Rosé, to je letní flirt ve sklence

14. června přichází den, kdy byste si měli nasadit růžové brýle a zamilovat se… ne jen tak do někoho, ale do růžového. Vína samozřejmě. Zapomeňte na nudné přednášky o maceraci a výrobních metodách – Mezinárodní den rosé není o tom, jak se růžové víno vyrábí. Je o tom, proč ho tolik milujeme. Protože rosé není jen barva vína. Je to stav mysli. Je to tekutá radost, chill-out soundtrack vašeho léta a čím dál oblíbenější společník každé grilovačky (asi jako jediná single kámoška, která ostatním zadaným vypráví eskapády z tinderových randíček). 

A dnes vám řekneme, proč si zaslouží místo ve vaší sklenici – i s ledem, i s brčkem, i když je teprve úterý, vlastně kdykoli a kdekoli. Růžové víno dokáže obměkčit i ty největší chlapáky, kteří tvrdí, že pijí jen “něco pořádného”. 

Ani bílé, ani červené, ale růžová poezie

Pozor – pravé rosé není mix červeného a bílého! To se dělá jen u růžového šampaňského, ale s povolením od pánaboha a francouzského vinařského úřadu. Růžovka vzniká z modrých hroznů krátkým stykem slupek s dužinou. Tak krátkým, že kdyby se jednalo o zmíněné rande z Tinderu, nejspíš by skončilo jen letmým polibkem na tvář a o další metě by nemohla být řeč. 🙂 

Globální (růžové) oteplování

Příběh roséčka je plný kulturních zvratů, instagramových výbuchů slávy i odvážných mužů v růžovém. Zařaďte ho do vaší mentální sbírky a na příštím pikniku můžete místo nejistě odvyprávěného vtipu oslnit novými znalostmi.

Růžové vzniklo omylem. První rosé vína se vyráběla už ve starověkém Řecku a Římě, ale ne záměrně, spíš tehdy prostě neuměli udělat tmavé červené. Hrozny se lisovaly rychle, slupky se nechaly jen minimálně v kontaktu s moštem a vzniklo něco, co dnes nazýváme „rosé“. Takže ano – růžové bylo dřív než červené. 

Poslední dekádu zažívá růžové globální renesanci, jakou by mu záviděl i Da Vinci. Ve Francii se spotřeba rosé od roku 2002 zdvojnásobila – z 8 litrů ročně na osobu na více než 16 litrů. Průměrný Francouz dnes vypije skoro dva kbelíky růžového – a nikdo mu neříká, že je to pitíčko pro holky.

V USA se růžové stalo součástí popkultury. Hashtagy jako #roséallday nebo #yeswayrosé mají miliony zmínek. Vznikají rosé bary, kde se dress code řídí heslem: “čím růžovější, tím lepší”. A v Kalifornii tamní vinice vyhrazují celé řady pro produkci rosé, protože prostě letí.

A růžové se pije i v zimě. V Norsku. Norové totiž tvrdí, že rosé má barvu, která rozjasní i polární noc. Takže pokud byste měli výčitky, že si naléváte růžové třeba v říjnu, může vás uklidnit, že Seveřani by na vás byli hrdí.

Tiché nebo bublinkaté? V rosé světě nejde o dilema, ale o momentální náladu

Vybírat mezi tichým a šumivým rosé je asi jako rozhodovat se, jestli chcete dnes večer jemné pohlazení nebo lehce rozverný večírek. Obě varianty mají své kouzlo – jen záleží na tom, co zrovna potřebujete. Rosé totiž není o pravidlech, ale o pocitech. A ty se mění stejně rychle jako letní počasí.

Tiché rosé

Je jako letní vánek, který vás hladí po duši. Hodí se na večery, kdy chcete vypadat sofistikovaně, ale přitom sedíte v teplákách a koukáte na západ slunce. Pokud se cítíte jako introvertní romantik, sáhněte po Frankovce rosé. Je suchá, ovocná, moravská – a nebude vás soudit, když ji nalijete do sklenky s ledem.

Bublinkové rosé

Tohle je úplně jiná písnička. Bublinky jsou pro dny, kdy potřebujete energii, lehkost, šmrnc a možná i trošku dramatu. Jestliže máte náladu na spontánní tanec v kuchyni nebo na oslavu toho, že je třeba čtvrtek, vsaďte na Charmat Rosé od Michlovského – šťavnaté, lehce perlivé a ideální k rozverné náladě. Anebo Rosé d´Anjou, pokud chcete noblesu, která chutná jako víkend v Provence nebo sáhněte po Itálii a neuděláte chybu.

Párování, které funguje i bez michelinské hvězdy

Růžové víno má jednu velkou výhodu: rozumí si skoro s každým s jídlem. Není vybíravé, nehádá se o dominanci a rozhodně neznevažuje vaše chuťové preference. Naopak – přizpůsobí se, podtrhne, rozveselí.

Pokud jste zrovna v módním rozpoložení, dejte si rosé k sushi. Jemnost + jemnost = dokonalý pár, který si nebude skákat do řeči. Nebo zkuste lanýžové chipsy s růžovým Passofinem– takové fancy guilty pleasure.

Chcete něco česky divokého? Tak bacha – růžové bublinky si fakt rozumí i se smažákem. Vážně. Jemná kyselinka a šumění vína dokonale rozsekají mastnotu a vytvoří z toho spojení, za které by se nestyděl ani odvážný foodtruck na festivalu.

A když máte chuť na lehkost a svěžest, stačí meloun s fetou, hrst máty, pár kapek olivového oleje a sklenka Miralý rosé. Nebo dvě. To už necháme na vás.

Růžové koktejly: minimum úsilí, maximum efektu

Rosé koktejly prostě fungují, nikdy nebudou tak výrazné jako třeba Jack s colou, ale v parném dni, kdy máte na něco chuť, ale přesně nevíte na co, bodnou.

Frosé (aka mražený flirt)

Základní recept je jednoduchý:

– 1 láhev růžového (ideálně suchého)

– mražené jahody

– trochu citronové šťávy

– lžíce medu

Rozmixovat, zamrazit, sníst.

Tip: Zkuste to s Rosé Veltlínským – má ovocný charakter a svěžest, která se neztratí ani v mrazáku.

Rosé Spritz (elegance bez námahy)

Do sklenice s ledem nalijte:

– 100 ml růžového

– 50 ml sodovky

– 20 ml grepové šťávy

Přidejte bazalku, plátek grepu a lehce promíchejte. Voilà – skvělé osvěžení bez kuchařské licence.

Víno na pohodu

Není potřeba speciální příležitost. Rosé víno vás nezavolá na kobereček, když ho nalijete do plastového kelímku. Nevysmívá se ledovým kostkám. A už vůbec nemá problém s tím, že ho pijete v pondělí večer u Netflixu v pyžamu.

Takže 23. června si připomeňte, že život není černobílý – je růžový. Nalijte si sklenku, zvedněte ji k slunci a připijte si na to, že víno nemusí být složité, aby bylo výborné. A ať už ho pijete brčkem nebo přímo z láhve – hlavně ho pijte s radostí.