Nejlepší punč? Rozhodně ten domácí!
O tom snad nikdo nepochybuje. Ale jak ho udělat, aby stál skutečně za to? K tomu budete potřebovat kromě dobrého vína ještě pár dalších surovin a jen kapičku trpělivosti. Tak se na to pojďme mrknout.

Co je to vlastně ten punč?

Když se řekne „punč,“ každý si může představit něco trochu jiného, protože se jedná o označení celého spektra nápojů, které můžou i nemusí být alkoholické.Někomu se při slovu punč vybaví sníh, Vánoce, trhy a světýlka, někomu jinému americké seriály, kde je právě tento nápoj neodmyslitelnou součástí každého maturiťáku.Možná vás překvapí, že originální punč pochází až z Indie, kde se k jeho přípravě původně používal alkohol, cukr, citrón, voda a čaj. Cestu punče z Indie do Anglie a k nám už asi popisovat není potřeba, je vlastně stejná, jako cesta čaje.Dneska už je punč neodmyslitelnou součástí zimy v podstatě všude. S tím však přicházejí i jeho levné varianty, se kterými se často můžeme setkat právě na těch trzích nebo v obchodech.Přestože mají jistě své kouzlo, my se přece jen raději podíváme na to, jak udělat punč, který zahřeje, potěší a zanechá v nás ty nejpříjemnější vzpomínky.

Recept na ten nejlepší domácí punč

Ještě, než se do toho pustíme, je potřeba znovu zdůraznit, že právě punč je nápoj, při jehož přípravě existuje jen málo pravidel. A to jak v jeho alkoholické, tak i nealkoholické variantě. Proto se nemusíte bát recept upravit na základě vlastních chutí.

Ve skutečně skvělém punči by kromě rumu a dobrého vína 😉 neměla chybět ani ovocná šťáva – a v tom dokonalém naleznete i kousky ovoce. Jakého? To už je z velké části na vás.

Takže jak na základ tradičního vánočního punče?

Co budete potřebovat?

  •       Vodu,
  •       víno podle vlastního výběru (opravdu, do punče se hodí červené stejně dobře jako bílé),
  •       kvalitní rum,
  •       citron,
  •       pomeranč (nebo třeba kompot z jakéhokoliv ovoce, které je vám blízké)
  •       cukr.

A kolik od čeho? Na 500 mililitrů vody si připravte přibližně 250 gramů cukru, dva pomeranče, jeden pořádný citron a kolem 350 mililitrů vína a 100 ml rumu.

Stejně jako samotné ingredience i jejich množství můžete přizpůsobit vlastním chutím, takže se jedná spíše o orientační návod.

Postup už je snadný.

V hrnci svaříme vodu, cukr a vymačkanou šťávu z ovoce (případně vylitou z kompotu – v tom případě zase trošku uberte cukru) a citrónu. Až se to všechno pěkně spojí, přidáme alkohol. Tady je důležitá opatrnost, protože pokud přesáhneme bod varu, alkohol se vyvaří.

Punč podáváme ještě teplý ve sklenicích, které teplo zvládnou dobře udržet.

Nealkoholický punč

Recept na nealko punč se vlastně moc neliší. Stačí vynechat rum a víno.

Anebo! Pro mnohem lahodnější chuť nealko punče můžete místo klasického vína použít nealkoholické víno Revine z našeho oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. 😉

Takže vidíte – udělat dokonalý domácí punč je vlastně docela snadné a experimentovat můžete tak dlouho, dokud nenajdete tu dokonalou chuť, která právě pro vás už bude navždy představovat tu nejlepší zimní atmosféru. 😊