Lambrusco: Kvalita, kterou nečekáte

Když se řekne Lambrusco, tak možná trochu ohrnete nos a řeknete si “myslíš to levný, sladký víno, co chutná jako sodovka?”. Ano, přesně tohle Lambrusco myslíme. Jeho reputace se rozpadla 40 let zpátky. Což má i výhody. Najdete totiž skvělá lambrusca, která nestojí svět. Jeho příběh je totiž docela zajímavý. Rozhodně víc, než byste si mohli myslet.

Lambrusco, které za to stojí

Lambrusco je vlastně rodina velmi starých odrůd, které mají italský původ. Takže většina vín je blendem několika odrůd. Každá z nich má svůj unikátní chuťový charakter. Bohužel se neví, kdy vznikly. Cato je ale možná zmínil ve svém spisu De Agri Cultura. Což je nejstarší tištěný manuál pro farmaření. Takže když si dáte skleničku Lambrusca, možná ochutnáváte něco, co je mnohem starší než třeba Cabernet.

Za nejlepší Lambrusca se považuje to suché (označené jako secco) a lehce sladké (semisecco)

Za nejlepší Lambrusca se považuje to suché (označené jako secco) a lehce sladké (semisecco). Skoro vždycky jsou vyrobena v perlivém stylu – tedy frizzante. Existuje zhruba 10 odrůd, ze kterých se vyrábí. A z toho tady jsou 4 odrůdy o kterých byste měli vědět:

  • Lambrusco di Sorbara
  • Lambrusco Maestri
  • Lambrusco Grasparossa
  • Lambrusco Salamino

Tyhle odrůdy reprezentují vše, co dobré Lambrusco má mít. A jako bonus se skvěle kombinuje s velmi širokou škálou jídel jako je třeba korejské BBQ (kimchi hmmmm).

Co od Lambrusca očekávat?

Lambrusco di Sorbara

Tahle odrůda produkuje spíš lehká a nejvíc delikátní vína s jemným květinovým podtónem. Často s lehce růžovým barevným nádechem. Jako nejlepší jsou suché varianty. Jsou osvěžující s nasládlou vůní pomerančových květů, mandarinky, třešní, fialek a melounu. Na etiketě by víno mělo být označeno jako Lambrusco di Sorbara.

Skvěle se hodí thajské a indické kuchyni.

Lambrusco Grasparossa

Tahle odrůda vytváří nejplnější Lambrusco s tóny černého rybízu a borůvek. Tohle všechno je podtrženo středně výraznou tříslovinkou a jemnou smetanovostí, která vzniká díky výrobní metodě Charmat – metoda sekundárního kvašení v tlakovém tanku, při kterém vznikají bublinky. Víno najdete označeno jako Lambrusco Grasparossa di Castelvetro (což obsahuje 85 % této odrůdy).

Skvěle se hodí lasagním nebo ke grilovaným žebrům.

Lambrusco Maestri

Vína z této odrůdy jsou více cítit po hroznech s jemnými a krémovými bublinami. S trochou té mléčné čokolády. Lambrusco Maestri je nejvíce zcestovalá odrůda Lambrusca. Skvělá vína totiž najdete i v Austrálii (Adelaide Hills) a v Argentině (Mendoza). Najít jednoodrůdové Lambrusco Maestri v Itálii je celkem nemožné. Jeden italský expert Ian d’Agata říká:

Zkuste Cantine Ceci, Nero di Lambrusco Otello. Garantuju vám, že navždy změníte svoje mínění o Lambruscu. A začnete věřit, že Lambrusco je skvělé.

Lambrusco Salamino

Tahle odrůda má válcovité a jako salám tvarované hrozny. Proto ten název. Odrůda má aromatické kvality Lambrusca di Sorbara (představte si třešně a fialky) se strukturou (tříslovinami), krémovitostí a výraznou barvou Lambrusca Grasparossa. Lambrusco Salamino očekávejte spíš ve sladším stylu. Tedy semisecco a někdy i dolce (sladké). Sladkost u této odrůdy vyvažuje výraznější tříslovinu. Divili byste se, sladkost z něj dělá skvělé víno k burgeru. Lambrusco Salamino je většinou označeno jako Reggiano Lambrusco Salamino a Lambrusco Salamino di Santa Croce.

Užijte si Lambrusco jako správný Ital

Většina Lambrusca je z regionu Emilia-Romagna. Region, který je domovem několika opravdu známých delikates. Třeba ocet Balsamico z Modeny, Prosciutto, Parmigiano-Reggiano. Určitě znáte všechny. Takže vás asi nepřekvapí, že dobré Lambrusco se hodí ke všem těmto parádičkám. Pokud si Lambrusco chcete užít autenticky, užijte si ho s uzeninami, sýry. A nezapomeňte na Prosciutto di Parma a Parmigiano-Reggiano. Kdo by to byl řekl, že Lambrusco je taková paráda, viďte?

Na českém trhu najít opravdu dobré Lambrusco je bohužel docela oříšek. Není po něm poptávka. Protože u nás ani nevím, že Lambrusco je vlastně opravdu dobré víno s dlouhou historií.

Odrůdy