Syrah (Shiraz)

Silné, výrazné a občas trochu masité červené víno, které pochází z Cotes du Rhone, nebo-li Údolí řeky Rhony. To je ve Francii v blízkosti města Avignon. Dneska je Syrah nejvíc zastoupený v Austrálii, kde je zároveň nejpěstovanější odrůdou. A říkají mu Shiraz.

Jaké jídlo se hodí k odrůdě Syrah?

Tmavší maso a exotické koření podpoří ovocný projev Syrahu na maximum. Zkuste jehněčí maso, gyros nebo kebab, asijské vepřové. Dokonce indická tandoori masa budou skvěle fungovat.

Zajímavosti o odrůdě Syrah

  1. Většina světa mu říká Syrah. Akorát v Austrálii se to nějak vymklo a tam mu prostě říkají Shiraz a ne jinak.
  2. Zkoumání DNA prokázalo, že odrůda vznikla na řece Rhone ve Francii
  3. Od roku 1980 do roku 2000 se výsadba Syrahu ve světě zvýšila z cca 10 000 ha na neuvěřitelných cca 450 000 ha. To je 22x větší rozloha než celá rozloha vinic na Moravě a v Čechách dohromady.
  4. Z odrůdy Syrah vznikají ta nejtmavší červená vína na světě.

Co očekávat od Syrahu

Když se napijete Syrahu, tak vás hned zasáhne neuvěřitelné množství chutí. Nejdřív je trochu svíravá. To se pak srovná a objeví se jemně kořenité, pepřové tóny.

Protože má chuť Syrahu silný nástup hned na začátku, tak je často blendovaný s odrůdami, které mají výraznou dochuť. Tím je například Cabernet Sauvignon. Díky tomu je výsledná chuť cuvée taková úplnější.

Syrah z Itálie a Francie má tendenci mít vyšší kyselinu a výraznější zemito-bylinné tóny. Naopak australský Syrah (Shiraz) je víc ovocný s výraznějšími tóny koření. To platí i pro Syrah z USA a Jižní Afriky.