Jaká vinařství na Moravě navštívit?

Plánujete letos navštívit jižní Moravu? Máme pro vás pár tipů na místa, kde můžete ochutnat ta nejlepší jídla a třeba k nim i něco zakousnout. Nebo se ve sklípku třeba i rovnou ubytovat. Pojďte se s námi vydat na krátkou procházku těmi nejlahodnějšími jihomoravskými místy.

Velké Bílovice – sázka na jistotu pro každého milovníka vína

Jen co vjedete na jižní Moravu, máte jistotu, že dobrý sklípek nebudete hledat dlouho. Pokud se vám přece jen nechce riskovat, že strávíte delší dobu hledáním než ochutnáváním lahodných moravských nápojů, zamiřte rovnou do Velkých Bílovic.

Pokud chcete mít opravdu stoprocentní jistotu, že si dopřejete ochutnávku vína co nejdříve a bez hledání, do navigace si nastavte velkobílovické Belegrady. A tady už se můžete oddávat vínu, jak jen hrdlo ráčí, protože zde najdete sklípek skutečně na každém kroku.

Jedná se o starou vinařskou část Velkých Bílovic, kde při hledání vína skutečně zabloudit nemůžete. Jediný váš problém, jakmile se sem dostanete, bude vybrat si, kde začít.

Takže pro vás máme pár tipů na místa, které nejraději navštěvujeme ve Velkých Bílovicích sami.

Vinařství Zbyněk Osička

Láká vás navštívit klasický starý sklípek, ze kterého vinařská atmosféra přímo dýchá? Pak by ve vašem seznamu míst k návštěvě rozhodně nemělo chybět vinařství Zbyněk Osička, které najdete na adrese Široká 968.

Ve sklípku můžete v rámci degustace ochutnat až dvacet vzorků. Na své si zde přijdou protřelí vinaři i úplní začátečníci.

Rodinné vinařství Spěvák

Rodinná vinařství na Moravě rozhodně nejsou ojedinělá. Tradice tohoto však sahá až do roku 1934. Do roku 1999 se zde věnovali pouze sudovým vínům, to však změnila nová generace v čele s Milanem Spěvákem, který do rodinného podniku vnesl nové ambice.

Vinařství rozšířil a začal se věnovat lahvovým vínům. Dnes se jedná o moderní vinařství s dlouholetou tradicí, které ve Velkých Bílovicích nabízí degustace, ale i dobré pohoštění či nádherné ubytování. Najdete ho na adrese U Křástelky 658.

Vinařství Vladimír Tetur

Máte chuť na skutečně bohatou degustaci? Ve vinařství Vladimír Tetur můžete ochutnat až 32 druhů vín. A pokud už se vám potom nebude chtít pokračovat, můžete se zde rovnou i ubytovat. Vinařství Vladimír Tetur u nás patří k větším vinařstvím, přesto však zastává tradice rodinných podniků.

Jednou ze zajímavostí, které zde můžete ochutnat je například víno Chardonnay Tomala,které se zde vyrábí tzv. Kachetinskou metodou.

Zajímavostí zde však najdete mnohem více. Toto vinařství naleznete na adrese Čejkovská 772.

Vinařství Františka a Hany Mádlových – Malý vinař

Jezdíte na výlety v karavanu a chcete si užít ve vinařství příjemný den i s dětmi? Vinařství Hana Mádlová – Malý vinař, vám kromě lahodných vín nabídne také možnost s karavanem zaparkovat a děti zabavit na hřišti. Dospělé zde zaujme degustační místnost, ve které si můžete v klidu vychutnat úrodu tohoto hravého vinařství. Malý vinař produkuje kolem 200 000 lahví vína ročně, přesto je znát, že je to víno dělané nejen s bohatými zkušenostmi, ale také láskou.

Malého vinaře najdete na adrese Na Aleji 148.

Vinařství Skoupil

Zde najdete vše od ubytování, výborné jídlo a samozřejmě kvalitní víno přímo od výrobce. V rámci degustace zde můžete ochutnat až 14 druhů vín, ke kterým samozřejmě nechybí ani občerstvení. Pokud se zde ubytujete, můžete si vypůjčit i horské kolo a degustaci spojit i s aktivním poznáváním okolí.

Vinařství Skoupil najdete na adrese Čejkovská 450.

To však není vše

Pokud jen lehce sejdete z cesty, rozhodně nezapomeňte navštívit ani Vinařství Sedlák, které se nachází jen pár kroků od Belegradů. Co o něm můžeme říct? Stejně jako o všech ostatních „našich“ vinařích, jen samé dobré věci.

Rodinné vinařství Sedlák

Vinaři z rodiny Sedláků na vlastních vinicích hospodaří už celé čtyři generace. Nenajdete zde ubytování a nezajdete si ani na oběd – nachází se zde „pouze“ vinařství, ve které však okusíte to nejlahodnější, co může toto vinařství nabídnout.

Najdete ho na adrese Fabián 1494.

Další vinařství, která byste neměli na jižní Moravě vynechat

Velké Bílovice rozhodně patří k místům vínům přímo zaslíbeným. Avšak ani kvůli tomuto vinařskému ráji byste neměli zapomenout ani na vinařství, které se nachází v ostatních koutek jižní Moravy.

Vinařství Starý vrch

Pokud zavítáte do okolí Hustopečí, nesmíte minout moderní vinařství Starý vrch, které si vás získá nejen lahodným vínem, ale i romantickým posezením pod korunami meruněk. Jedná se o skutečnou oázu klidu a chutí.

Malebné vinařství Starý vrch najdete na adrese Havlíčkova 1413/25, Hustopeče.

Vinařství Gotberg

Poblíž Hustopečí se nachází také vinařství Gotberg. Naleznete ho konkrétně v obci Popice. Toto vinařství vzniklo v roce 2003 a zaměřuje se jak na tradiční, tak i na nové odrůdy. Zajímavostí na tomto vinařství už je jen samotná budova, ve které Gotberg sídlí.

Sklepní místnost, kde si můžete vychutnat vína při degustaci, nese název „Diamant“ podle svého jedinečného vzhledu. Kromě ochutnávek vína si zde můžete vychutnat jedinečný pohled na Pálavu a Mušovská jezera. A pokud už se vám nechce nikam cestovat, můžete se zde i ubytovat a užít si tak krásný výhled na Pálavu.

Vinařství Gotberg najdete na adrese U Sadu 394, Popice.

Sonberk

Pokud si kromě dobrého vína rádi vychutnáte také nádherné výhledy, dalším zajímavým místem k návštěvě je vinařství Sonberk, které se stejně jako Gotberg nachází v Popicích.

Naleznete jej na adrese Sonberk 393, Popice. Lahodná vína s předlouhou tradicí zde můžete ochutnat denně do 18 hodin, o víkendu až do 20:00 i bez objednání. Pokud stojíte o řízenou degustaci, stejně jako v ostatních vinařstvích, i zde se objednejte předem.

Thaya

Pokud zavítáte do znojemské podoblasti, můžete si vychutnat sklenku v moderním vinařství Thaya, kde kromě kvalitního vína (s úžasnými etiketami) ochutnáte i dokonalou místní kuchyni.

A kde vinařství Thaya naleznete? Na adrese Havraníky 145.

Ať už se vydáte do kteréhokoliv vinařství na jižní Moravě, rozhodně zažijete chvíle, na které jen tak nezapomenete (pokud to s ochutnáváním nějak moc nepřeženete).

Vinné tipy