Jak se ze Zinfandelu stalo Primitivo

Američani si opravdu mysleli, že Zinfandel je jejich poklad. Bohužel ale profesor z University of California, Austin Goheen, v roce 1967 navštívil Itálii. No a co by to bylo za výlet do Itálie, aby neochutnal Primitivo. A to mu nějak podezřele moc připomínalo Zinfandel. Za pravdu mu postupně začali dávat i další. A tak v roce 1968 si Primitivo vzal do Kalifornie.

Po 4 letech zkoumání ampelografové přišli s tím, že se jedná o identickou odrůdu jako je Zinfandel. Ještě si ale nebyli 100% jisti, že je to jedna odrůda. Proto z Primitiva v roce 1975 v Kalifornii vyrobili víno. Opět se zdálo stejné jako Zinfandel. PhD student Wade Wolfe zjistil, že odrůdy mají stejnou biochemickou stopu (izoenzymy).

Dr. Lamberti z města Bari (oblast Puglia v Itálii) v roce 1976 Goheenovi navrh, že by se mohlo jednat o původně chorvatskou odrůdu Plavac Mali. Goheen tak odrůdu podrobně zkoumal a a v roce 1982 přišel na to, že si jsou velmi podobné, ale ne stejné.

V roce 1991 v USA vznikla tzv. ZAP (Zinfandel Advocates and Producers). Tu spoluzaložil vinař s chorvatskými kořeny Mike Grgich. Za jejich podpory se do Chorvatska vydala profesorka Carole Meredith. V Dalmácii sesbírala 150 vzorků odrůdy Plavac Mali. Meredith v roce 1993 dokázala potvrdit, že Primitivo a Zinfandel jsou opravdu identické. Lépe řečeno, jsou různými klony jedné odrůdy. Podle zkoumání se přišlo na to, že Primitivo byl pravděpodobně lepší klon než Zinfandel. Dřív a lépe dozrával. Měl taky stabilnější výnosnost. Což nás jako milovníky vína tolik nebere. Z pěstitelského a vinařského hlediska jde ale o zásadní vlastnosti.

V roce 1998 tým profesorky Meredith potvrdil, že Plavac Mali není Zinfandel - Primitivo. Příšli ale s myšlenkou, že Plavac Mali je rodičem Primitiva (anebo naopak). V roce 2000 tým potvrdil, že Primitivo - Zinfandel je jedním z rodičů odrůdy Plavac Mali.

Na druhý z rodičů odrůdy Plavac Mali přišli profesoři ze Záhřebské University Ivan Pejić a Edi Maletić. Šlo o odrůdu Dobričić – starodávná odrůda z ostrova Šolta. No asi si říkáte, proč tady vyprávíme takovou blbost…

Ve skutečnosti šlo o zásadní zjištění, díky kterému profesoři dokázali určit místo, kde by mohl být původ Primitiva. A tím je právě oblast Dalmácie a přilehlé ostrovy, kde zkoumali velké množství vzorků. A v roce 2001 našli shodu. Ve vinohradu vinaře Ivici Raduniće kousek od Splitu. Odrůda měla jméno Crljenak Kaštelanski. Český překlad to nemá, proto si ho vytvoříme sami – Červeňák Kaštelánský.

Tým profesorky Meredith tak došel k závěru, který označuje jako ZPC – Zinfandel / Primitivo / Crljenak Kaštelanski.

V roce 2002 se ještě podařilo najít další vzorky, odrůdu Pribidrag ve městě Omiš. I tady se potvrdilo, že jde o stejnou odrůdu.

To je co? Možná vás napadla hláška z jednoho českého filmu “a přitom taková blbost”. V našem světě vína je ale genetika vína opravdu vážné téma a dává nám odpovědi na všemožné otázky. Klobouk dolů před touhle neúnavnou prací profesorů a vědců. Celých 34 let trvalo než se celá otázka okolo Zinfandelu a Primitiva podařila objasnit. A my si díky tomu už nemusíme lámat hlavu proč Zinfandel chutná stejně jako Primitivo.

Kam dál?

Odrůdy