Vína se sníženým obsahem alkoholu

Milujete víno, ale o opičce to samé říct nemůžete? Máme pro vás skvělý tip, který potěší milovníky dobrého pití, odpůrce podnapilého stavu i lidí, co nevyhledávají sladkou chuť nealkoholického vína. Víno se sníženým obsahem alkoholu je lahoda, která vás přiopije jen v množství výrazně větším než střídmém. Co všechno byste o něm měli vědět?

Víno se sníženým alkoholem a řízení

V ČR platí nulová tolerance alkoholu za volantem. Cokoliv jiného než 0,0 promile je problém a za volant byste sedat rozhodně neměli. Opatrnost se vyplatí i v případě, že vypijete o něco více nealkoholického piva, které stále nějaké to množství alkoholu obsahuje. (Zpravidla se jedná o 0,5 %, což je hranice, kterou u nealkholických nápojů určuje český zákon.)

Jak už z označení snížený obsah alkoholu vypovídá, volantu byste se měli i po jedné sklence tohoto vína vyhnout, stejně jako při pití běžného vína.

Víno se sníženým obsahem alkoholu nebo raději nealkoholické víno?

Pokud chcete řídit, čekáte miminko nebo berete léky, které se s alkoholem vylučují, ale přesto vás honí vás mlsná alespoň na jednu sklenku, lepší a rozhodně bezpečnější volbou je nealkoholické víno. Přestože i to nejlepší nealkoholické víno má svá jistá specifika, jedná se o skvělou volbu pro každého vínomilovníka, který momentálně mít nemůže. Co od nealkoholického vína očekávat?

Specifika nealkoholického vína

Stejně jako u ostatních alkoholických nápojů, i u našeho oblíbeného vína platí, že právě alkohol je součástí jeho komplexní chuti, a pokud alkohol při výrobě vinař odstraní, na výsledku to prostě poznáte. 

Pro milovníky suchého vína může být nealko víno příliš sladké – větší množství zbytkového cukru v nealkoholickém vínu se totiž reguluje přirozená kyselost hroznů, se kterou si v běžných vínech poradí právě alkohol.

Alkohol a víno k sobě zkrátka patří, to ale rozhodně neznamená, že by naši vinaři neuměli lahodná nealko vína, jak dokazuje například Revine z vinařství Michlovský. 

Chcete si o nealkholickém vínu přečíst více? Zjistěte Jak se vyrábí nealkoholické víno?

A jak je to u vína se sníženým obsahem alkoholu?

Průměrné víno obsahuje 10 - 14 % alkoholu. Obsah alkoholu u vína se sníženým množstvím bývá kolem 8 %. To znamená, že se vlastně nejedná až o tak razantní rozdíl a v chuti žádnou znatelnou změnu nepoznáte. 

S tím jde však ruku v ruce i to, že je vhodné pouze pro lidi, kteří chtějí příjem alkoholu snížit, ale přitom si svou oblíbenou skleničku vína vychutnat naplno. 

Pokud po tomto vínu pokukujete z jakéhokoliv jiného důvodu, než je možnost vychutnat si více sklenek, aniž byste pociťovali ne vždy příjemný stav přiopilosti, mnohem vhodnější volbou bude právě víno nealkoholické. 

Užijte si sklenku vína podle vlastních představ 

O tom, jestli je sklenka vína po večeři zdravá nebo ne, se vedou ve vědeckých komunitách pře, do kterých se pouštět nebudeme. 

Pokud vám víno chutná a nemáte žádné omezení, které by vám v konzumaci alkoholu bránilo, sklenka vína může být přesně to pravé uvolnění, které vás po dlouhém dni zbaví stresu. Zkrátka vám udělá radost – a o tom to je.

Ať už si dopřejete nealkoholické víno, víno se sníženým obsahem alkoholu nebo vaší oblíbenou klasiku, hlavní je udělat si radost a pohodovou atmosféru. Odpočinout si a vychutnat si život plnými doušky

A my doufáme, že i naše nabídka lahodného vína od těch nejlepších vinařů k vaší odpolední či večerní pohodě přispěje. 🥰