Charakteristika odrůdy Sauvignon Blanc

Jedna z nejpopulárnějších odrůd na světě, kterou všichni milují zejména pro její “zelené” bylinné tóny a možná trochu kousavou kyselinku. Sauvignon Blanc se pěstuje skoro kdekoliv na světě a proto u něj můžete objevovat různé styly. Od lehkých a svěžích vín až po komplexnější a výraznější vína, která zrají v dubových sudech. Sauvignon a Sauvignon Blanc je jedna odrůda. Ve světě se víc používá název Sauvignon Blanc. Na Moravě spíš jen Sauvignon.

Charakteristika

Charakteristika Sauvignon Blanc

Chuťový profil

Chuťový profil odrůdy Sauvignon

Doporučené zacházení

  • servírování 7-12 °C
  • typ sklenice: bílá
  • dekantace: ne
  • doba zrání: 3-5 let

Párování s jídlem

Když si nejste jistí, řiďte se zelenou. Sauvignon je víno plné bylinných tónů, proto se skvěle hodí k lehčím jídlům s bylinkami. Třeba kuře nebo krůtí maso v asijském stylu, kde trochu voňavých bylinek vždycky najdete. Thajská nebo vietnamská jídla jsou dokonalou volbou.

Maso

Sauvignon je lehčí víno. Proto volte lehčí úpravy masa. Kuře, krůtí, vepřové, losos, halibut, kalamáry nebo uzený losos.

Sýry

Jemné sýry jsou nejlepší volbou. Kozí sýr, burrata, mozzarella (caprese salát), feta, parmesan, crème fraîche.

Zelenina

okurkový salát, smažená cuketa, chřestové risotto, řecký tětovinový salát. Zkuste taky hrášek, rajčata, artyčoky, citron, limetu, cuketu, papriky nebo zelené fazolky.

Bylinky

Máta, kopr, koriandr, pažitka, rozmarýn, bazalka, tymián, bobkový list, kapary, pesto, česnek, zelené olivy

Zajímavosti o Sauvignon Blanc

  1. Ve světovém kalendáři odrůd má své místo i Sauvignon. Vždy první pátek v květnu.
  2. Jméno Sauvignon Blanc bylo pravděpodobně odvozeno z francouzského slova Sauvage (divoký). Protože hrozny připomínají divokou révu vinnou.
  3. Překvapivě, Sauvignon Blanc je jedním z rodičů Cabernetu Savignon. Tím druhým je Cabernet Franc.
  4. Zelené tóny (bylinky, paprika, rajčata) pochází ze sloučenin, kterým se říká methoxyparaziny. Mimochodem, Cabernet Sauvignon má stejné tóny. Rodiče se tady nezapřou.
  5. Do 80. let v Chile byla většina Sauvignonů zaměněna za velmi vzácný Sauvignon Vert (Sauvignonasse). Ten tam byl omylem dovezen z Bordeaux.
  6. Kočičí moč. Ano, i tenhle tón můžete v Sauvignonu někdy objevit. To je díky unikátní sloučenině 4MMP.

Jak chutná Sauvignon Blanc?

Přivoňte si. Hned ucítíte výrazné vůně, které vás pohltí. Od čerstvě posekané trávy, přes hrášek, chřest bezový květ a angrešt až po tropické vůně passion fruit, grepu nebo dokonce manga.

V chuti je Sauvignon často spíš lehčí s výraznou kyselinkou a středně vysokým alkoholem. Ano, tohle víno je pro milovníky suchých vín.

Občas vinaři nechávají Sauvignon odpočívat v dubových sudech. Taková vína jsou plnější, kulatější a krémovější. To přináší lehce voskové tóny. Tyto typy vín jsou někdy blendovány (cuvée) s výraznější odrůdou Sémillon. Ta se na Moravě téměř nevyskytuje. Minimálně my o tom nevíme.

Kde se pěstuje Sauvignon Blanc?

Francie

Domov Sauvignonu. Pravděpodobně nejlepší je v oblasti Loire Valley (Údolí řeky Loiry). Chladné klima produkuje ovocné a lehce bylinné Sauvignony s živou kyselinkou. Do Loiry spadá i apelace Sancerre. To jsou jedny z nejhodnotnějších Sauvignonů, které mají blízko burgundskému stylu. Hádáte správně, zrají v dubových sudech. Skvělé Sauvignony najdete taky v Jihozápadní Francii, v apelaci Cotes de Gascogne.

Nový Zéland

Chladné klima regionu Marlborough je skvělé pro Sauvignony. Proto je druhým největším producentem na světě. Vína mají velmi výrazné tóny bezu a angreštu. Oproti francouzským jsou lehce ovocnější.

Chile

Nejlepší chilské Sauvignony se pěstují vedle Chardonnay. To znamená v oblasti Aconcagua. To zahnuje údolí Casablanca, San Antonio a Leyda. Škoda, že u nás v ČR chilský Sauvignon moc prostoru nemá. Je totiž úžasný.

Jižní Afrika

Oblast okolo Kapského města a dále na jih je perfektní. Bohatá půda a hlavně silné větry od oceánu udržuje klima chladné. Jihoafrické Sauvignony jsou docela podobné těm novozélandským. Limetková kůra, vůně trávy a hodně grepu.

Jaký Sauvignon ochutnat?

Sauvignon Blanc Touraine AOP Famille Bougrier

Typický Sauvignon z Loire Valley. Apelaci Touraine najdete ve střední Loiře. Tenhle Sauvignon je oproti těm z Nového Zélandu víc bylinný. Ochutnejte tady.

Sancerre AOC La Mercy-Dieu Domaine Bailly-Reverdy

Sancerre patří mezi nejlepší apelace pro Sauvignon na světě. Nachází se v horní části údolí Loiry. Ve víně vedle bylinných tóny najdete i tóny tropického ovoce. To je díky burgundskému stylu výroby. Ano, víno zrálo v dubových sudech. Nikdo jiný s nimi neumí pracovat líp, než Francouzi. Ochutnejte tady.

Connoisseur Sauvignon Blanc - Colombard

Tohle je blend (cuvée) Sauvignonu a odrůdy Colombard. Ta se na Moravě nepěstuje. Jde o víno z Jihozápadní Francie, apelace Cotes de Gascogne. To je uzemí armagnacu. Víno má výraznou kyselinku a celkově je stylem blízký novozélandským Sauvignonům. Tohle víno je paráda. Zejména na léto. Ochutnejte tady.

Sauvignon Blanc Marlborough Cellar Selection

Světový Sauvignon Blanc z Nového Zélandu. Oproti Loiře je méně bylinný a víc ovocný. Hodně grepu, angreštu a bezového květu vás tady nemine. Ochutnejte tady.

Sauvignon kabinet Thaya (znojemsko)

Tohle je Sauvignon z Moravy, který nás poslední dobou oslovil nejvíc. Neuvěřitelně odrůdový. Suchý a krásně angreštový. Opravdu typická chuť Sauvignonu. Stylem blízká Novému Zélandu. Ochutnejte tady.

Sauvignon Blanc pozdní sběr Dog in Dock

Polosuchý Sauvignon ze Slovácka. Z Veselí nad Moravou. To je vedle Baťova kanálu. Komu vadí výrazná kyselina Sauvignonu tady bude jásat. Lehký zbytkový cukr kyselinku vyhlazuje. Vedle toho ale ve víně pořád najdete typické tóny Sauvignonu. Ochutnejte tady.

To bychom měli Sauvignon Blanc...
Jak ale obecně vybrat bílé víno a na co se při nákupu zaměřit? To se dozvíte v našem článku.

Odrůdy