Chardonnay

Že je Chardonnay jedna ze světově nejpopulárnějších odrůd? To je pravda! A že z této odrůdy vznikají ta nejlepší bílá vína na světě? To je taky pravda. A v tenhle článek vám o této unikátní odrůdě řekne všechno podstatné.

Charakteristika

ananas, vanilka, žluté jablko, máslo, karambola

Chuťový profil

Chuťový profil Chardonnay

Jak se Chardonnay zacházet?

  • Servírujte při 7 až 12 °C
  • Dekantace není potřeba
  • Správně uskladněné vám vydrží 5 až 10 let

Chardonnay a jídlo

Chardonnay má obecně daleko výraznější strukturu oproti například Veltlínu, Sauvignonu nebo třeba Mülleru. Proto se velmi dobře hodí k sýrům ve stylu Brie. To jsou takové ty aromaticky výraznější a roztékající se.

Hledejte jídla, která nejsou moc aromatická a kořeněná. Nezapomeňte, že Chardonnay má spíš krémovou chuť s máslovou texturou.

Chardonnay zrající v dubovém sudu

To jsou většinou ty dražší Chardonnay z Burgundska, USA nebo Austrálie. Najdete je ale taky na Moravě. A jsou znamenitá.

Pokud máte rádi mořské plody, tak tohle je víno pro vás. Krab, humr nebo těstoviny se škeblemi. Super je taky halibut. Pokud tohle na vás není, tak zkuste vepřovou panenku s jablky. Máme i něco pro vegetariány, nebojte.

Kukuřice, dýně. Nebo cokoliv s houbami.

Chardonnay zrající v nerezu

Chablis nebo základní, dostupnější řady Chardonnay

Takové Chardonnay je daleko blíž citrusovým tónům. To znamená, že se skvěle hodí k syrovým rybím parádičkám. To je třeba sushi nebo ústřice. Zabodujete ale i s restovanou rybou. Dále paštiky nebo kuřecí a krůtí s krémovou omáčkou. Můžete zkusit i zeleninové risotto (to italské, prosím).

Zajímavosti o Chardonnay

  1. Chardonnay je globálně nejpěstovanější odrůdou. Dokonce předběhlo i italské Trebbiano, které v Itálii používají také na výrobu octa.
  2. Chardonnay je hlavní odrůdou pro mnoho světových šumivých vín jako je Champagne, Crémant, Franciacorta nebo Trento.
  3. Odrůda pochází z malé francouzské vesničky Chardonnay. Jméno původně mělo znamenat “místo bodláků” nebo “místo, kde to je jenom bodlák”. Asi proto u nás u Bodláků milujeme Chardonnay snad ze všeho nejvíc. Kdo ví…
  4. Pokud na etiketě vidíte nápis Chablis, musí to být Chardonnay.
  5. Pokud u šampaňského na etiketě vidíte Blanc de Blancs, téměř jistě popíjíte 100% Chardonnay.
  6. O Chardonnay se říká, že to je víno, které “vzniká ve vinařství”. Dominují v něm totiž máslové tóny, které také přirozeně vznikají různými procesy, které při výrobě vína probíhají.
  7. Chablis a jiná Chardonnay z chladnějších oblastí mají tendenci mít výraznou kyselinku. Ve skutečnosti má ale Chardonnay hodnotu kyselin spíš nižší.

Co hledat ve skleničce Chardonnay?

Určitě doporučujeme si otevřít dvě Chardonnay najednou. Jedno, které zrálo v dubu a druhé, které jen v nerezu. Díky tomu jasně poznáte rozdíl, který vám teď barvitě popíšeme.

Chardonnay z dubu je výraznější, plnější a má navíc typické tóny, které mohou vzniknout pouze zráním v dubu. A to je vanilka, pečící koření nebo máslo. Další chutě jsou typicky tropické – ananas a mango (a ty opravdu nepřehlédnete). V chladnějších oblastech se k tomu ještě přidá lehce výraznější tón citrusu nebo zeleného jablka.

Chardonnay z nerezu vás možná překvapí. Stylem má blízko k Pinotu Grigio (Rulandskému šedému) nebo Sauvignonu. Z našich domácích odrůd bychom mohli jmenovat i Müller Thurgau (ten už mimochodem dávno punc nekvalitního vín z dob komunistických – Müller je špička)

obrázek citronu a ananasu

Taky záleží na tom, jak zralé hrozny při sběru byly. Pokud méně zralé, tak víno chutná víc do citrusů a zelených jablek. Pokud byly spíš přezrálé (u nás to je třeba výběr z hroznů), tak chuť je víc broskvová anebo ananasová s medovým nádechem.

Kolik stojí Chardonnay

Nejlevnější kvalitní lahve najdete pod 200 Kč. To budou Chardonnay z nerezových tanků, kde chuť bude spíš na té citrusové straně. Skvělé Chardonnay z dubu najdete klidně už za 300 Kč a kvalita bude skvělé. Stylem blízká Burgundsku. Pokud si budete chtít vyzkoušet naprostou pecku a podle nás vrchol pyramidy bílých vín, tak se toho nebojte. Té utracené tisícovky nebudete nikdy litovat. Ochutnáte totiž víno, na které budete dlouho vzpomínat.

Mimochodem za burgundské Chardonnay můžete utratit klidně i tisíce korun. Horní hranici to totiž skoro nemá

 

To bychom měli Chardonnay...
Jak ale obecně vybrat bílé víno a na co se při nákupu zaměřit? To se dozvíte v našem článku.

Odrůdy