Sklenice s drinkem Mimosa

Prosecco je nejrozšířenější šumivé víno na světě. Ročně se ho vyrobí okolo 650 milionů lahví. A drtivá většina se ten rok opravdu stihne i vypít. A to i díky tomu, že se z prosecca tvoří úplně geniální drinky. A doslova za pár minut. A my vám jich tady pár poradíme.

Mimosa

5 minut | jednoduché

Tohle je úplná klasika. Ale zdá se nám, že v našich českých kruzích není tak známá. Je to v podstatě pomerančový fresh a prosecco. A je to super hlavně k snídani.

Do půlky skleničky si nalijte prosecco a zbytek opatrně dolijte pomerančovým freshem. Jako sklenička skvěle poslouží flétna.

sklenice s drinkem Mimosa

Aperol Spritz

5 minut | jednoduché

Známnější drink z prosecca snad neexistuje. Asi i proto, že legendární značku Aperol dnes vlastní Coca Cola a to se náležitě odráží na kvalitě marketingu. To ale nic nemění na chuti. Chutná prostě skvěle a milujeme ho stejně jako všichni. Základem je bitter, který byl vymyšlen ve městě Padova v roce 1919. Díky němu má drink nezaměnitelně nahořklou příchuť.

  • 100 ml aperolu (nebo jiného bitteru)
  • 150 ml prosecca
  • sodovka (podle chuti)
  • led

Občas na Spritz narazíte už v hotové namíchané podobě. Jeden máme i u nás u Bodláků.

Sklenice s drinkem Aperol Spritz

Hugo

5 minut | jednoduché

Tuhle parádu máme snad ještě radši. Díky tomu, že je postavená na bezovém sirupu, tak je snad ještě víc osvěžující. V podstatě jde o bezovou limonádu s proseccem. Je to pecka.

Poměry jsou na vás. Připravte si bezový sirup do kterého přidejte sodovku a vytvořte si limonádu. Množství sodovky je na vás, podle chuti. Skleničku pak dolijte proseccem. A máte to. Jo a hodně ledu.

Podívejte se také na drinky, které namícháte z českého Grepina

Sklenice s drinkem Hugo

Jablečný punč s proseccem

5 minut (plus 2 hodiny chlazení) | jednoduché

Nebojte, nejde o horký vánoční punč. Jednoduše smícháte jablečný fresh, vodku a citronovou šťávu. To necháte 2 hodiny chladit v lednici. A pak už jen ve skleničce smícháte s proseccem. Tohle je díky vodce trošku silnější drink. To mu ale neubírá na skvělosti.

  • 400 ml jablečného freshe (ze zelených jablek)
  • 200 ml vodky
  • šťáva ze dvou citronů
  • 750 ml prosecca
  • tenké plátky zeleného jablka na dozdobení
  • tenké plátky citronu na dozdobení

Tipy na (ne)prosecca, ze kterých můžete míchat

Death in the Afternoon

3 minuty | jednoduché

Smrt odpoledne nese své jméno podle románu Ernesta Hamingwaye, který tento skutečně až smrtící drink vymyslel. V románu kromě receptu na drink Hamingway zmiňuje i doporučené dávkování tří až pěti skleniček, které si máme vychutnat pěkně pomalu.

My doporučujeme dávkování možná trošku upravit, ale samozřejmě záleží na vás, jak si toto pití vychutnáte nejlépe.

Co všechno je k Smrti odpoledne potřeba?

To stačí smíchat (první do sklenky nalijte absinth a ten zalijte šampaňským či prosecem) a máte hotovo.

Bellini

5 minut | jednoduché

Bellini je oproti tomu jemné pití skutečně vhodné na odpolední popíjení s přáteli. Budete k němu potřebovat italské broskve s aromatickou bílou dužinou a šumivé víno. Šťávu z broskví smíchejte s vychlazeným proseccem (nebo pro verzi Belliny Royal se šampaňským) a máte hotovo. Pokud chcete drinku dodat živější barvu, můžete přidat ještě pár kapek malinové či třešňové šťávy.

Lesní ticho

5 minut | jednoduché

Lesní ticho trošku z tématu článku vybočuje. Budete na něj totiž potřebovat místo prosecca polosuché rosé, ale je tak lahodný a letní, že ho přesto zařadit zkrátka musíme.

Co k němu budete potřebovat?

  • Deci polosuchého růžového vína,
  • borůvkový džus,
  • led,
  • perlivou vodu,
  • borůvky.

Do sklenice jako první přijde led, který do půlky zalijeme džusem. Přidáme víno a vodu. Zdobíme čerstvými či mraženými borůvkami.

Nikita

10 minut | jednoduché

Nikita je poměrně speciální drink, který v sobě spojuje dva nejoblíbenější české nápoje – víno a pivo. Přesto se nejedná o český nápad, ale originálně toto pití pochází z Madeiry. Co na něj budete potřebovat?

  • Ananasový džus,
  • vanilkovou zmrzlinu,
  • cukr,
  • několik plátků ananasu,
  • bílé víno
  • pivo.

A jak na jeho přípravu? Nejprve v mixéru rozmíchejte plátek ananasu, ananasový džus a víno. Nalijte do sklenky, přidejte kopeček zmrzliny a pivo. Drink můžete ozdobit dalším plátkem ananasu.

Vinné tipy