Nebbiolo je jednou z nejprestižnějších odrůd pěstovaných v Itálii, zejména v regionu Piemont. Toto víno je známé pro svou komplexnost, strukturu a schopnost zráním se vyvíjet. Má výraznou tříslovinnou strukturu a vysokou kyselinku, což dává vínu dlouhý potenciál ke zrán í.
Jak chutná Nebbiolo?
Aromatika:
- Červené ovoce (třešně, maliny, jahody)
- Růže, fialky (florální tóny)
- Koření, tabák, kořenitost
- Kožené a zemitější tóny (u starších vín)
- Citrusy a kůra (v mladších vínech)
- Tóny dehtu a pryskyřice (častější u vína z oblasti Barolo a Barbaresco)
Chuťový profil:
- Suché s výraznou kyselinkou, která zajišťuje svěžest
- Střední až vysoké třísloviny, které dávají vínu strukturu a zajišťují dlouhověkost
- Tělo je obvykle střední až plné
- Komplexní závěr, který se s časem zjemňuje a rozvíjí
Jaké jídlo se k Nebbiolu hodí?
🍝 Těstoviny s ragú, italské polévky, pečené maso
🧀 Tvrdé sýry, například Parmigiano-Reggiano nebo Pecorino
🥩 Grilované maso, steak, jehněčí nebo divočina
🍇 Trufly, hříbky – Nebbiolo je skvélé k pokrmům s těmito intenzivními chutěmi
Nebbiolo je víno pro trpělivé, protože jeho potenciál zrajícím vínem se s časem mění a zjemňuje.