Sklenice s drinkem Mimosa

Prosecco je nejrozšířenější šumivé víno na světě. Ročně se ho vyrobí okolo 650 milionů lahví. A drtivá většina se ten rok opravdu stihne i vypít. A to i díky tomu, že se z prosecca tvoří úplně geniální drinky. A doslova za pár minut. A my vám jich tady pár poradíme.

Mimosa

5 minut | jednoduché

Tohle je úplná klasika. Ale zdá se nám, že v našich českých kruzích není tak známá. Je to v podstatě pomerančový fresh a prosecco. A je to super hlavně k snídani.

Do půlky skleničky si nalijte prosecco a zbytek opatrně dolijte pomerančovým freshem. Jako sklenička skvěle poslouží flétna.

sklenice s drinkem Mimosa

Aperol Spritz

5 minut | jednoduché

Známnější drink z prosecca snad neexistuje. Asi i proto, že legendární značku Aperol dnes vlastní Coca Cola a to se náležitě odráží na kvalitě marketingu. To ale nic nemění na chuti. Chutná prostě skvěle a milujeme ho stejně jako všichni. Základem je bitter, který byl vymyšlen ve městě Padova v roce 1919. Díky němu má drink nezaměnitelně nahořklou příchuť.

  • 100 ml aperolu (nebo jiného bitteru)
  • 150 ml prosecca
  • sodovka (podle chuti)
  • led

Občas na Spritz narazíte už v hotové namíchané podobě. Jeden máme i u nás u Bodláků.

Sklenice s drinkem Aperol Spritz

Hugo

5 minut | jednoduché

Tuhle parádu máme snad ještě radši. Díky tomu, že je postavená na bezovém sirupu, tak je snad ještě víc osvěžující. V podstatě jde o bezovou limonádu s proseccem. Je to pecka.

Poměry jsou na vás. Připravte si bezový sirup do kterého přidejte sodovku a vytvořte si limonádu. Množství sodovky je na vás, podle chuti. Skleničku pak dolijte proseccem. A máte to. Jo a hodně ledu.

Sklenice s drinkem Hugo

Jablečný punč s proseccem

5 minut (plus 2 hodiny chlazení) | jednoduché

Nebojte, nejde o horký vánoční punč. Jednoduše smícháte jablečný fresh, vodku a citronovou šťávu. To necháte 2 hodiny chladit v lednici. A pak už jen ve skleničce smícháte s proseccem. Tohle je díky vodce trošku silnější drink. To mu ale neubírá na skvělosti.

  • 400 ml jablečného freshe (ze zelených jablek)
  • 200 ml vodky
  • šťáva ze dvou citronů
  • 750 ml prosecca
  • tenké plátky zeleného jablka na dozdobení
  • tenké plátky citronu na dozdobení

Tipy na (ne)prosecca, ze kterých můžete míchat

Vinné tipy