Archivní vína nejen k životnímu jubileu

Narození potomka, oslava plnoletosti, ukončení studia nebo jiné životní jubileum si žádá skutečně jedinečný dárek. Víno pro archivaci patří k těm opravdu zajímavým, která tu pravou radost udělají i po letech. 

Víno, stárnutí a archivace

Existence investičního alkoholu už dneska asi nikoho nepřekvapí. Některé láhve vína (whisky, ale samozřejmě i dalšího pití) můžete pořídit i za statisíce korun. Takové kousky obvykle spojuje jejich stáří, ale také jejich vysoká počáteční kvalita. 

Právě víno má pověst alkoholu, u kterého platí čím starší, tím lepší. Ale ve většině případů  skutečně se jedná skutečně pouze o pověst. Naopak, na trhu je jen něco kolem 3 % vín, které stárnutím získávají stále lepší chuť a většinou pro ně současně platí to, že pokud je otevřete pěkně čerstvé, jejich chuť je přinejmenším nezajímavá. Prostě ještě nedospěla ke svému plnému potenciálu.

Většině vína ale stárnutí nesvědčí. Pokud se vám tak podařilo najít 15 let starou láhev vína v cenové kategorii lepšího krabicáku, důvod k radosti to spíš nebude. Do ochutnávky něčeho takového bychom rozhodně nešli. Chcete ho přesto zkusit? Pak vám jen poradíme nevzdalovat se moc daleko od toalety. 

4 vlastnosti vína, které zraje do chuti

Dobře, levná vína ze supermarketu se k archivaci (obvykle) nehodí, to bychom měli vyjasněné. Jaké jsou však vlastnosti, které vínu pomáhají udržet (nebo dokonce zlepšit) svou chuť v průběhu času?

  1. Alkohol. A tady vás možná trošku překvapíme. Čím méně alkoholu víno má, tím pravděpodobněji bude vhodné k archivaci. Alkohol je v klasickém (nefortifikovaném) vínu těkavý a při stárnutí může víno promění na něco, co se spíš než vínu podobá vinnému octu. Samozřejmě existují výjimky, ale pokud hledáte víno k archivaci, vysoké množství alkoholu není ideální cestou.
  2. Přestože mezi nejvyhledávanější archivní vína patří červené suché, právě vysoký zbytkový cukr vínu pomáhá zrát k perfektní chuti. Není tak divu, že k vínům, která v láhvi zrají nejlépe, patří například slaďoučké portské nebo Riesling.
  3. Vyšší obsah kyseliny je také dobré znamení, že víno vydrží lahodné delší dobu. Kyslinka se totiž stárnutím z vína vytrácí, pokud ji má málo, brzy v něm nemusí zůstat žádná.
  4. Posledním důležitým bodem jsou třísloviny a jako u kyselinky zde platí, že čím více třislovin víno má, tím vhodnější k archivaci může být. U tříslovin časem dochází k rozpadu a jakémusi zjemnění, které vínu dodávají „hedvábnou” chuť.

Zmíněné body však berte jen jakýsi orientační ukazatel. Ani jeden z nich není „tesaný do sudu” a u archivních vín záleží na více faktorech, jako je například jejich korek (který může chuť vína poškodit), ale také samotná láhev nebo způsob skladování.

Nejzajímavější kousky vhodné k archivaci

No a teď se konečně dostáváme k tomu hlavnímu. Jak vybrat víno miminku tak, aby si mohlo na své 18. (nebo raději 30.) narozeniny otevřít láhev něčeho skutečně speciálního? A co koupit partnerovi / rodičům / odrostlým dětem k důležitým životním událostem nebo jubileům?

Pojďme se podívat vínům vhodným k archivaci na korek.

TENUTA DI CORTE GIACOBBE Soave Superiore Runcata DOCG, garganega, suché

Soave je pro Italy něco jako pro nás Pálava. Národní poklad. Skutečná specialitka. Víno nese název podle hradu, který se rozléhá nad vinicemi hroznů Garganega, ze které Soave pod rukama vynikajících vinařů vzniká.

Právě tato Runcanta z vinařství TENUTA DI CORTE GIACOBBE je to nejlepší Suave z nejlepších a to už je co říct. Pokud slavíte něco skutečně speciálního, můžete koupit rovnou dvě (nebo ve výhodném balení dokonce 6 s 4% slevou) – jedno si vychutnáte dnes, druhé až nazraje ten správný čas.

CASARENA Jamilla's Single Vineyard Malbec Perdriel

S vinařstvím Casarena vedle nesáhnete. Tento Malbec v sobě kombinuje silné tělo s výraznou chutí a ovocným charakterem. Označení Single Vineyard znamená, že se jedná o Malbec z těch nejlepších hroznů nasbíraných na jediném vinohradu. 

Ale ať už sáhnete po jakémkoliv vínu z vinice Jamilla's, chybu rozhodně neuděláte. 

Řada Otisk z českého vinařství Čapka

I v Česku máme vína, která se hodí k archivaci. Důkazem je toho (nejen) vinařství Čapka, kde dělají skutečně poctivou vinařinu. Například taková frankovka z tohoto vinařství je z hroznů, kterých na každém keři rostlo pouze kilo a k tomu má za sebou 18 měsíců v dubovém sudu. 

Investiční víno? Ano, ale…

O investičním alkoholu jsme se už lehce zmínili v úvodu. Jedná se o speciální kategorii pro skutečné nadšence jak do alkoholu, tak lehce netradičních investic. Jedno z nejzajímavějších investičních vín je Chateau Petrus, které můžete koupit za cenu kolem 100 000 korun

Pokud hledáte k investici něco trošku dostupnějšího, můžete sáhnout po vínu z vinařství Les Heritiers Saint–Genys, které možná nedosáhne ceny v řádech statisíců, ale začínající investor na něm rozhodně neprodělá. 

Investice jsou ale vždy trošku nevyzpytatelné a u nás? U nás si na dobrém vínu raději pochutnáme. 😊