Barbaresco je červené víno vyrobené z odrůdy Nebbiolo v regionu Piemonte na severozápadě Itálie. Je to jedno ze dvou hlavních vín vyráběných v této oblasti. To druhé je Barolo. Vína vyráběná z těchto dvou oblastí jsou často vzájemně srovnávána, přičemž Barbaresco je obvykle považováno za víno s o něco lehčím tělem a méně tříslovinami než Barolo.
Barbaresco má oproti Barolu několik odlišností. Vína zrají minimálně dva roky, jeden rok v dubových sudech. Tento proces zrání dává vínu jedinečný chuťový profil s tóny třešní, květů růže a lanýžů. Víno je typicky středně plné až plné a nejlépe si jej vychutnáte k jídlu. Zejména k pokrmům z hub, lanýžů nebo červeného masa.
Barbaresco je prestižní víno a je považováno za jedno z nejlepších italských vín. Po víně je ve světě obrovský zájem. Což má vliv na jeho vysokou cenu. Víno obvykle zraje nejméně 10 let před uvedením na trh a nejlepší ročníky mohou zrát ještě mnohem déle.