Lipovina

Najít to správné víno, které si získá vaše chuťové buňky, není jen tak. Pokud chcete najít to nejlahodnější, ochutnáváním strávíte tolik času. Dneska pro vás máme počteníčko o jedné skutečné starobylé lahůdce, které se dostává méně pozornosti, než si zaslouží. Pojďme společně ochutnat Lipovinu.

Historie a původ Lipoviny

Stejně jako historie ostatních starobylých odrůd, i původ Lipoviny je zahalen tajemstvím. Někdo vám řekne, že Lipovina pochází z území dnešního Slovenska, někdo další by vám zase přísahal na to, že Lipovinu poprvé ochutnali dávní Chorvaté. 

Lipovinu možná pil už jeden z nejslavnějších císařů římské říše, stoik a (jako každý Říman) milovník dobrého vína v přiměřeném množství, Marcus Aurelius (121 -  180 n. l.). Jiné zdroje datují původ Tokajského vína a s ním i Lipoviny do roku 290 našeho letopočtu. 

Ať už je tomu jakkoliv, Lipovina je dnes jednou z šesti odrůd oblíbeného Tokajského a jak už toto označení napovídá, pěstuje se především v Maďarsku, ale své místo má také na Slovensku (kde zabírá přibližně 15 % zdejší Tokajské oblasti).

Tím ale rozšíření Lipoviny nekončí. S touto odrůdou se můžeme setkat také v Rumunsku, Srbsku, Černé Hoře, v Chorvatsku i v dalších zemích bývalé Jugoslávie, což je dané i tím, že Lipovině vyhovuje teplejší podnebí. Své místo v srdcích vinařů si získala i v Jihoafrické republice, kde je však spíše okrajovou odrůdou.

U nás se Lipovina oficiálně nepěstuje. 

Chutě Lipoviny

Chcete ochutnat slunce? 

Hrozny Lipoviny jsou přímo zalité slunečními paprsky a to se odráží i ve výsledné chuti vína, které je v zemích svého původu považováno za symbol dlouhých večeří naplněných hudbou, smíchem a tancem. 

Sladké medové tóny vyrovnané osvěžující kyselinkou a doplněné pomerančem, limetkovou kůrou, fíkem, datlemi, ale také meruňkami či mangem. 

Ať už sáhnete po jakékoliv láhvi Lipoviny, už první doušek vaše smysly omámí atmosférou prosluněné přímořské pohody.

S čím si Lipovinu nejvíce vychutnáte?

S čím Lipovinu párovat pro maximální chuťový prožitek?

Naprosto skvělou volbou je lehká ryba nebo kozí sýr. Vedle nesáhnete ani se salátem ochuceným olivami. 

Další skvělou kombinací jsou čerstvé mořské plody. Honí vás mlsná? Chybu neuděláte ani s čokoládovou pěnou nebo jiným dezertem. 

Lipovina je symbolem radosti, tance, slunce a setkávání. Vychutnejte si tento jedinečný nápoj s přáteli a rodinou a nechte se pohltit těmi nejlahodnějšími chutěmi, které tokajská oblast nabízí.