Mapa moravských podoblastí

Česko je zemí vinařů. Vyznáte se však v jednotlivých vinařských oblastech a podoblastech? Pojďme se jim podívat na hrozen a zjistit, kam vyrazit za ochutnávkou opravdu kvalitních vín.

Víte, kolik je v ČR vinařských oblastí?

Pokud jste odpověděli dvě, je vidět, že se orientujete. Jedná se o oblasti Čechy a Morava, které mají své podoblasti.

V Čechách tyto podoblasti nalezneme dvě – Litoměřickou a Mělnickou.

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že na Moravě je jich o něco více:

  • Slovácká,
  • Mikulovská,
  • Velkopavlovická,
  • Znojemská.

Česká a moravská vína patří k těm nejlepším. Za tím je kromě šikovných ručiček našich vinařů také geografická lokalita, která nahrává harmonické a plné chuti s ovocnými a kořeněnými tóny.

Ochutnejme kousek historie českých a moravských vín

Víno je na našem území rozšířené už od dob Velkomoravské říše. Ve středověku se česká a moravská vína stala oblíbenými po celé Evropě. A jejich kvalita rok od roku stoupala. K největší změně došlo po roce 1995 se zavedením vinařského zákona, který přispěl k obrovskému kvalitativnímu vývoji.

Území, na kterém se rozkládá ČR, vždy přálo především bílému vínu. Dnes se u nás však ve velkém vyrábí také sametová a současně výrazná vína červená a samozřejmě také čím dál tím oblíbenější vína růžová.

Mluvit však o historii vinařství na území Čech a Moravy by vydalo na samostatnou publikaci. Pojďme raději nahlédnout na jednotlivé podoblasti a jejich největší zajímavosti.

Vinařské podoblasti a jejich vína

Jak pravděpodobně tušíte, každá z podoblastí má svá specifika, kterými se jejich vína odlišují od ostatních. Pojďme se na ně podívat blíže.

Slovácká podoblast

Začneme na Slovácku. Slovácká podoblast je co do vína nejrozmanitější a se 117 vinařskými obcemi i nejrozlehlejší. Sahá do nejvýchodnějšího i nejsevernějšího koutu Moravy a vína zde pocházejí nejen z okolí řeky Moravy, ale také z kopcovitých oblastí Bílých Karpat.

Slovácké víno mohli ochutnat už staří Římané, k jeho největšímu rozkvětu došlo však během středověku. A jaké odrůdě se na Slovácku daří nejvíce?

V oblastech s nižší nadmořskou výškou, kde letní teploty dosahují svého maxima, se nejvíce pěstuje Ryzlink rýnský a Rulandské bílé i šedé.

Velmi se zde daří také Frankovce, Zweigertrebe a mladičké odrůdě Cabernet Moravia, která byla právě v této oblasti vyšlechtěna.

Cabernet Moravia však není jediná odrůda, která má své kořeny právě ve slovácké podoblasti. V Polešovicích, blízko Uherského Hradiště, vznikla také odrůda Muškátu moravského. V této oblasti se můžeme také často setkat s oblíbeným Müller Thurgau.

Chcete ochutnat vína ze Slovácka?

Máte chuť ochutnat slovácké víno přímo v místním sklípku? V takovém případě doporučujeme navštívit Sklepy Mařatice přímo v Uherském Hradišti. Najdete zde šest sklepů s jedinečnou atmosférou, ze které na vás dýchne slovácká historie.

Sklepy Mařatice jsou svou polohou i volbou různých sklepů k degustacím nejen pro partu přátel, ale také ideálním místem pro teambuilding či večer s firemními partnery.

Mikulovská podoblast

Pod spojením moravské víno si většina představí právě Mikulov a Pálavu, která pochází právě z těchto míst. I zde sahá historie vinařství poměrně hluboko, ale k plnému rozvoji došlo kolem přelomu 12. a 13. století společně s příchodem mnišských řádů.

Mezi nejvýznamnější lokace této podoblasti patří vedle samotného Mikulova také Valtice a Pavlov, ale významných vinařských obcí se zde nachází mnohem více. Zmínit můžeme například Horní Věstonice, Pernou, Sedlec a další…

V Mikulovské podoblasti se kromě zmíněné Pálavy daří také Ryzlinku vlašskému, Rulandskému bílému a Chardonnay.

Pro mikulovskou podoblast je typická také odrůda Veltínské zelené, Neuburské a Sylvánské zelené.

Chcete ochutnat vína z Mikulovska?

Na mikulovsku se daří nejen vínům, ale také turismu. Není divu, kromě nádherné přírody se zde nachází například také úchvatný Lednicko-valtický areál a spousta dalších pamětihodností, které zde zanechal především rod Lichtenštejnů.

Pokud hledáte v této oblasti ubytování, doporučujeme hotel Galant s vlastním sklípkem, který se nachází přímo v Mikulově a v Lednici. Pokud hledáte větší soukromí, můžete si v této oblasti pronajmout i vlastní chatu, což oceníte především při plánování víkendu s přáteli.

Velkopavlovická podoblast

Stejně jako Mikulovská podoblast i ta Velkopavlovická se nachází z části v okresu Břeclav a Brno-venkov. Zasahuje však také do Brna-města, Vyškova a zlehka se prolíná také s okresem Hodonín, konkrétně v obci Čejkovice.

Vinařských obcí zde najdeme 70, největší z nich jsou Velké Bílovice, a právě z této oblasti pochází nejvíce červených vín. Půda s vysokým obsahem hořčíku zde totiž velmi přeje modrým odrůdám.

Jaké konkrétní odrůdy vinné révy se tu mají nejlépe?

V okolí Hrušovan a Žabčic se nejčastěji setkáme s více aromatickými odrůdami, jedná se například o:

  • Tramín červený,
  • Pálava,
  • Muškát moravský,
  • Müller Thurgau.

V severní části Velkopavlovické oblasti se skvěle daří také Veltlínskému zelenému a Rulandskému šedému.

Dáváte přednost Neuburskému nebo Modrému Portugalu? I s těmi se můžete setkat ve zdejším svahovitém kraji setkat.

Chcete ochutnat vína z Velkopavlovicka?

Pokud se chcete vydat do Velkopavlovické vinařské podoblasti, máme pro vás hned dva typy. Prvním je Stellplatz Velké Bílovice – kemp pro karavany (hned vedle vinařství Františka Mádla), a především pro vinaře. Jak už napovídá označení kemp, skvěle si tu užijete prodloužený víkend s přáteli i s rodinou. Pokud milujete cyklistiku, je pro vás toto místo jako dělané, ale na své si přijdete i pokud dáváte přednost procházkám, či prostě jen klidnému dni se sklenkou vína.

Chcete si raději užít romantický víkend ve dvou? Pak musíte navštívit Sklípek pod Vinicí přímo ve Velkých Bílovicích, který v sobě spojuje malebný penzion s vinařským sklípkem.

Znojemská podoblast

Kromě okresu Znojmo tato podoblast zahrnuje také Třebíč a jihozápadní část okresu Brno-venkov. Zahrnuje 90 vinařských obcí.

Znojemská oblast je proslulá především pro bílá aromatická vína a vinná réva se tu pěstuje už od 4. století, ale stejně jako na Mikulovsku, i zde došlo k rozvoji vinařství až s příchodem klášterní řehole. Své nejúspěšnější chvíle zažilo znojemské víno v 16. století, kdy se dostalo až na královský dvůr.

Nejvíce se zde daří Frankovce, ale také Ryzlinku rýnskému, Veltlínskému zelenému a Sauvignonu

Chcete ochutnat vína ze Znojemska?

Ve znojemské podoblasti vám můžeme k výletu doporučit Vinice Hnanice, kde si na své přijdou i pivaři. Ubytování si můžete vybrat podle svých preferencí v penzionu nebo přímo ve sklípku. Jedná se o skvělou volbu pro všechny příležitosti.

Hnanice však nejvíce oceníte při romantickém víkendu.

A jak se to má s víny z Čech?

Moravské podoblasti už jsme prošli všechny, nezapomínáme však ani na vína z Čech. Jak už jsme zmínili na začátku, v Čechách se nacházejí pouze dvě podoblasti. Jaká jsou jejich specifika?

Litoměřická podoblast

Tato podoblast v sobě zahrnuje části okresů:

  • Litoměřice,
  • Most,
  • Louny,
  • Chomutov,
  • a také kousíček okresu Česká Lípa, konkrétně obci Zahrádky.

Patří k nejsevernějším vinařským podoblastem v Evropě a pěstují se zde především bílé odrůdy, a to už přes 1000 let. Přestože se jedná o významnou lokalitu, svou velikostí je v ČR nejmenší.

Vína z Litoměřické podoblasti vynikají svěží a plnou chutí, stejně jako výraznou kyselinkou.

Setkáte se zde především s odrůdami Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé či Müller Thurgau. Přestože se zde daří především bílým odrůdám, najít zde můžeme i Rulandské modré a Zweilgeltrebe.

Chcete ochutnat vína z Litoměřicka?

Romantiku a dotek luxusu i dokonalého pohodlí si užijete v penzionu Dubina, přímo v Litoměřicích. Zde si můžete vychutnat litoměřická vína přímo na romantické zahrádce, kde můžete ochutnat lokální žernosecké víno, a přes den můžete poznávat krásy okolních litoměřických vinic a sklípků.

Mělnická podoblast

Mělnická podoblast je jen o něco větší, zahrnuje 40 vinařských obcí, zasahuje však rovnou do 15 okresů, včetně hlavního města Prahy, Berouna nebo Kutné Hory.

Mělnické víno si oblíbil Karel IV. za jehož vlády se této podoblasti dařilo nejlépe.

Daří se zde především modrým odrůdám, jako je Modrý Portugal či Svatovavřinecké. Setkat se tu můžeme ale také s bílou odrůdou Sylvánského zeleného.

Nejčastěji se zde pěstuje Müller Thurgau.

Chcete ochutnat vína z Mělnicka?

Pokud se ubytujete přímo v mělnickém podzámčí získáte možnost tuto oblast objevovat přímo z jejího středu. Do Prahy se pohodlně dostanete za 35 minut, stejně jako do mnohých vinic, které se v okolí nacházejí.

Regiony