Jak se vypořádat s kocovinou?

Rodinné oslavy vánočních svátků jsou za námi a možná i vás potkala obávaná kocovina. Možná dokonce taková, že jste při všech alkoholových bůžcích slibovali, že už se alkoholu ani nedotknete. Jenže to víte stejně dobře jako my. Silvestr je za rohem a kdo by při oslavách konce roku sklenku nebo dvě dobrého vína odmítl? My rozhodně ne. Tentokrát tak přinášíme pár tipů, jak se té hrozné kocovině vyhnout a do roku 2023 vstoupit i po té nejintenzivnější párty alespoň s trochu čistou hlavou.

Základem je příprava před samotnou akcí

Vyhnout se kocovině, to chce pořádnou přípravu už před samotnou akcí. Ještě, než vyrazíte do víru oslav, nezapomeňte se pořádně najístněčeho mastného. Dokonce existují lidé, kteří si před akcí dají panák oleje, ale do takových extrémů bychom snad ani nezacházeli. Takový bramborový salát, pořádně mastný fast food nebo třeba chleba se sádlem vám prokáže podobnou službu a nehrozí, že se vám žaludek obrátí ještě dřív, než s pitím vůbec začnete.

Pokud už jste nějakou tu chvilku plnoletí, určitě už jste o téhle radě nejednou slyšeli – ale dodržujete ji opravdu důsledně?

A ještě pro vás máme jeden tip, jak se kocovině i ostudě na silvestrovské

akci vyhnout, a přitom si ji naplno užít.

Předem si stanovte limit, kolik toho dnes večer vypijete. Nemusí být extra nízký. Jde o jakési udržení pozornosti a „vědomé pití“ při kterém se vám nestane, že by do vás padala jedna sklenka za druhou, aniž byste si vůbec uvědomovali, kolik toho konzumujete.

Přípravu na kocovinu nepodceňujte ani během akce

Úplně základní poučkou k tomu, jak se vyhnout kocovině, je pít kvalitní alkohol a pokud možno drinky nemíchat.Není nic horšího než si dát tři piva nebo sklenky vína a pak to zapít panákem. Ale občas jsou akce, kde to jinak „nejde“. Ani v takovém případě však nemusí být vše ztraceno. Alespoň pokud dodržíte i ostatní zásady.

  1. Pití prokládejte (tučným) jídlem.
  2. Nezapomeňte doplňovat tekutiny nealkem. Nejlepší je čistá voda. Kolové nápoje nebo dokonce energy drinky mohou napáchat víc škody než užitku.

Další tip už jsme zmínili. Myslete na to, kolik toho plánujete vypít a nepropadněte kouzlu „ještě jedné skleničky“ které vás přiměje na všechna předsevzetí a hrůzu následujících dnů zapomenout. Pokud budete alkohol dostatečně prokládat vodou, vydrží vám o něco déle a nebudete tak muset být o půlnoci na suchu.

A co dělat ještě předtím, než usnete?

Voda, voda, a ještě jednou voda. Chybu neuděláte ani rehydratačním roztokem, který za pár korun pořídíte v lékárně a bude se vám hodit i po probuzení. Příčinou kocoviny je z velké části právě dehydratace, čím více se hydratujete, tím menší bude šance nepříjemných následků během druhého dne.

A spěte. Spěte co nejdéle. Přestože spánek po alkoholu nepatří zrovna k těm nejkvalitnějším, tělo během něj alkohol odbourává (proto nemá dostatek času na klasickou regeneraci) a čím déle spíte, tím větší šanci máte, že se to nepříjemné opičce vyhnete.

Co když už kocovinu máte?

Občas se zkrátka stane, že na všechny poučky ohledně alkoholu zapomenete a jindy ani přes všechnu snahu nezaberou. Co dělat, pokud jste se ráno probudili s kocovinou?

Jediná pravdivá odpověď je… To záleží.

Ve většině případů však stejně jako na zlomené srdce i na kocovinu pomáhá primárně čas. Čas a hodně vody.

Dejte na rady babiček. Vývar nebo česnečka vám rozhodně po náročném večeru neuškodí – už jen protože v kvalitní polévce je… ano, hádáte správně, hodně vody.

Neuškodí vám ani sprcha a další spánek.

A co jídlo? Tady se názory trochu dělí. Někdo přísahá na půst, který údajně pomáhá k rychlejšímu odbourání alkoholu. Další skupina zase nedá dopustit na nějakou pořádnou „prasárničku“ z fast foodových řetězců.

Co však určitě nedoporučujeme je „panák vyprošťovák“, který je pouze cestou k prodloužení utrpení a v horším případě i k alkoholismu.

Místo toho zkuste více vody a spánku. Určitě vám neuškodí ani vitamín C, už zmíněný rehydratační roztok a čerstvý vzduch. A pokud procházku opravdu nezvládnete, zkuste si alespoň pořádně vyvětrat, zachumlat se do peřin a co nejvíce se z divokého večera prospat.