Pet-nat: Co to je, jak se vyrábí a jak chutná?

Tohle je trend a styl poslední doby. Trend pro milovníky prosecca a letních osvěžujících vín. Nefiltruje se. Nemá žádný zbytkový cukr. A chutná trochu rustikálně. A doslova si vás získá.

Všichni už známe prosecco. Víme jak chutná a víme jak se vyrábí. Metodu výroby šumivého vína ve velkých tlakových nádobách vymyslel profesor Federico Martinotti v roce 1895. Autoclave (velká tlaková nádoba) byla navržena a sestavena Francouzem Eugènem Charmatem v roce 1910.

Teď je ale před námi zapeklitá otázka. Jak se prosecco vyrábělo před rokem 1895? Odpověď je ve víně, kterému se u nás nejčastěji říká pet-nat.

Co je to Pet-nat?

Pet-nat znamená pétillant naturel. Tedy přírodně perlivé. Což z toho dělá docela cool věc, která stojí za ochutnání. Metoda výroby je dokonce pravděpodobně starší, než ta klasická, šampaňská. Do 90. let ale skoro nikdo tenhle styl vína neznal. A mimo Francii už vůbec nikdo. První náznaky popularity pet-natů se objevili až po roce 2000, kdy Talitha Whidbee, majitelka majitelka Vine Wine v Brooklynu založila tzv. Pet-nat week. V posledních 2-3 letech popularita pet-natů výrazně roste i u nás.

Jak se Pet-nat vyrábí?

Právě ve způsobu výroby spočívá celý ten trik. Je to tak trochu loterie, protože je velmi těžké víno udělat každý rok stejně. A to právě proto, protože se lahvuje ještě živé, rozkvašené. Představte si to tak, jako byste vzali burčák, nalahvovali ho do klasické sektové lahve a uzavřeli korunkovým, pivním uzávěrem.

Teď to řekneme víc odborně. Během procesu prvního kvašení, kdy se z moštu stává víno se víno stočí do lahví. Pak se uzavře korunkovým uzávěrem. Pozor, teď to přijde…V tuhle chvíli víno stále kvasí, ale už v uzavřené lahvi. Díky tomu v lahvi začínají přírodní cestou vznikat bublinky. A tenhle proces bude trvat tak dlouho, dokud v lahvi bude palivo. Tedy cukr.

Jakmile dojde cukr, kvašení se samo zastaví. Ještě jednou zopakujeme, že kvašení se zastaví, jakmile dojde cukr. To znamená, že Pet-nat neobsahuje žádný cukr. Všechen totiž kvasinky požerou a přemění na CO2. Tedy bubliny. A to je celé. Takové víno, jde pak rovnou k nám. Bez filtrace. Bez jakýchkoli dalších zásahů.

Jak chutná Pet-nat

Díky tomuto unikátnímu způsobu výroby má Pet-nat nezaměnitelnou chuť. V chuti je plnější, než klasické prosecco nebo jiné letní bubliny. Představte si to jako rozdíl mezi klasickým a kvasnicovým pivem. Kvasnice mají lehce nasládlou chuť, takže i přesto, že Pet-nat nemá žádný cukr, tak v chuti nepůsobí extrémně suchou chutí. Celkově chuť působí dost rustikálně.

No a teď to nejlepší. Pet-nat je snad nejvíc osvěžující perlivé víno na světě. Opravdu. Je potřeba ho ochutnat, abyste nám uvěřili. Je to tím, že se vyrábí ještě z nedokvašeného vína a z nepřezrálých hroznů.

Je Col Fondo to samé?

Ano. Pet-nat se může jmenovat různě. Nemusí to ani na lahvi být napsané. Pet-nat je spíš název metody výroby. A v Itálii nejčastěji používají označení Fondo nebo Col Fondo. Jakmile je v názvu slovo Fondo, víte o co jde.

Podle naší zkušenosti v Itálii taky najdete víc pet-nat stylů. Najdete jak velmi lehká vína, tak i ta více strukturovaná a víc rustikální. Bestseller naší nabídky, Profondo, se řadí mezi ta lehká, velmi letní vína.

Už jste Pet-nat nebo nějaké Col Fondo ochutnali? A preferujete spíš lehčí styl nebo ten víc rustikální? Dejte nám vědět. A pokud jste tohle ještě nezkusili, tak bez předsudků ochutnejte. Budete velmi mile překvapeni.