Malbec je nejdůležitější argentinská odrůda. Původ má ale ve francouzském Bordeaux. Nicméně v Bordeaux dominuje Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Malbec si osvojila Argentina a dnes se tam pěstuje skoro všude. To znamená na víc než 70% argentinských vinic. Zároveň Argentina vyprodukuje víc než 75 % celosvětové produkce Malbecu. Jak je to možné?
- Malbec miluje slunce
- Sedí mu nadmořská výška
V nízkých nadmořských výškách má Malbec problém udržet kyseliny (které jsou ve víně prostě potřeba). Argentina má obojí. Hodně sluníčka a vysoké hory. Slunce pomáhá tvorbě silné slupky a tím pádem má Malbec opravdu výraznou barvu. A díky vysokým horám si hrozny udrží i kyselinku. A výsledek je světový!
Zajímavé také je, že Malbec ke zrání nutně nepotřebuje dubový sud. A je fantastický v tzv. blendech (cuvée). Jedno takové cuvée máme. A to je Esencia 505 (Malbec, Cabernet Sauvignon a Merlot). Je také zajímavé si porovnat Malbec 505 (žádný dubový sud) a Malbec Reserva (ten už pár měsíců v dubovém sudu zrál).
Klasický Malbec se dá pít i jen tak. Malbec Reserva si ale nejlépe vychutnáte s doma ugrilovaným steakem a nebo domácím burgerem.