Drink, který se sice inspiroval v dneska už kultovním Aperol Spritz. I přesto je ale úplně jiný. S duší Moravy. Kde vzniknul a kde se taky vyrábí. Základem je totiž víno.
Co je to Grepino
Aperol je bitter. Hořký likér z pomerančů. Grepino je ale víno. Víno, které je ovoněné grepovou šťávou. To z něj dělá docela jiný drink. A dává mu větší variabilitu. Snadno si z něj tak sami a za pár minut namícháte několik drinků. Podle nálady nebo počasí venku. Co ale rozhodně budete potřebovat je hodně ledu. Ať je pořádně osvěžující.
Míchaným drinkům z vína jsme věnovali celý díl Vinocastu
Mícháme drinky z Grepina
Grepino & sodovka
Možná se smějete, ale myslíme to vážně. Prostě Grepino, hodně ledu a sodovka. Když je venku přes 35 °C, tak je to to jediné co můžete a chcete pít. Poměry si můžete měnit podle sebe. Podle toho jestli chcete víc Grepina anebo sodovky. Určitě ale začněte poměrem 1:1 a pak si to upravujte podle chuti. Čím víc sodovky, tím víc bublinek bude mít. A to není špatný.
Co potřebuju?
- 0.5 dcl Grepina
- 0.5 dcl sodovky
- hodně ledu
- plátek grepu nebo pomeranče
Grepino & tonic
To nic nebo tonic? Asi si opět říkáte, co to tady vymýšlíme za blbosti. Tohle je ale třeba naše nejoblíbenější varianta grepina. Tonic mu totiž dodá ještě hořkost navíc a lehký bylinný nádech. A to je teda něco. Vsadíme vývrtku, že tohle pro vás bude největší překvapení.
Co potřebuju?
- 0.5 dcl Grepina
- 0.5 dcl tonicu
- hodně ledu
- plátek grepu nebo pomeranče
- klidně i kousek bylinky ze zahrádky
Grepino & prosecco
Tohle je klasika na kterou jste čekali. Tady je další rozdíl oproti Aperol Spritz. Do spritzu se dává prosecco a ještě sodovka. Díky tomu, že Grepino je klasické víno aromatizované grepovou šťávou, tak sodovka už není potřeba. Přidáváte tak pouze prosecco v poměru 1:1. Výsledek je tak méně sladký než původní originál.
Ještě je důležité myslet na to, že Grepino je nepeerlivé. Proto pokud máte rádi intenzivní perlení, tak doporučujeme Grepino míchat s tzv. spumante Proseccem. To je to, které má přes korek agrafu (to je ten drátek). Takové prosecco je ale dražší, protože se z něho platí spotřební daň. Občas je ale potřeba si to udělat hezké, ne?
Co potřebuju?
- 0.5 dcl Grepina
- 0.5 dcl prosecca (spumante pokud chcete výraznější perlení)
- hodně ledu
- plátek grepu nebo pomeranče
Tipy na prosecco a bubliny
- Prosecco Frizzante DOC Villa Cornaro: Má šroubový uzávěr. To je super ve chvíli, kdy nespotřebujete celou lahev. Je to ale Frizzante, takže je “pouze” perlivé. Nikoliv šumivé. To ovlivňuje intenzitu perlení.
- Colli Trevigiani IGT Capitania La Farra: Podobné jako Prosecco DOC výše. Akorát má více stylový korek zajištěný provázkem. Taky se jedná o Frizzante, tedy perlivé víno.
- Prosecco Spumante DOC Conti Riccati: Výraznější, lepší a intenzivnější prosecco, které je zároveň šumivé. Takže celý drink bude daleko víc perlit a vy se daleko víc osvěžíte. Bublinky totiž vytváří pocit svěžesti.