Úvod do Bordeaux v 5 minutách

Stále opakujeme, že mluvíme o víně srozumitelně a bez snobství. A pak přijde Bordeaux. Snad nejvíc snobský vinařský region na světě. Musíme uznat, že asi právem. Bordeaux má neuvěřitelnou tradici a historii. A k tomu jednoznačně nejhodnotnější vína na světě. Tohle je vstupenka do Bordeaux naší jednoduchou češtinou.

Na mapě vypadá Bordeaux jako takový malý region někde na jihozápadě Francie. Hned vedle Atlantiku. Ve skutečnosti je to ale vinařský gigant. Rozlohou má 120 000 ha. To je 6x víc než kolik je u nás v celé ČR. Z toho tam vzniká 90 % červených vín. I přesto, že klima je stejně fantastické pro pěstování bílých odrůd. V červených vínech je v Bordeaux nenapodobitelná tradice.

Bordeaux na mapě

Bordeaux je rozděleno na dvě části. Na pravý a levý břeh. Tím myslíme pravý a levý břeh řeky Gironde. Na každém břehu je trochu jiné klima a jiná půda. Levý břeh je trochu teplejší a štěrkový. Pravý lehce chladnější a vápencovitý. Největší rozdíl je ale v odrůdách.

Na levém břehu dominuje Cabernet Sauvignon. Na tom pravém zase Merlot. A přesně tohle ve zkratce vystihuje dva různé styly Bordeaux.

Mapa Bordeaux Winefolly

Klasifikace vín v Bordeaux

Rádi říkáme, že to není zase tak složité. Dokonce jsme o tom tady napsali článek. Nicméně v Bordeaux to je trochu jiný sport, který má kořeny hluboko v historii. Až v roce 1855, kdy došlo ke shodě a byl vymyšlen systém, který nikde jinde na světě nemá obdoby.

V Bordeaux totiž tu nejlepší kvalitu nepoznáte podle apelace. Poznáte ji podle chateau. Ano, klasifikace je postavena v 5 úrovních do kterých byly jednotlivá chateau (rozuměj vinařství) zařazeny. A od roku 1855 se odehrály pouze dvě změny. Ta nejvýznamnější se stala v roce 1973, kdy Chateau Mouton Rothschild (AOC Pauillac) bylo povýšeno ze druhé kategorie do té první (Premier Cru).

Crus jsou rozdělené do pěti úrovní a dohromady do nich patří 61 chateau. V první úrovni 1er Cru je pouze 5 chateau. 60 chateau je z oblasti Medoc a pouze jedno chateau z Pessac-Léognan. To je také levý břeh, oblast Graves & Sauternais.

Z toho jednoznačně plyne, že ta nejlepší vína jsou výhradně na levém břehu. Kde dominuje Cabernet Sauvignon.

Odrůdy v Bordeaux

Opět se budeme opakovat. Ale tady to nevadí. Je důležité mít tyhle znaky hluboko pod kůží. Člověk nikdy neví, kdy se to může hodit.

Levý břeh – Cabernet Sauvignon. Pravý břeh – Merlot. To ale neznamená, že vína jsou odrůdová. V Bordeaux se téměř výhradně víno blenduje. To znamená, že ve vínech z pravého břehu vždy je víc Merlotu a ve vínech z levého břehu zase vín Cabernetu. Často to je 70/30. Samozřejmě to ale není pravidlem. Každý vinař má své know-how.

Tohle blendování jim zároveň umožňuje reagovat na výkyvy v ročnících. Změnou poměru jednotlivých odrůd dokáží zachránit i horší ročníky. Místní vinaři se ale hlavně shodují v tom, že umění v blendování není až tak o ročnících jako o daném terroir (lokalitě).

Odrůdy v Bordeaux

Zhruba 2/3 vinic je pokryto Merlotem. Dalších 25 % Cabernetem Sauvignon. Relativně větší výměru ještě zabírá Cabernet Franc, který se v blendech objevuje často, ale téměř nikdy nedominuje. Zbylá procenta patří u nás ne moc známému Petit Verdot a pak světově velmi známým odrůdám Malbec a Carmenere. Ano, jsou to odrůdy původem z Bordeaux. Domestikovala si je ale Argentina resp. Chile.

Nejlepší Bordeaux

Nejhodnotnější je rozhodně na levém břehu Médoc. Naprosto bez debat. Téměř všechna Crus jsou tam. Nicméně i na pravém břehu najdete skvělé skvosty. Za zmínku určitě stojí Pomerol a Saint Émilion. To jsou vína psotavená na Merlotu. Jsou ale krásně plná a výrazná.

Další důležité Bordeaux oblasti

Na mapě jste si určitě všimli celkem velké zóny mezi řekami Dordogne a Garonne. Jmenuje se Entre-Deux-Mers (mezi dvěma moři). Přesně tam vznikají naprosto fantastická bílá vína. Škoda, že u nás moc populární nejsou. Zasloužila by si to.

Z červených a dostupných Bordeaux za zmínku stojí Cotes de Bourg. V nejslavnějším a také nejdražším Médocu najdete i některé další podoblasti a některé s nich jsou neméně jedinečné. Nejsou ale tak slavné a proto jsou levnější. Mluvíme o Moulis a Listrac.

Chateau Belair Coubet AOC Cotes de Bourg

O Bordeaux by se dalo mluvit dlouhé týdny. Region je ale tak komplexní, že ho raději rozdělíme na více částí. Tohle berte jako nejnutnější úvod. To abyste se v tom jednoduše a lépe orientovali. A hlavně, abyste si v Bordeaux dokázali rychle a snadno vybrat to své.

Regiony