Sklenice s bílým a červeným vínem na bílém stole

Volba mezi červeným a bílým vínem nemusí být nutně pouze otázkou chuťových preferencí. Pokud se zajímáte o svou linii či zdravotní účinky vína na zdraví, můžete víno volit také podle kalorií a dalších benefitů. Pojďme se podívat na to, jak se liší bílé od červeného právě v těchto aspektech.

Červené víno z pohledu kalorií a zdravotních benefitů

Červené víno má pověst toho zdravého. Často se můžete dočíst, že sklenka k večeři nejenže neuškodí, ale dokonce prospěje.

Červené víno totiž obsahuje látku resveratrol, který se považuje za přírodní antioxidant. Kromě bobulí modrých odrůd vinné révy ho obsahují také například borůvky nebo brusinky a najdete ho v mnoha výživových doplňcích.

Resveratrol patří do skupiny tzv. flavonoidů (které se označují také jako vitamin P) z nichž ve víně najdeme také pterostilben a proanthokyanidiny.

A co všechno flavonoidy umí? Skutečně toho není málo. Říká se, že pomáhají v boji proti stárnutí i obezitě. Mohou zlepšovat paměť a pomáhat při zánětlivých onemocněních. Flavonoidy najdeme dokonce i v léčivech na křečové žíly či hemeroidy a další cévní onemocnění.

Červené víno těchto látek obsahuje poměrně velké množství, a přestože se nachází ve většině ovoce a zeleniny, právě víno nabízí jejich největší koncentraci. Ale pozor. Při předávkováním vitamínem P může docházet k nevolnostem, zvracení a průjmu – tedy jinak řečeno k pěkně ošklivé kocovině.

To však ještě není vše

Červené víno navíc obsahuje také melatonin, díky kterému budete spát jako miminko a je podobně jako flavonoidy silným antioxidantem.

A kolik má červené víno kalorií?

To se samozřejmě nedá říct úplně snadno. Každé víno se dělá trochu jinak, obsahuje jiné množství zbytkového cukru a tak dále.

Obecně se však dá říct, že:

  • 200 mililitrů červeného sladkého vína obsahuje 200 kcal,
  • polosladkého 150 kcal,
  • polosuchého 150 kcal,
  • suchého 148 kcal.

To znamená, že po sklence skutečně nepřiberete. Samozřejmě však záleží i na tom, co si k němu dáte a co jíte ve zbytku dne. Možná vám trochu pomůže informace, že na kilo tuku musíte sníst o 7 700 kcal přes svůj výdej. A to už je poměrně hodně sklenek červeného vína.

 

Bílé víno z pohledu kalorií a zdravotních benefitů

Teď už víme, že červené víno se opravdu dá s přivřeným okem nad alkoholem považovat za zdravé. Jak se to ale má s vínem bílým?

Měli bychom se mu snad raději úplně vyhnout? Ale kdepak! Poslední studie ukazují, že je možnáještě zdravější než červené!

Tyto studie zmiňují i to, že bílé víno zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a má tak mimo jiné pozitivní vliv na srdeční zdraví. Dokonce prý snižuje výskyt volných radikálů v těle o 34 %, kdežto červené pouze o 15 %.

Takže odpověď na otázku, jestli si pro zdraví dát raději bílé či červené je jasná – dejte si to, které vám chutná více.V umírněném množství vám prospějí obě.

Bílé víno a kalorie

A jak je to u bílého vína s kaloriemi?

  • 200 mililitrů bílého sladkého vína obsahuje 190 kcal,
  • polosladkého 160 kcal,
  • polosuchého 150 kcal,
  • suchého 125 kcal.

Takže i z pohledu kalorií se vyplatí vybrat to, které máte nejraději.

Naším tipem je bestseller Profondo. Je to skvělé a osvěžující perlivé víno absolutně bez cukru. Proto má kalorie jen z alkoholu.

Dietní, nízkosacharidová vína

Chcete zhubnout a přitom zaručeně nepřibrat? Zkuste naše nejoblíbenější vína s nejnižším nebo dokonce nulovým obsahem zbytkového cukru. S těmito víny si můžete sklenku alkoholu dopřát klidně i při nízkosacharidové či dokonce ketodietě.

Vyzkoušejte naše oblíbené nealkoholická vína REVINE. Vyrábí se odalkoholizováním prokvašených moštů a proto chutnají jako správné víno.

Pokud milujete víno, ale chcete se z jakéhokoliv důvodu vyhnout alkoholu (který je ve víně největším nosičem kalorií), dopřejte si dokonalé a lahodné nealkovíno Revine z vinařství Vinselekt Michlovský.

Vinné tipy