Nejrozšířenější odrůdy bílého vína | Víno od Bodláků

Chardonnay

Chardonnay je původem z Burgundska a pěstují ho snad všechny země, které víno produkují. Tato odrůda má jeden z nejlepších potenciálů zrát v barikovém sudu. Struktura vína také umožňuje míšení s jinými odrůdami, dobře snáší několikadenní kontakt se slupkou, kvašení při nízkých teplotách a případné další zrání v láhvích. Ve vůni často dominuje banán, akácie a vanilka. Chardonnay je suché a plné víno s příjemnou kyselinkou.

Muškát

Muškátů existuje celá řada s typickým aroma. Bílý muškát, s drobnými bobulemi, je nejušlechtilejší a byl velmi populární ve starém Římě. V České republice se pěstuje asi 0,4% z celkové plochy vinic. Vůně muškátu je intenzivní a najdete v něm šalvěj, růži, broskev, meruňku a liči. Zbytkový cukr má vetšinou větší, takže se jedná o sladší vína. Méně častá suchá verze má pak v dochuti nahořklé aroma.

Ryzlink

Nejznámějším ryzlinkem je bezesporu ryzlink rýnský, který vděčí za svou slávu Alsasku a Německu. Je ale například pěstován i v USA, Chile, Austrálii nebo Novém Zélandu. V České republice zaujímá asi 6% z celkové plochy vinic. Ryzlink rýnský je ve vůni minerální, květinový a ovocný. Většinou je suchý, bohatý s elegantní kyselinkou.

Sauvignon blanc

Častý výskyt Sauvignonu najdete ve francouzských oblastech podél řeky Loiry a v Bordeaux. Výborná vína se vyrábějí také na Novém Zélandě, Kalifornii a Jižní Africe. V České republice zabírá z celkové plochy vinic 3%. Ve vůni dominuje zelenina, tráva, květiny a ovoce. Chuť doprovází hladká kyselinka.

Sémillion

Sémillion pochází z oblasti Boreaux a ve Francii je celkově velice rozšířený. Dále se pěstuje v Kalifornii, Argentině, Chile a Austrálii. Aroma je po zralém ovoci, chuť je vyrovnaná, bez příliš vysoké hladiny kyseliny.

Sylvánské zelené

Původ Sylvánu je pravděpodobně v Rakousku. Pěstuje se také v italských oblastech Trentino a Alto Adige. Nejčastěji se vyrábí dva typy vín, prvním je více alkoholické a jednoduché víno s květinovou vůní a citrusovými tóny. Druhý typ je chuťově komplexnější, má výraznější kyselinku a je vhodný i k archivaci.

Trebbiano

Trebbiano je nejvíce rozšířená odrůda na severu Itálie a Toskánska. Z této odrůdy vznikají lehká suchá vína, ze kterých se ve Francii pálí koňak a armagnac. Aroma tohoto vína je jemně květinové a ovocné. Díky vysoké hladině kyselinky se často mísí i s dalšími odrůdami.

Vermentino

Vermentino je rozšířeno především na Ligurském pobřeží, v Toskánsku, Sardinii a jihu Francie. Ve vůni jsou cítit květiny, ovoce a anýz. Po ochutnání se v ústech vytvoří dojem kulatosti. Toto víno se konzumuje především jako mladé, tedy do tří let.