Nealkoholické víno Revine s ovocem

Kdo by to byl před několika lety řekl, že nealkoholické víno může být téma. Teď v roce 2021 se o něm mluví víc víc. Dokonce se nás na něj lidé ptají snad na každé akci, na které se vyskytneme. Jak se ale vlastně nealkoholické víno vyrábí? A jak je možné, že opravdu může chutnat jako víno?

Proč by nás nealkoholické víno mělo zajímat?

Momentálně nealko víno sklízí největší úspěch mezi maminkami nebo těhotnými ženami. Asi není třeba vysvětlovat proč. I ony mají právo na skleničku s přáteli. Na tom se přeci shodneme. Já sice nejsem žena, ale občas nealko ocením jako řidič. Je tady ale ještě jeden důvod. Ten se týká zejména červených vín.

Vědci ve Francii totiž přišli na to, že umělé snižování alkoholu v červeném víně nesnižuje množství antioxidantů v něm obsaženo. Ty mohou pozitivně ovlivnit naše kardiovaskulární zdraví. Tahleta studie došla k závěru, že nízkoalkoholická nebo nealkoholická vína by mohla být využívána v léčení srdečních chorob. A to zní jako super zpráva.

Studie ukázala zlepšení zdravotního stavu u mužů se srdečním onemocněním

Jako vzorek si vědci vybrali skupinu mužů se srdečním onemocněním a testovali dopad konzumace alkoholického vína, nealkoholického vína a ginu (gin sloužil jako kontrolní skupina). A víte co ze všech tří testovaných drinků dopadlo nejlíp? Nealkoholické víno…

To je něco co? Možná si tak teď pokládáte otázku: Dá se to vůbec pít?

Pojďme se nejdřív podívat jak se nealkoholické víno vyrábí. To vám možná trochu napoví jestli vůbec stojí za to nealko víno ochutnat.

2 způsoby výroby

Oba způsoby jsou docela jiné, ale jedno mají společné. Na samém začátku se vyrobí plnohodnotné prokvašené víno. A z něho se pak odděluje alkohol. První slibný náznak toho, že nealko chutná jako alko, nebo ne?

1.0 Reverzní osmóza

U této metody se ještě před odstraněním alkoholu z vína odstraní aroma a fenolické látky (což je ty látky, které tvoří chuť). Z toho vznikne něco jako vinný destilát do kterého se “vrátí” voda. Tenhle proces se musí opakovat několikrát. Proto je relativně dost nákladný. Má ale výhodu v tom, že vína neztrácí své aroma. Proto oproti Vakuové destilaci příjemně voní.

2.0 Vakuová destilace

Tahle metoda je založená na odpaření alkoholu z vína. Toho se docílí zahřátím vína na velmi nízkou teplotu. Díky tomu se postupně alkohol z vína odpaří. Nevýhodou ale je, že s alkoholem se z vína ztrácí i podstatné množství aromatických látek. Víno tak příliš nevoní.

2.1 Dvojitá vakuová destilace

Tahle metoda je stejná jako vakuová destilace. Je jenom trochu vyladěná. Řeší totiž problém ztráty vůně. Funguje to vlastně docela jednoduše. Nejdřív se vyrobí klasické víno. Z něho se pak odeberou aromatické látky. A až potom alkohol (stejně jako u klasické vakuové destilace). A nakonec se vůně vrátí zpátky do vína.

Metodu vymysleli kluci a holky v Austrálii. Přesně tam si technologii taky koupil Miloš Michlovský z Vinselektu Michlovský a vyrábí svůj nealkoholický REVINE. Byl první u nás a myslím, že je stále jediný. Nealkoholické víno vyrobené touto technologií je drahé, ale nejlepší. Má totiž všechno co víno má mít. Proto říkám, že jde o nealkoholické víno, které chutná jako víno. A často si svoji hypotézu ověřuju mezi lidmi. Prostě jim naliju skleničku a čekám na reakce. Jen velmi málokdy si někdo všimne, že tam chybí alkohol.

Miloš Michlovský víno vyrábí v jemně perlivé variantě. Záměrně. Základem je totiž mladé víno a jemným perlením v něm zvýší jeho svěžest.

Jestli se vám to pořád zdá jako sci-fi, tak jednoduše jednu lahev zkuste a uvidíte sami.

Zdroje:

Výroba vína