslovin. Ve vůni ucítíte ostružiny, jahody nebo černé třešně.

Sangiovese

Je pěstováno ve střední Itálii a vyrábí se z něj vína typu Chianti, Brunello di Montalcino a další toskánská vína. Typická vůně je po fialkách, kručince a švestkách. Sangiovese je suché, vyvážené, s bohatým obsahem tříslovin a dlouhou dochutí.

Syrah

Víno pochází z francouzské oblasti Cotes du Rhone, je značně pěstován v Austrálii a v Jižní Africe (Shiraz). Jeho barva je intenzivní, ve vůni jsou cítit fialky, bobulovité ovoce a černý pepř. Syrah je suchý, harmonický, má vyšší obsah alkoholu a vyvážené třísloviny.

Zinfandel

Víno je původem z Chorvatska, kde se nazývá Plavac mali, jako Zinfandel se pěstuje v Kalifornii a v Itálii ho známe jako Primitivo. Tato odrůda je suchá, má bohatou květinouvou a kořenitou vůni. Obsah alkoholu je vyrovnaný, v chuti má příjemnou kyselinku a plnou dochuť.