Vinařská oblast Barossa Valley

Dneska se podíváme na hrozen vínům od protinožců, kterým se vedle všech moravských, francouzských a italských vín nedostává zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Jedním z nejzajímavějších australských regionů pro vinaři je právě Barossa Valley. 

Australské vinařské regiony

Barossa Valley je největším regionem Austrálie, ale zdaleka ne jediným. V Austrálii najdeme velmi rozmanité chutě i odrůdy v 10 odlišných regionech.

  • Barossa Valley je známé především pro svůj Syrah (Shiraz).
  • Eden Valley je přímým sousedem Barossa Valley a nejlépe se zde daří Rieslingům.
  • Clare Valley je stejně jako Barossa v jižní Austrálii, ale má chladnější klima. Pěstuje se zde především Riesling.
  • Další jižní region, Coonawarra, je specifický svou červenou půdou bohatou na železo, kterou vinaři nazývají „terra rossa”. Skvěle se zde daří Cabernet Sauvignonu.
  • ​​McLaren Vale je vedle Cabernet Sauvignonu a Syrahu proslulý také svým Grenache.
  • Margaret River se nachází v západní Austrálii a patří k mladším regionům. Vedle Cabernet Sauvignonu zde roste i lahodné Chardonnay.
  • Hunter Valley je naopak jedním z nejstarších australských regionů se skvělým Syrahem a Semillonem.
  • Yarra Valley patří k chladnějším regionům, kde se daří Pinot Noir a Chardonnay.
  • Tasmanie kromě čerta světu dává také lahodný Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Chardonnay.
  • Podobné podnebí je také v Adelaide Hills, kde se daří stejným odrůdám jako v Tasmanii.

Pokud bychom měli vypíchnout jedno víno specifické právě pro Austrálii, rozhodně by to byl Syrah, který dominuje právě v Barossa Valley. Dalším důležitou odrůdou v této oblasti je Grenache.

Historie vinařství v Barossa Valley

Barossa Valley a víno jsou spolu svázané už od roku 1842. První zdejší osadníci byli prusko-slezští protestanti, kteří zdejšímu vínu vdechli jeho německý ráz. A současně položili základy dnešnímu vinařskému průmyslu. 

Vinařství v Barossa Valley svůj zlatý věk zažilo ale až výrazně později, konkrétně v 80. a 90. letech minulého století, kdy se z Austrálie začalo zdejší víno šířit do světa a Barossa Valley se stalo jedním ze světově uznávaných vinařských regionů.

Podmínky Barossa Valley a jejich vliv na zdejší vína

Největší vliv na chuť vína mají kromě dovedností vinaře také klimatické podmínky – tedy právě region, ve kterém vinná réva roste. Syrah i ostatní vína z Barossa Valley jsou díky teplému a suchému klimatu s minimem srážek specifické plnou ovocnou chutí i vyšším obsahem cukru v hroznech, což vede k vyššímu obsahu alkoholu ve výsledném víně. 

Dalším aspektem, který má na vliv vína z Barossa Valley vliv je také to, že v této oblasti bývají velmi teplé dny, noci ale naopak mohou být velmi chladné, což má vliv na komplexitu a vyváženost hroznů. 

Když to shrneme, můžeme říci, že vína z Barossa Valley jsou silná a bohatá na plné ovocné tóny.

Zajímají vás chutě vína podle regionů? Vyberte si z naší nabídky vín z nového světa i z Evropy.