Zweigeltrebe
Zweigeltrebe není jazykolam, ale nejrozšířenější odrůda vína pocházející z rakouského Klosterneuburgu. Zweigeltrebe poprvé vyšlechtil v roce 1922 Fritz Zweigelt a o její rozšíření se postaral legendární vinař Dr. Lenz Moser. Jak toto víno chutná, k čemu se hodí a co dalšího byste o něm ještě měli vědět?

Základní fakta o odrůdě Zweigeltrebe

Když už máme za sebou krátký pohled do historie této odrůdy, pojďme se honem přesunout do současnosti.

Kde Zweigeltrebe roste?

I dnes je Zweigeltrebe velmi oblíbenou odrůdou v Rakousku, kde zabírá přes 15 % plochy všech vinic. U nás se s touto odrůdou setkáváme nejčastěji na Mostecku a Brněnsku. Ve velkém se pěstuje také na Strážnicku a Mutěnicku.

Stejně jako v Rakousku i u nás patří k jedné z nejrozšířenějších odrůd modré révy.

Z čeho tato odrůda pochází?

Jak už jsme zmínili v úvodu, Zweigeltrebe vypěstoval ředitel vinařské školy a vinařského institutu Fritz Zweigelt. Ale jak se mu to podařilo?

Kombinací dvou jiných i dnes velmi oblíbených odrůd, a to konkrétně Svatovavřinecké a Frankovky. Vzhledem se réva podobá spíše Frankovce a má i podobné vlastnosti. Dobře odolává mrazivému počasí a ani s plísněmi nemá příliš velké problémy.

A jak Zweigeltrebe chutná?

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Stejně jako u ostatních odrůd i chuť vína z révy Zweigeltrebe záleží na více faktorech.

Pro víno z hroznů Zweigeltrebe je typická chuť bobulovitého ovoce. Nalézt v něm můžeme i chuť třešní či švestek. Mladší vína Zweigeltrebe jsou chuťově spíše hrubší, vyzrává však do jemné a harmonické chuti s jemnou tříslovinkou.

Zweilgeltrebe může chutí i vůní připomínat Svatovavřinecké. Zkrátka a dobře, jedná se o lahodu, kterou můžete pořídit v jeho typické červené barvě či jako osvěžující rosé.

Párování Zweigeltrebe s jídlem

A k jakému jídlu se Zweigeltrebe hodí? Naprosto skvělé je na grilovačku (tedy i k burgerům), ale hodí se k jakémukoliv výraznějšímu masu. Skvěle doplní také sýry či těstovinový salát.

O párování se můžete dozvědět více v článku Párování jídla s vínem – naučte se to sami.

Lahev vína odrůdy Zweigeltrebe z vinařství Vitis Strážnice

Odrůdy