Jak vybrat správnou sklenku na víno?
Etiketa. Zvlášť etiketa v gastronomii dovede člověku pěkně zamotat hlavu. Takových příborů, talířů, misek, ubrousků… no a samozřejmě také skleniček. Kdo má pořád vědět, jak to všechno používat správně? A je to vůbec důležité? No, nevíme, jak je to s tím vším ostatním, ale minimálně u skleniček na víno se přikláníme k tomu, že správná sklenka nápoji dodá ten pravý šmrnc. Takže jak vybrat tu pravou – a proč vlastně?

Proč je „ta pravá“ tak důležitá?

Pokud si chcete dobré víno skutečně vychutnat, správná sklenice je skoro stejně důležitá jako výběr vína samotného. Nejen protože je při každém kulinářském zážitku důležité i servírování a celkový dojem, ač ani tuto stránku nemůžeme podceňovat. Správně zvolená sklenice skutečně přímo ovlivňuje i samotnou chuť a vůni. Tvar sklenice totiž dovede rozvinout vůni vína, stejně jako jeho chuť. Navíc pouze ve správně zvolené sklence vynikne správně i jeho barva. Někdo určitě zvládne „servírovat“ víno klidně i v hrnku na ranní čaj, ale tím se ošidí o velkou část zážitku a požitku, která se konzumací tohoto lahodného nápoje pojí. (Ale když to jinak nejde, asi je to pořád lepší, než konzumace z lahve 😉).   

A jak teda ta pravá vypadá?

Ke každému vínu se hodí jiná sklenička – to asi už trochu tušíte. Přesto mají všechny přece jen něco společného.

Co to je?

  •         Čiré sklo.

  •          Žádné ozdoby, malůvky a ornamenty.

  •          Jsou tenkostěnné v kvalitním zpracování.

  •          Se stabilní a přiměřeně dlouhou nožkou.

  •          Zabroušená a nevydutá hrana u ústí sklenice, která umožňuje hladké pití.

No a pak se dostáváme k těm (ne až tak) drobným rozdílům při výběru sklenic pro jednotlivé typy vína.

 

Ideální sklenka na červené víno

Skleniček na červené víno (vlastně stejně jako na každé), existuje několik druhů. Kromě samotné barvy totiž záleží také na zralosti a charakteru vína.

Sklenky na červené jsou zpravidla balónovitého či cibulovitého tvaru a objem v rozmezí 400 až 600 mililitrů.

Proč zrovna tento tvar a objem?

Na rozdíl třeba od bílého potřebuje červené víno o něco více prostoru, aby se jeho chutě a vůně dokonale rozvinuly. Co nejširší hladinu vyžadují především aromatická vína. Naopak mladým červeným vínům stačí sklenička o něco menší a v nejhorším se při jejich pití dá použít i sklenka na bílé víno. A jak má vypadat ta?

 

Ideální sklenka na bílé víno

Bílá sklenka svým tvarem připomíná pootevřený tulipán. Hrdlo má zúžené a její rozměr se obvykle pohybuje v rozmezí o 150 až 460 mililitrech. Stejný typ sklenky se hodí i pro vína růžová.

I u skleniček na bílé víno však záleží na jednotlivých typech a druzích nápoje. Pokud si chcete vychutnat například Chardonnay, ideální je sklenka o něco otevřenější a buclatější. Stejně jako u červených vín platí, že čím výraznější chuť víno má, tím by sklenka měla být otevřenější, aby se chutě a vůně co nejlépe rozvinuly.

Ideální sklenka na šumivá vína

K šumivým vínům, včetně například šampaňského, neodmyslitelně patří tzv. flétna, kterou jistě nemusíme příliš představovat.

Jedná se o vysokou sklenku s úzkým profilem a objemem v rozmezí 100 až 250 mililitrů. Tento tvar a velikost je naprosto optimální pro udržení bublinek.

Nezapomeňte ani na správnou péči

Když už máte správné skleničky, je potřeba o ně také správně pečovat.

Sklenky na víno rozhodně nepatří do myčky na nádobí a stejně tak byste je neměli čistit příliš výraznými prostředky na nádobí.

K uložení sklenek na víno je ideální prostor k zavěšení, který se nachází, co nejdále od kuchyňských pachů. A před dalším použitím je samozřejmě ani nezapomeňte vypláchnout.




Vinné tipy