Cabernet Sauvignon

Máte někdy pocit, že je okolo Cabernetu Sauvignon až moc humbuku? Věřte ale, že právem. Je to světově nejpopulárnější modrá odrůda. Vznikla přirozeně z Cabernetu Franc a Sauvignonu Blanc v Bordeaux. Vyniká hlavně svojí pořádně koncentrovanou chutí a schopností zrát. Zrát klidně desítky let.

Charakteristika

Charakteristika Cabernet Sauvignon

Chuťový profil

Chuťový profil Cabernet Sauvignon

Jak se Cabernetem zacházet?

  • Servírujte při 15 až 20 °C
  • Dekantace 60 minut
  • Správně uskladněné vám vydrží klidně 10 a více let

Tělo Cabernet Sauvignon

Jak chutná Cabernet Sauvignon

U každé globální odrůdy, jako je právě Cabernet Sauvignon nebo Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon Blanc je docela těžké říct jak chutná. Hodně totiž záleží odkud je. Jinými slovy, na trhu se dá najít nekonečně mnoho stylů. Některé cabernety jsou pěkně ovocké, jiné zase kouřové a kořenité.

Zkusíme vám ty nejvýznamnější regiony a jejich chutě přiblížit.

Bordeaux, Francie

Hledejte tóny: černý rybíz, aníz, tabákový list, povidla, tužka (její grafitová náplň)

Bordeaux je prostě nejvíc. Tečka. Někdo ho nemá rád. Že je to prý až moc nóbl region. Že je komplikovaný. Pravda to trochu samozřejmě je. Ale dá se na něj nahlížet i velmi jednoduše. Sepsali jsme vám to ve článku o Bordeaux a taky jsme o něm natočili Vinocast.

Ve zkratce. Bordeaux rozděluje řeka Gironde na dvě části – levý a pravý břeh. Na levém břehu dominují vína, kde je okolo 70 % Cabernetu Sauvignon. Na pravém břehu je to naopak. Ve vínech převažuje Merlot.

Proto, když se bavíme o Bordeaux a Cabernetu Sauvignon, tak VŽDY mluvíme o levém břehu.

To je přesně to místo, to jediné místo na světě, kde najdete velmi výraznéa kořenité Cabernety Sauvignon, které mohou zrát 10 a více let. Oni dokonce takhle dlouhé zrání potřebují. Jinak jsou jejich třísloviny až příliš ostré a víno si tak neužijete v jeho plné kráse.

Čistý, 100% Cabernet tady ale nenajdete. Najdete tady tzv. Bordeaux Blend. To je cuvée, kde dominuje Cabernet Sauvignon a Merlot.

Cabernetu Sauvignon se skvěle daří na štěrkovém podloží. Proto hledejte v regionech Médoc, Graves a štěrkové části Côtes de Bourg a Blaye.

Kde se pěstuje Cabernet Sauvignon

Chile

Hledejte tóny: ostružiny, višeň, fíky, koření, zelená paprika

Na Chile se v našich končinách pořád trochu zapomíná. A přitom Chile nabízí jeden z nejlepších Cabernetů Sauvignon. A za příjemnou cenu.

Hodně jich pochází z oblasti Central Valley. Ty nejlepší ale najdete v oblastech Aconcagua, Maipo, Cachapoal and Colchagua Valley.

Za zmínku stojí Maipo Valley. Z jedné strany ji totiž chladí svěží vítr z Pacifiku. Z druhé strany jsou zase velmi horké Andy, které vytváří jedno z nejideálnějších “středozemních” klimat pro Cabernet Sauvignon. V rámci Maipo Valley je mikroregion Alto Maipo. Tam jsou ty nejlepší.

Původ Cabernetu Sauvignon

Původ Cabernetu Sauvignon

Cabernet Sauvignon znamená divoký Cabernet. Odrůda pravděpodobně vznikla v regionu Aquitaine. Jehož součástí je Bordeaux.

To nejzajímavější se ale stalo v roce 1997. Vědci z UC Davis (Carole Meredith a John Bowers) totiž přišli s docela závratným zjištěním. Zjistili totiž, že Cabernet Sauvignon je potomkem Sauvignonu Blanc (a Cabernetu Franc).

Listy Cabernetu Sauvignon vypadají velmi podobně těm Sauvignonu Blanc. Každopádně, kdo by to byl řekl, že nejlepší modrá odrůda může vlastně vycházet z bílé.

Zelené tóny Cabernetu

Bordeaux odrůdy. To je přesně výraz pod kterým se skrývá několik odrůd: Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carmenere a Sauvignon Blanc.

Důvodem, proč tyto odrůdy patří k sobě je, že všechny mají stejnou aromatickou složku, kterou má taky zelená paprika, tzv. methoxyparazine.

Které odrůdy chutnají po zelené paprice

Dlouhé roky byly tóny zelené papriky spíš považovány za špatné. Obecně lidé preferují spíš ovocné tóny. Vinaři se tak během let naučili tyto zelené tóny lehce potlačovat.

Odrůdy