Ideální vína k letnímu grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. A co by bylo grilování bez lahodného vína? Připravte se na měsíce plné chutí s víny, která vás u žádné grilovačky nezklamou.

Jak doplnit dokonalé grilované maso? Samozřejmě dokonalým vínem

K letnímu posezení na terase patří dobré jídlo a dokonalé víno. Zvlášť v létě je dobré mít při ruce zásobu různých typů vína, po kterých můžete sáhnout ať už zrovna grilujete kuřecí prsíčko nebo cuketu. Jaká vína by vám na léto rozhodně neměla chybět?

Víno ke kuřeti

Kuřecí maso je pro párování s vínem velmi vděčné. Chutí se totiž dokonale doplňuje jak s červeným, tak i bílým vínem. Ideální je sáhnout po víně s plnější chutí. Z bílého vína můžeme ke kuřecímu na grilu doporučit vína z odrůd Pálava či Neuburské, které se vyznačují svou plnou chutí. Z červených se perfektně doplňuje s Rulandským modrým.

Víno k hovězímu masu

U hamburgeru většina sáhne po pivu. Jaké víno ale vybrat ke grilovanému hovězímu steaku? Ideální je červené z odrůdy Cabernet Sauvignon – nebo alespoň s jejím vysokým podílem. Pro skutečně dokonalý zážitek doporučujeme Chateau Belair–Coubet Cotes de Bourg AOC od vinařské rodiny Faure z Bordeuax, která se vínu věnuje již po šest generací – a na jeho perfektní chuti je to rozhodně znát.

Víno k jehněčímu masu

Máte už všech těch hamburgerů a krkovic plné žaludky i zuby? Zkuste sáhnout po kvalitním mladém jehněčím, které vaší grilovačce dodá trochu toho exotického nádechu. A pokud si k němu dáte sklenku Primitivo Salento IGP, zažijete skutečné gurmetské blaho. Chybu neuděláte, ani pokud po Primitivu Salento IGP sáhnete k hovězímu steaku či těstovinovému salátu.

Víno k vepřové panence

K vepřové panence na grilu dokonale pasuje Pinot Noir i Rulandské modré. Přestože se o panence a obecně o vepřovém masu říká, že se k němu hodí červené, chybu neuděláte ani pokud sáhnete po bílém vínu z odrůdy Ryzlink rýnský. Přestože se maličko ochudíte o dokonalé propojení chutí, které nabízí zmíněná červená, pokud vás přemáhá chuť na bílé, rozhodně si tak panenku skvěle vychutnáte.

Grilované ryby a víno

Víno nesmí chybět ani ke grilované rybě. A stejně jako u klasického masa i zde platí, že není ryba jako ryba a tomu je potřeba přizpůsobit také výběr ideálního moku.

Máte chuť na grilované mořské plody? Stejně jako k dalším jemnějším rybám je vhodné sáhnout po proseccu, například Asolo Prosecco Superiore Extra Brut.

Losos či tuňák se skvěle doplňuje například se Svatovavřineckým rosé, chybu neuděláte ani s bílým, ideální kombinací je Veltínské zelené nebo Riesling.

Ke pstruhovi můžeme doporučit vína z odrůd Chardonnay či Rulandské modré.

Víno k salátům a k letnímu mlsání i „jen“ k posezení na zahradě či u vody

Občas se v létě hodí víno i jen pro chvíle pohody na zahradě či u vody. Ať už jedete kempovat nebo si užít klidné víkendové odpoledne, bude se vám hodit osvěžující prosecco nebo třeba Profondo Frizzante Sur Lie, které se perfektně hodí k salátům. Nulový obsah zbytkového cukru z něj dělá skutečně suché a tím i tak trochu dietnější víno, takže se při jeho popíjení nemusíte bát ani o plavkovou postavu.

Párování vína s jídlem je malá věda – pokud ji jednou ovládnete, už nikdy vedle nesáhnete

Nebaví vás stále hledat, které víno se hodí, ke kterému jídlu? Naučte se principy, které za párováním stojí a už si ve vinařství i v restauraci budete vždy umět poradit i bez zdlouhavého hledání informací na mobilu.

Vinné tipy