Význam a historie etiket na lahvích s vínem

Etiketa na lahvi s vínem. Taková samozřejmost, která nám o vínu řekne, co potřebujeme vědět. (Občas). Také k nám vysílá určité marketingové sdělení a působí na naši (ne)chuť si tu kterou lahev koupit. Víte ale, jak dlouhou historii taková etiketa má a jak se v čase vyvíjela?

První etiketa a její vývoj do dnešních dnů

Zkuste chvilku hádat. Kdy myslíte, že se první etiketa na lahvi vína objevila? Možná vám napoví článek Stručná historie vína, ve kterém se dozvíte, že lidé tento lahodný nápoj pili už 13 000 let př. n. l.!

No. Nebudeme vás trápit nijak dlouho. První etiketa na lahvi s vínem se objevila ve starověkém Egyptě, konkrétně někdy kolem roku 1550 př. n. l. (možná i o pár desítek let dříve) a majitelům lahve sdělovala v podstatě to samé, co se dočteme na dnešních etiketách: stáří vína, odkud víno pochází a nějakou tu marketingovou hlášku, jako třeba život, prosperita, zdraví!

Proč první etikety vůbec vznikly – a tolik let poté, co si lidé chuť vína dopřávali bez nich?

Odpověď jste pravděpodobně uhádli. Ano, aby si mohla egyptská elita poměřovat, kdo má doma luxusnější lahev, takže jsme opět u marketingu a u snahy prodat víno co nejlépe.

Renesanční umění i na vinných etiketách

Praktické „etikety” se ze starověkého Egypta dostaly i do Řecka a Říma a jako většina ostatních věcí se s Římskou říší rozšířily i do zbytku světa, ve kterém se už tak nějak po svém vyvíjely dále.

Jedním z nejlepších období vinných etiket byla renesance, ve které si vinaři začali hrát s jejich samotným provedením. Suché informace obohatili typografickým i ilustrátorským uměním a etikety se tak vlastně staly kouskem umění, které „perfektně zachycovalo esenci samotného vína,” jak je popisuje bývalý sommelier a dnešní novinář zabývající se právě příběhem vína,  Kin Anderson.

A tím se pomalu dostáváme k dnešním dnům. Některé dnešní etikety lahodí oku a příběh vína vyprávějí až uměleckou formou. Víno tak nelahodí pouze naší chuti, ale „pochutnají si” na něm i naše vizuální receptory. 

Kniha se podle obalu nesoudí. Ale co víno?

To se samozřejmě soudí právě podle obalu! Jak jinak byste poznali, co za chutě vás uvnitř čeká? Etiketa navíc napovídá něco i o lásce vinařů k jejich výrobkům. Jen se podívejte na vlastní oči! Dobře, nebudeme trvdit, že procházet nabídku vín je stejné jako trávit čas v galerii umění, ale jen přiznejte, že se těmi nádhernými etiketami kocháte stejně jako my!

Historie