Montepulciano je modrá odrůda, která se pěstuje ve střední Itálii, zejména v regionech Abruzzo, Marche a Umbria. V menším množství ji najdete také v dalších částech Itálie, stejně jako v Argentině, Austrálii a Spojených státech.
Montepulciano je známé víny, která jsou sytě zbarvená, plná a tříslovitá, s chutí a vůní černých třešní, ostružin a koření. Vína bývají dobře vyvážená a mají dobrý potenciál dalšího zrání. Často se vyrábějí jako odrůdová vína, ale skvěle se blenduje i s jinými odrůdami, jako je Sangiovese a Cabernet Sauvignon.
Hrozny Montepulciano mají vysoký obsah anthokyanů, které jsou zodpovědné za sytou barvu vín z nich vyrobených. Hrozny jsou také poměrně tlusté, což přispívá k tříslovinové struktuře vín. Vinná réva je energická a produktivní a obvykle se pěstuje v kopcovitém nebo horském terénu, kde mohou hrozny těžit z chladnějších teplot a dobré drenáže.