Prosecco je nejrozšířenější šumivé víno na světě. Ročně se ho vyrobí okolo 650 milionů lahví. A drtivá většina se ten rok opravdu stihne i vypít. A to i díky tomu, že se z prosecca tvoří úplně geniální drinky. A doslova za pár minut. A my vám jich tady pár poradíme.
Mimosa
5 minut | jednoduché
Tohle je úplná klasika. Ale zdá se nám, že v našich českých kruzích není tak známá. Je to v podstatě pomerančový fresh a prosecco. A je to super hlavně k snídani.
Do půlky skleničky si nalijte prosecco a zbytek opatrně dolijte pomerančovým freshem. Jako sklenička skvěle poslouží flétna.
Aperol Spritz
5 minut | jednoduché
Známnější drink z prosecca snad neexistuje. Asi i proto, že legendární značku Aperol dnes vlastní Coca Cola a to se náležitě odráží na kvalitě marketingu. To ale nic nemění na chuti. Chutná prostě skvěle a milujeme ho stejně jako všichni. Základem je bitter, který byl vymyšlen ve městě Padova v roce 1919. Díky němu má drink nezaměnitelně nahořklou příchuť.
- 100 ml aperolu (nebo jiného bitteru)
- 150 ml prosecca
- sodovka (podle chuti)
- led
Občas na Spritz narazíte už v hotové namíchané podobě. Jeden máme i u nás u Bodláků.
Hugo
5 minut | jednoduché
Tuhle parádu máme snad ještě radši. Díky tomu, že je postavená na bezovém sirupu, tak je snad ještě víc osvěžující. V podstatě jde o bezovou limonádu s proseccem. Je to pecka.
Poměry jsou na vás. Připravte si bezový sirup do kterého přidejte sodovku a vytvořte si limonádu. Množství sodovky je na vás, podle chuti. Skleničku pak dolijte proseccem. A máte to. Jo a hodně ledu.
Jablečný punč s proseccem
5 minut (plus 2 hodiny chlazení) | jednoduché
Nebojte, nejde o horký vánoční punč. Jednoduše smícháte jablečný fresh, vodku a citronovou šťávu. To necháte 2 hodiny chladit v lednici. A pak už jen ve skleničce smícháte s proseccem. Tohle je díky vodce trošku silnější drink. To mu ale neubírá na skvělosti.
- 400 ml jablečného freshe (ze zelených jablek)
- 200 ml vodky
- šťáva ze dvou citronů
- 750 ml prosecca
- tenké plátky zeleného jablka na dozdobení
- tenké plátky citronu na dozdobení
Tipy na (ne)prosecca, ze kterých můžete míchat
- (ne)prosecco Colli Trevigiani Capitania
- Prosecco DOC Frizzante Villa Cornaro: výhodou je šroub, takže co zbyde dopijete třeba druhý den
- Conti Riccati Prosecco DOC Brut: má intenzivnější perlení, takže pokud preferujete výrazné perlení, berte tohle