Roční cyklus na vinici

Víno, to není jen tak. Rok na vinohradě není žádné lehárko a to zdaleka neplatí jen pro dobu sklizně. Na vinohradě se maká od jara do jara a ani zima není výjimkou. Co všechno vinaři podstupují pro to, abychom si jejich víno vychutnali tak, jak jsme od svých oblíbených vinařů zvyklí? 

Vinař ani v zimě nespí

Na vinohradech není na zimní spánek čas. Už začátek listopadu se nese ve znamení úklidu a to obvykle až „do Josefa” tedy do 19. března. Co takový úklid obnáší? Především zimní řez, který je jedním z nejdůležitějších úkolů každého vinaře. Dokonce se k němu váže pranostika „březen, pospěš s řezem,” ale vinaři s ním začínají právě už v lednu, aby do 19. vše stihli jak se sluší a patří.

Ono pokud máte třeba takových 200 tisíc keřů jako třeba v takovém vinařství Sonberk, a k tomu 12 lidí, kteří úklid a řezy provádí, není divu, že se jedná o práci na celou zimu! V Sonberku se na to jde opravdu pečlivě a na keřích se nechává jen jeden tažeň. To sice přináší méně hroznů, ale v mnohem větší kvalitě.

A nenadechne se ani na jaře

Ani na jaře si vinaři nevydechnou. Toto období se nese ve znamení probouzení přírody – keře révy vinné samozřejmě nevyjímaje. Přibližně v dubnu se výhonky přichycují k drátům, někteří vinaři sází nové keře, a samozřejmě dochází i na (bio)ošetřování čerstvě rašících rostlinek.Dalším úkolem je (v některých vinařstvích) kontrola vína z předchozích let a také jeho lahvování. Jaro je pro vinaře současně časem naděje, ale i obav, aby sezóna a počasí přálo a hroznům se dařilo.

Léto je časem tvrdé práce

To je na vinicích časem boje. Do vinobraní zbývají týdny a dny, ale i v toto období jsou hrozny citlivé. Vinaři bojují seč jim síly stačí se škůdci, plísní, ale i se zloději, kteří si chtějí na cizí vinici trošku přilepšit. 

Už na přelomu jara a léta začíná práce s čištěním kmínků a podlomem. Pokud se zeptáte na čištění snad kteréhokoliv vinaře na čištění kmínků, odpovědí vám bude pravděpodobně otrávený pohled. Nejedná se o činnost příjemnou ani oblíbenou. O to je však důležitější, protože právě na mladých letorostech, které z nich vyrůstají, se velmi rády usazují houby a plísně. K tomu můžou tyto letorosty odčerpávat sílu těm hlavním a o to také žádný vinař nestojí.

Vinaři v létě také musí vylamovat zálistky, aby měly hrozny dostatek světla a vzduchu a samozřejmě přicházejí na řadu (bio i nebio) postřiky proti škůdcům.

No a pak jsou tu samozřejmě pražáci návštěvníci, kteří ve velkém přijíždějí do sklípků na svou letní dovolenou nebo prodloužený víkend okoštovat, co se na vinicích urodilo.

A koncem léta, na sklonku samotného podzimu, přichází chvíle, na kterou se všichni tak těší – vinobraní. 😍

A podzim se nese ve znamení příprav na zimu

Na podzim dochází k hnojení půdy, které jí dodá na zimu dostatek živin pro podporu růstu vína v dalším roce, dochází na orání (kultivaci) půdy, odstraňování plevele, provzdušnění, rovnoměrnému roznesení hnojiv – zkrátka k přípravě na novou výsadbu.

Na podzim je také potřeba chránit rostlinky před mrazy, například izolačním materiálem.

No a pak nastává zima, čas zimních řezů a úklidů.

Vinařina je náročná, ale krásná práce a to v každém ročním období. 

A co vy, už se také těšíte na vinobraní? Pojďte si dát zatím decku něčeho dobrého s námi.
Výroba vína