Přípitek červeným vínem

Nedávno jsme vám řekli pár našich tipů jak si správně vybrat bílé víno. Teď je čas podívat se také na červená vína. I u červených je totiž několik jednoduchých pravidel, kterých se dá držet. Snadno si tak dokážete vybrat červené, který vám opravdu sedne.

Víte co je zajímavé? Když se zamyslíte nad tím, jaká jsou na světě nejlepší vína, tak většina z nich bude červených. Ať už to je klasické Bordeaux, Barolo, Barbaresco, Chianti, Vino Nobile, Brunello di Montalchino, Chateauneuf du Pape, Rioja, špičkový Malbec, všechno to jsou červená vína. Z bílých se budeme primárně bavit jen o burgundském Chardonnay, Sauvignonu z horní Loiry a Rieslingu z Německa. Mezi největšími víny na světě jednoduše převládají červená vína.

To je z našeho českého pohledu úplně naruby. U nás převládá spotřeba bílých vín. Červených je asi jenom 30 %. Naše hypotéza je, že náš národ se k červeným zatím stále “propíjí”. Opravdu to chce čas. Červená vína jsou jednoznačně náročnější na docenění. Je to trochu jako s kafem bez cukru. Když se rozhodnete přestat sladit, tak to taky vyžaduje čas, než si plně zvyknete.

Nicméně jsme na dobré cestě. O to užitečnější by tenhle článek pro vás měl být.

Suché nebo sladké?

Tahle základní otázka je u červených vín celkem jednoduchá. Sladká červená vína jsou totiž téměř neexistující. Nezapomínejme, že víno je příroda a že u Bodláků nás zajímají především poctivá vína. A k tomu, aby od přírody v červených vínech bylo tolik cukru, aby z hroznů šlo vyrobit víno a zároveň v nich zůstal přírodní zbytkový cukr, je téměř nemožné. To se týká celého světa, ne jen České republiky, kde to červená vína mají trochu náročnější.

Proto u sladkých červených ihned zpozorněte a zeptejte se sami sebe, jestli víno není podezřele levné. Pokud ano, zcela jistě bylo doslazeno řepným cukrem a nepůjde o kdovíjak kvalitní lahev. Cukr v lahvi se spíš bude snažit schovat mizernou kvalitu vína. A vám druhý den dost možná bude špatně.

Proto u červeného vína reálně vybíráte ze suchých, někdy polosuchých vín. Sladká červená raději hledejte v kategorii dezertních vín, která jsou naopak znamenitá. Portská nebo třeba dezertní vína od Honzy Stávka jsou úžasná. Červená dezertní vína se například jako jedny z mála vín hodí k čokoládě (k těm jsou ještě lepší putňové tokajské výběry – vyrábí se ale z bílých hroznů)

Takže pokud chcete klasické červené, ale sladké, je třeba znát trh. A nebo mít nás, Bodláky. Vždycky vám totiž poradíme. Nejlepší volbou z našeho portfolia je podle nás Rubinet od Hradila z Čejkovic.

Nicméně nejlepší je vybírat podle odrůd. Každá z nich totiž má jinak výrazné třísloviny. Zároveň některé jsou ovocnější a jiné zase víc čokoládové. Proto v případě, že chcete chuťově nasládlé víno, je dobré vybírat ovocnější odrůdy. Třeba Merlot může být tak ovocný, že je až sladký. A to může jít o suché víno.

Preferuju ovocnější odrůdy

Merlot a Malbec

Tohle jsou dvě odrůdy, které, pokud zrají pouze v nerezovém tanku, jsou tak ovocné, že jsou až sladké. Chuť se někdy dá přirovnat k explozi sladkého a vyzrálého ovoce v ústech. Dominují plody červeného ovoce jako jsou jahody, maliny, třešně a lesní plody.

Samozřejmě, pokud se jedná o starší vína nebo vína, která zrála v dubovém sudu, tak ovoce jde trochu stranou. Vedle toho se objeví víc čokolády, případně tabáku.

Zweigeltrebe, Dornfelder

Tyhle dvě odrůdy získávají na velké popularitě zejména v posledních letech. I tady jde o velmi ovocná vína. V porovnání s Merlotem nebo Malbecem jde trochu o jiný ovocný projev. Bližší spíš lesnímu ovoci. I tak jde ale o primárně ovocné odrůdy. Jejich ovocnost ale působí méně sladce.

Primitivo, sicilské Nero d’Avola

Typově víno docela podobné Merlotu. Chuťově snad jen jednodušší, se sladkou tříslovinou a explozí ovoce. Podobné jsou i všechna sicilská vína, zejména Nero d’Avola nebo Etna Rosso.

Primitivo nicméně neznamená, že by šlo o primitivní víno. Jde spíš o takový malý zázrak, který se skvěle pije i v létě. Mimochodem, víte, že v USA se odrůdě říká Zinfandel?

Další odrůdy z ovocné kategorie

  • Modrý portugal
  • Svatovavřinecké
  • Syrah

Sem bychom ještě mohli zařadit Sangiovese. Tam je ale důležité koukat na název vína a ročník. Sangiovese je totiž odrůda ze které se vyrábí lehčí a ovocná vína. Ale taky velmi výrazná vína, která dlouho zrají v dubových sudech (Chianti, Vino Nobile, Brunello di Montalcino).

Miluju výrazná a plná vína

Pokud patříte do této kategorie, troufneme si říct, že už patříte mezi opravdové milovníky vín. Výrazná a plná vína jsou totiž na špičce ledovce a je nutné se k nim “propít”. Samozřejmě s mírou. Nebo s Mírou.

U výrazných a plných vín už nehraje tolik roli odrůda, ale spíš jméno vína. Velmi často totiž jde o tzv. blendy (cuvée nebo-li kupáže). Jde taky o velmi tradiční vína jejichž ideální “receptura”, tedy složení odrůd a jejich poměr, je ověřena časem. Tím myslíme stovkami let. Vždyť původní kategorizační systém Bordeaux je z roku 1855. Za tu dobu se v něm udály pouze dvě drobné změny.

Chianti Classico, Vino Nobile, Brunello di Montalcino

Vína postavená na odrůdě Sangiovese. I přes svou ovocnost jde už o víno plné výrazných tříslovin. Mají tak krásně výrazné tělo a vedle ovocných tónů také tóny čokolády, vanilky nebo tabáku. Doporučujeme je otevřít včas a nechat chvilku nadechnout. Nebo rovnou zdekantovat.

Barolo, Barbaresco

Ani Barolo nebo Barbaresco nejsou odrůdami. Jde o vína z italského Piemonte, která pochází z katastrů obcí Barolo a Barbaresco. Nicméně jde o odrůdová vína odrůdy Nebbiolo. Pro obě vína platí velmi přísná pravidla, která je na trh pustí už relativně vyzrálá. Navíc si musí předepsanou dobu odpočinout v dubových sudech. A chuť?

Extrémně výrazná. Ovocné tóny nahrazují primárně tóny čokolády, tabáku a kůže. Je třeba hledat klidně i 5 let stará vína. Klidně i víc. Důvodem jsou třísloviny. U mladých vín jsou velmi divoké a ještě nemusí ladit s charakterem vína. Tady platí, že starší bývá lepší.

Levý břeh Bordeaux

Tohle je opravdová špička ledovce. Vína z levého břehu Bordeaux jsou postavená na odrůdě Cabernet Sauvignon. U této odrůdy převládají spíš bylinné a někdy lehce paprikové tóny. Vedle toho nechybí kůže, tabák, vanilka a čokoláda.

Vína mohou být klidně i 10 let vyzrálá. To ničemu nevadí. Vína jsou tak výrazná a bohatá, že nemají problém vydržet klidně i déle. Upřímně, takové Bordeaux je opravdovým zážitkem. Pokud máte rádi výrazná červená, tak tímhle vínem je potřeba se jednou za čas odměnit.

Miluju špičková červená, ale s nižší tříslovinou

Zajímavé je, že mezi nejlepší červená vína na světě patří víno, které díky nevýrazné tříslovině může vlastně chutnat poměrně lehce. Ale velmi komplikovaně. Už víte o jakém víně mluvíme?

Pinot Noir (Rulandské modré)

Špička ledovce je samozřejmě v Burgundsku. Nicméně i na Moravě jsou nádherné Pinoty. Pokud totiž na Moravu a do Čech má patřit jedna modrá odrůda (z modrých odrůd se vyrábí červené víno), je to Pinot Noir.

Odrůda je to trochu nedoceněná. Chuť je velmi komplikovaná plná švestek a povidel, ale taky kůže. Vedle ovocných tónů Merlotu nebo Malbecu jde samozřejmě o trochu míň líbivé tóny. Nicméně k tomuto vínu to patří. A pokud se vám tohle líbí, tak si troufneme říct, že za sebou máte dlouhou cestu a můžete se nazvat zkušeným milovníkem vína.

Našli jste se v některé z těchto kategorií? Zkuste ochutnat. Uvidíte, že to vlastně není taková věda a podle těchto jednoduchých pravidel si snadno vyberete přesně to červené víno, na které právě máte chuť. My sami se podle toho řídíme úplně stejně. Jde tak o léty prověřenou naši vlastní praxi. Dejte nám vědět, jestli tenhle způsob pro vás taky funguje.

Vinné tipy