Wachau: Jedinečná krajina a světový Grüner Veltliner

Jednoduše. Světový Riesling se rovná německý Mosel. Světové Chardonnay se rovná francouzské Burgundsko. Světový Malbec je zase argentinská Mendoza. Světový Ryzlink vlašský je zase u nás na Pálavě. A Wachau? Wachau je rakouský region, kde je nejlepší Veltlínské zelené!

Wachau je nejenom úžasnou vinařskou oblastí v Rakousku. Od roku 2000 je součástí světového dědictví UNESCO. Krajina je tam totiž tak nádherná a unikátní, že bychom si všichni měli uložit domácí úkol a vyrazit se tam podívat. Vždyť je to kousek od našich hranic. Region má ikonické vinice v prudkých kopcích. Často postavených na nádherných terasách. Celé Wachau je zasazeno do nádherného údolí podél Dunaje. I přesto, že je dlouhé necelých 20 km, nebudete chtít odjíždět.

Wachau v kostce

Celý region je opravdu malý. Najdete tam pouze 124 viničních tratí a 650 vinařů. Ti se dohromady starají o cca 1350 ha vinic. A to není moc. Na svých vinicích pěstují primárně Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) a Riesling (Ryzlink rýnský).

Veltlínu se víc daří v níže položených částech údolí na nafoukaných písčitých půdách. Riesling se pěstuje výš a na prudších svazích, kde v půdě převažuje žula. Profil Wachau je trochu podobný německému Mosel. Kde, jen tak mezi námi, najdete nejlepší Rieslingy na světě.

Grüner Veltliner

Tahle odrůda se pěstuje hlavně ve střední Evropě. Takže u nás na Moravě, v Rakousku a trochu taky na Slovensku. Není to globální odrůda. Má ale globální dosah. Právě díky Wachau.

Veltlíny z Wachau jsou nádherně pepřové (nejtypičtější tón pro Veltlín) a minerální (díky prudkým svahům a půdě). Dál v nich najdete herbální a květinové tóny. A protože víno je ovoce, tak i ovocné. Zejména jablka, hrušky a meruňky.

Riesling

Oproti Veltlínu má Riesling víc štiplavou kyselinku. Riesling je trochu jiný. Má sklon k tomu být víc medový, někdy i s jemně nasládlým tónem (aniž by byl sladký). Vedle květinových tóny v něm najdete i krásnou mineralitu. Zejména díky jisté podobnosti Wachau s Mosel.

Speciální klasifikace vín ve Wachau

Vinea Wachau Nobilis Districtus. Lokální asociace s více než 250 členy byla založena v roce 1983. Asociace používá svoji vlastní kategorizaci vín. Ta dokonce není ani oficiálně součástí Rakouského vinařského zákona. Ale to je celkem jedno. Protože asociace nasadila velmi přísná pravidla. Cílem je co nejvíce poukazovat na jedinečný charakter vín z Wachau a jeho terroir. Vína v těchto třech kategoriích musí vždy být suchá.

1. Steinfeder

To je vlastně typ místní traviny. Jde o nejlehčí typ vína z Wachau. Alkohol nesmí překročit 11.5 %. Jde především o jednodušší vína, která si vychutnáte v létě. Když se vínem chcete osvěžit. Je to něco jako naše zemská vína z Moravy (třeba od Sedláka). Nebo kabinety.

2. Federspiel

Federspiel je druh dravce. Tato vína musí obsahovat alkohol mezi 11.5 a 12.5%. Jde tak o vína výraznější a strukturovanější. Vyrábí se z vyzrálejších hroznů. Vedle své krásné komplexity si ale drží úžasnou svěžest a mineralitu. U veltlínů nádhernou pepřnatost. Podle nás jde o vína, která se dají pít skoro pořád. Zároveň si je skvěle užijete i s jídlem.

3. Smaragd

Vrchol ledovce ve Wachau. Jméno poukazuje na zelené ještěrky, které najdete na terasovitých vinicích. Alkohol musí být minimálně 12.5 %. Jde o nejlepší a nejvíc strukturovaná vína z Wachau, která dokonale ukazují svůj terror. I přes svou plnost jde o vína neobyčejně příjemně pitelná, minerální a často skoro nezapomenutelná. Jedinečnost Wachau nejlíp poznáte právě ze Smaragdu.

Regiony