Klasifikace italských vín jednoduchou češtinou | Víno od Bodláků
Italský kategorizační systém je velmi podobný tomu francouzskému. A  protože jsme vám o tom francouzském nedávno už pár řádků napsali, tak tenhle italský pro vás na pochopení už bude hračka. V Itálii se zpravidla bavíme o kategoriích IGT a nebo DOC resp. DOCG.

Podobnost s francouzským systémem je opravdu na místě. A to hlavně proto, protože obě země mají ve vinařství obrovskou tradici. Asi největší na celém světě. Rovnat se jim snad může jen španělsko.

Když to vezmeme opravdu jednoduše tak francouzské IGP se rovná italskému IGT. Dále pak francouzské AOC italskému DOC resp. DOCG. Tak a teď vše důležité už znáte. Dál číst nemusíte. Tedy pokud vás nezajímají další detaily. Pokud ano, tak jedeme dál...

Italský apelační systém

První oficiální klasifikační systém v Itálii začal platit v roce 1963. Od té doby proběhlo několik upravení a rozšíření systému. Výraznější proměna proběhla v roce 1992. Poslední výrazné upravení proběhlo v roce 2010, kdy se systém sjednotil s regulací Evropské unie a stanovil 4 základní kategorie. Vini a Vini Varietali jsou první dvě. Těma se ale nebudeme zabývat jelikož do nich zapadají velmi základní vína. To samozřejmě neznamená, že nejsou špatná.

Kterým se ale věnovat budeme jsou kategorie IGP a DOC. Možná se ptáte, kam zmizelo DOCG. DOCG je nadkategorie DOC. Je to apelace, která dříve byla "pouze" DOC. Protože se ale historicky osvědčila a přinášela vína výjimečné kvality, která jsou jinde nenapodobitelná, tak poskočila do nejvyšší kategorie DOCG. Jedním z nejznámějších italských DOCG vín je například Chianti Classico.

Ještě dodáme, že výraznější změna, která proběhla v roce 2010 upravila kategorie na úrovni EU. Proto se vína dnes také označují jako IGP a DOP. Jde ale o identickou kategorii jakými jsou IGT a DOC.

 Vini hrozny pochází z EU, etiketa neudává geografický původ hroznů, odrůdu ani ročník, pouze barvu vína
Vini Varietali Vína musí obsahovat alespoň 85% jedné odrůdy. Víno může také být kupáž dvou a více odrůd. Potom ale jejich podíl dohromady musí být 100%. Odrůda i ročník vína se může udávat na etiketě.
IGP/IGT Víno musí být vyprodukováné ve specifických italských regionech a musí splňovat několik velmi specifických regulací daného regionu a víno může být vyrobeno jen z povolených odrůd. Kategorie se někdy nazývá IGT.
DOP/DOC

Pro vína DOP platí ještě přísnější regulace a důraz na původ hroznů než u vín IGP. Princip je jinak stejný. Vína DOP mají dvě podkategorie, první je DOC a druhá DOCG. Zpravidla slavná italská vína mají apelaci DOCG.



DOC: Denominazione d’Origine Controllata

Vína DOC musí být nejdříve produkována v režimu IGP minimálně po dobu 5 let a obecně platí, že pocházejí z menších zón v rámci IGP oblastí. Tyto zóny se liší od zbytku IGP oblasti mikroklimatem a geologickou charakteristikou, která vínům dávájí charakter nenapodobitelný jinde v rámci daného IGP. Vína jsou kvalitnější a originálnější, díky tradičním místním výrobním postupům.

Hrozny z DOC apelací podléhají přísnějším regulacím oproti IGP. Víno DOC může být povýšeno na DOCG za předpokladu, že je klasifikováno jako DOC minimálně po dobu 10 let.

DOC zóny se liší od zbytku IGP oblasti mikroklimatem a geologickou charakteristikou, která vínům dává nenapodobitelný charakter.

DOCG: Denominazione d’Origine Controllata e Garantita

Vína DOCG musí plnit vše co DOC plus pár dalších věcí navíc. Například víno DOCG musí úspěšně podstoupit přísnější laboratorní analýzy před uvedením na trh včetně senzorického hodnocení odbornou komisí.

Aby to ale nebylo tak moc jednoduché, i vína DOCG mají své podkategorie. Pro přehlednost jsme je rozepsali do tabulky níže.

Vína nižších apelací nejsou nutně nižší kvality.

Classico Vína Classico jsou produkována v původních historických centrech chráněných oblastí.
Superiore Vína Superiore mají minimálně o 0.5% více alkoholu než běžné korespondující DOP víno a vinohrady pro produkci těchto vín musí mít nižší výnosnost na hektar. To by se mělo projevit v ještě vyšší kvalitě výsledného vína.
Riserva Vína Riserva musí být před uvedením na trh archivovány po určitou minimální dobu. Minimální doba se liší podle vína.


Je velmi důležité také zmínit, že vína nižších apelací nejsou nutně nižší kvality. Plno IGP vín jsou úžasná vína. Talentovaní vinaří občas chtějí vytvořit zajímavá vína, která nesplňují regulační normy DOC a DOCG vín. Vědí, že mají výborné hrozny a nápad a tak se pustí do práce. Výborným příkladem je třeba Miralý, naprosto dokonalé toskánské rosé v provensálském střihu.

K roku 2016 je celkem uznáno 405 vín DOP, z toho 332 je DOC a pouze 73 DOCG.

Tak co vy na to? Bude pro vás snažší se orientovat ve vinné kartě italské restaurace? Už budete vědět co ty záhadná písmenka v sobě vlastně skrývají? Říkali jsme, že to je přece easy.

Kategorizace vín