Víno a veganství - na co si dát pozor, pokud se vyhýbáte živočišným produktům?

Proč (většina) vína není vhodná pro vegany?

Pokud jste se v nedávné době začali vyhýbat např. lepku, cukru nebo laktóze, možná vás šokovalo, v čem všem se tyto ingredience nachází. S veganstvím a živočišnými produkty se to má podobně. 

Vegané, kteří se důsledně vyhýbají vše věcem živočišného původu, to nemají o nic jednodušší, jak si můžeme ukázat právě na příkladu vína.

Přestože je víno z hroznů, k jeho zpracování se v mnoha případech živočišné produkty používají. 

Jakou roli hrají při výrobě vína živočišné produkty?

Živočišné produkty se při výrobě vína v některých případech používají v průběhu čiření a jiném školení vína. 

Čiření (odstraňování nežádoucích látek) živočišnými produkty se při výrobě vína používají už od těch dávných dob, kdy lidé začali víno poprvé popíjet. Právě díky čiření má víno tak krásný čirý vzhled, který přímo svádí k tomu dát si další decku

Kdybychom se podívali do dávné historie, zjistíme, že se k čiření používala například býčí krev (tato tradice se ještě do nedávna udržovala například ve francouzské oblasti Bordeaux, ale nebojte, dnes už je tato praktika čiření zakázaná v EU i USA). Rozhodně se však nejedná o jedinou možnost čiření z řad živočišných produktů – většina z nich se při výrobě vína používá dodnes. 

Mezi další živočišné produkty, které se mohou pro čiření vína používat patří:

  • vaječný bílek,
  • želatina,
  • chitosan (polysacharid pocházející z korýšů),
  • kasein,
  • vyzina (rybí bílkovinové čiřidlo).

Pokud kupujete kvalitní víno, nemělo by obsahovat ani stopové prvky těchto látek, které vymizí už před stáčením vína do lahví. 

Pokud ve vínu přece jen nějaké stopy těchto živočišných čiřidel zůstávají, poznáte to podle etikety. Vzhledem k tomu, že se jedná o alergeny, musí etiketa jejich seznam obsahovat.

To je dobrá zpráva pro alergiky, ale to samé se nedá říct o veganech, kteří se živočišným produktům vyhýbají kvůli principu a proto by neměli konzumovat nic, co přišlo do kontaktu s živočišnými produkty v jakékoliv fázi výroby.

Vegani a víno – ano nebo ne?

Znamená to teda, že pokud se rozhodnete pro veganství, už si na sklence vína nepochutnáte?

Naštěstí ne!

Při procesu čiření vína se mohou naštěstí používat i látky neživočišného původu, jako je například bentonit.

Někteří vinaři, kteří se věnují výrobě veganského vína proces filtrování a čiření úplně vynechávají. Živočišným produktům se navíc vyhýbají už během hnojení hroznových keřů (některá hnojiva mohou obsahovat živočišné produkty a v takovou chvíli by se už za veganský považovat nedal).

Veganství a víno jdou dohromady – je však třeba dbát na správný výběr

Pokud už žijete veganským životním stylem nějaký ten čas, víte, že se nejedná o nic úplně jednoduchého. Živočišné produkty se často vyskytují i na místech, kde by je nikdo nečekal. S trochou pečlivosti při výběru si však můžete vychutnat takové množství chutí, o kterém se mnoha „všežravcům” ani nesnilo. 

Vychutnejte si život plnými doušky. Sáhněte třeba už dnes večer po sklence dobrého veganského vína, zapalte si sojovou svíčku a vychutnejte si romantickou atmosféru bez utrpení. 🥰