Puglia: Italský region plný výrazných a ovocných vín za cenu, které neuvěříte

Tenhle italský region zatím nevyvolává takové emoce jako Toskánsko nebo Piemonte. Asi ani nikdy nebude produkovat těžká a komplikovaná vína typu Barolo nebo Chianti. I přesto nás ale bude víc a víc zvedat ze židlí. Pro svá Primitiva. Pro svá vína plná slunce a ovoce. Pro krásné chvíle u každé skleničky.

Co očekávat od Puglie

Máte rádi opravdu ovocná červená vína za dobrou cenu? V tom případě si někam zapište slovo Puglia. To je totiž region v Itálii, kde vzniká snad nejlepší červená vína za stále rozumnou cenu. Je to místo, kde málo prší a pořád svítí sluníčko. A přesně to se, na vínech parádně podepisuje.

Většina vín z Puglie je červených, v chuti velmi plných a skvěle se hodících k jídlu. Místní vinaři se věnují zejména odrůdám Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera a Bombino Nero.

Jistota špičkového vína za rozumnou cenu

Víno z Puglie je výsledkem rozmanité krajiny. Polovina italského olivového oleje je z vyprahlé a horké Puglie. Horko a výživná půda je základem pro pěstování snad čehokoliv. Puglia je ze třech stran obklopena mořem. Což vede k tomu, že tam fouká středomořský vítr. A to je extrémně důležité. Chladí to totiž místní vinohrady.

V Puglii najdete dvě nejdůležitější vína. Salice Salentino (DOC region) a Primitivo (světově známá odrůda).

Salice Salentino

Region je pojmenován podle poloostrova Salento. Což je přesně ta část podpadku, který se táhne do Středozemního moře. Pro Salice Salentino se většinou používá odrůda Negroamaro, což znamená černý a hořký (jakmile ochutnáte 100% Negroamaro, tak pochopíte). Víno plné švestek, pečených malin a koření jako je anýz a skořice. Negroamaro je opravdu velmi tělnaté víno. Přesto se dobře pije. Nemá výraznou kyselinku. Naopak se skvěle hodí k jídlu. Třeba k pizze.

Náš tip: Negroamaro Salore Salice Salentino DOP

Primitivo

Pokud hledáte něco bohatšího v chuti, možná trochu plnějšího, zkuste Primitivo. Známá odrůda původem z Chorvatska chutná jako čerstvé ovoce. Fíky, borůvky nebo pečené ostružiny. To všechno Primitivo nabízí. K tomu v něm najdete zajímavé tóny kůže s jemným nádechem sušeného ovoce. Jo a abychom nezapomněli. Primitivo v italštině neznamená primitivní. Ale “brzy dozrávající”. Protože odrůda Primitivo v sobě umí skvěle akumulovat cukr. Díky tomu dozrává mezi prvními. To znamená, že víno jsou výrazně ovocná a plná.

A jedna zajímavost. Hrozny Primitivo ne vždy vyzrávají rovnoměrně. Proto se na hroznech občas vedle velmi vyzrálých bobulí objevují o nedozrálé.

Náš tip: Bocca della Verità Primitivo Salento IGP

Malvasia Nera

Stejně jako Primitivo, i tohle je odrůda. Samotnou ji ale moc nenajdete. Přidává se do blendů. Zejména s odrůdou Negroamaro. A to proto, protože Malvasia Nera je velmi jemná a Negroamaro naopak tvrdé. A když se tyhle dva protipóly spojí, vznikne úžasné, jemné víno, které prostě chcete pít snad každý večer.

Náš tip: Serre di Sant’elia Squinzano DOP (Negroamaro & Malvasia Nera)

Primitivo je Zinfandel

A abychom nezapomněli. Nejznámnější odrůdou u nás je Primitivo. Nicméně ta původem z Puglie není. 30 leté zkoumání DNA odrůdy vědce nakonec přivedlo do Chorvatska, kde se podařilo potvrdit její původ. Ve zbytku světa (zejména v Americe) se odrůda nazývá Zinfandel. No, příběh je to dost zajímavý. A tak jsme ho sepsali v samostatném článku.

Regiony