Ještě nevíte, kam se letos v létě vydat za zaslouženým odpočinkem? Žádný stres. Vykašlete se na hodiny googlování „nejlepší pláže ve Středomoří“ a prostě se nechte vést bublinami. Víte, že v jedné lahvi Cavy najdete v průměru kolem pěti milionů jemných bublinek? Každá z nich si prošla poctivým zráním a kvašením přímo v lahvi – a všechny dohromady slibují letní zážitky, co vám jen tak nevyšumí z hlavy.
Mezinárodní den Cavy, který se slaví v druhé polovině června (letos připadá na 12. 7.), je ideální výmluva, proč si zarezervovat letenku do Španělska – nebo aspoň koupit lahev a udělat si na balkoně Barcelonu po česku.
Cava: Španělská bublina, co umí víc než jen šumět
Cava je španělské šumivé víno vyráběné tradiční metodou, tedy stejnou, jakou se dělá šampaňské. Co to znamená? Že druhotné kvašení (to, které vytváří ty krásné jemné bubliny) probíhá přímo v lahvi. Žádné velké tanky, žádné zrychlování procesu. Každá bublina v Cavě si prožije svůj příběh přímo ve skle, kde víno zraje minimálně 9 měsíců (a ty lepší kousky i několik let).
A právě díky tomuto poctivému kvašení se v každé lahvi Cavy skrývá zhruba 5 milionů bublinek oxidu uhličitého, které se do vína krásně rozpustí a při otevření vás odmění jemným šuměním a radostí v každé sklence. Každá z těch bublin je malý důkaz toho, že Cava není jen víno – je to zážitek.
Proč je levnější než šampaňské?
-
Roste tam, kde je levnější půda (Katalánsko ≠ Champagne).
-
Práce ve vinařství není tak astronomicky drahá.
-
A protože Španělé prostě chtějí, abyste si mohli dopřát bubliny častěji než jednou za rok na Silvestra. Díky jim!
A rozdíl oproti Proseccu?
Prosecco (z Itálie) se vyrábí charmat metodou – v tancích. Výsledkem jsou větší, rychlejší bublinky a ovocnější, jednodušší chuť. Oproti tomu má Cava bublinky jemnější, elegantnější a v chuti najdete třeba:
-
pečený toast, briošku, mandle – díky zrání na kalech
-
citronovou a pomerančovou kůru, bílé květy – pro tu svěží linku
-
meruňku, broskev, jablko – když počasí na vinicích daný rok přálo
-
minerální slanost – takovou tu mořskou vzpomínku
Proč si Cavu zamilujete?
-
osvěží vás, ale zároveň potěší i ty, co hledají víc než jen „něco bublinkového“,
-
skvělý poměr cena/výkon – šumivka dělaná jako šampaňské, ale za třetinovou cenu,
-
páruje se skvěle s jídlem – tapas, ryby, grilovačky, dezerty… vlastně cokoliv, hlavně, že vám chutná,
-
a navíc: bubliny prostě baví, víc než tiché víno.
Mezinárodní den Cavy – bubliny, festivaly a sabráž bez újmy
V Katalánsku berou tenhle den vážně. Všude hraje hudba, podává se tapas a hlavně tečou proudy Cavy. Co během tohoto slavnostního dne můžete čekat?
-
Otevřené sklepy a ochutnávky zdarma nebo za hodně příjemné částky.
-
Soutěže v sabráži – kdo stylověji odpráskne hrdlo lahve šavlí (nebo kuchyňským nožem, když není nic lepšího po ruce).
-
Festivaly na náměstích – koncerty, tapas slavnosti a bubliny místo vody.
-
Bublinové pikniky ve vinicích – jo, to opravdu existuje.
A ano – někde z fontán na náměstí teče i Cava. To je vcelku příjemný rozdíl oproti našim fontánám maximálně s chlorovanou vodou, co? 😃
Letní bublinové destinace
Kde Cava teče proudem a nalijí vám ji radši než vodu? Pokud se opravdu vydáte na Tour de Cava, měli byste rozhodně zamířit do těchto destinací:
Sant Sadurní d’Anoia – Mekka Cavy
-
Hlavní město Cavy, 30 minut od Barcelony. Tady se Cava nejen narodila, ale denně vyrábí a ochutnává.
-
Obrovské sklepy Freixenet a Codorníu (fakt obrovské – někteří se tam ztratili a alkohol s tím neměl co dělat, ve většině případů).
-
V létě otevřené sklepy, sabráž kurzy a bublinové brunche.
Co tam zažít? Ochutnávat, sabrážovat (raději s profíkem) a jezdit na kole mezi vinicemi.
Penedès – vinice, kopce a mořský vánek
-
Rozsáhlá oblast, kde vzniká většina Cavy.
-
Nekonečné vinice, výhledy na moře a hory. Cava levnější než voda, tak to má být.
Co tam zažít? Degustace, piknik ve vinici, let balónem nad vinicemi (když už, tak už ❤️).
Barcelona – tapas, moře a bubliny na každém rohu
-
Město, kde si můžete dát Cavu na snídani a nikdo ani nemrkne, protože je to normální.
-
Bary a tapas restaurace s Cavou na skleničku levnější než cola.
Co tam zažít? Tapas tour, relax na pláži s lahví (pozor na písek ve sklence), vinotéky se špičkovou Cavou.
Costa Brava a Costa Dorada – pláže a bubliny na dosah
-
Pláže, trhy, grilované sardinky a Cava jako samozřejmost.
-
Malá vinařství prodávají Cavu přímo ze dvora – levnou a skvělou.
Co tam zažít? Grilovačky s Cavou, večerní procházky s kelímkem Cavy místo zmrzliny (kalorie asi podobné, ale pocity štěstí několikanásobně vyšší).
Zůstáváte doma? Tak se alespoň v duchu přeneste do Španělska s naším výběrem:
Soler Jove Cava Brut
-
svěží, minerální, s tóny pečeného toastu a citronu
-
skvělá na grilovačky i jako bublinkový aperitiv
Soler Jove Cava Brut Nature
-
extra suchá, čistá, s nádechem sušeného ovoce
-
ideální k mořským plodům nebo na slavnostní přípitek
Pago de Aylés Serendipia Cava Brut Reserva
-
elegantní, minerální, zraje 18 měsíců
-
perfektní na slavnostní příležitosti
Viticultores de Barros Cava Brut
-
svěží, univerzální bubliny pro každou příležitost
-
dobře se páruje s jídlem, ale vynikne i jako samostatná sklenka
Bonus: udělejte si Cava Spritz
-
1 díl Aperolu
-
3 díly Cavy
-
plátek pomeranče
-
led
Smíchat, usrkávat, dělat, že jste v Barceloně. 😉
Tak co, pořád přemýšlíte, kam v létě? Pět milionů bublin v jedné lahvi už samo o sobě zní jako solidní dobrodružství. Ať už skončíte v Katalánsku na sabrážovém festivalu, na pláži s lahví v ruce, nebo prostě jen na balkoně u grilované cukety – hlavní je jedno: aby to šumělo, vonělo po moři a chutnalo po slunci.
Bubliny nezvedají jen náladu, ale i úroveň každé garden party. Stačí lahev Cavy, pár oliv a lidi vám začnou říkat Maestro sommeliér.
A pokud vás Španělsko letos mine? O to líp, že u nás na vás čeká Cava na kliknutí – levnější než letenka, a přitom stejně dobrá vzpomínka na léto.
Tak na zdraví a bublinám zdar!