Aperol Spritz – letní láska na první doušek

Jiskra v oku a mlsné pohledy. Orosená sklenička s tajuplným nápojem v barvě čerstvě oloupaného pomeranče je jednoduše neodolatelná. Aperol Spritz je legenda. Dnes vám o tomto letním drinku prozradíme pár zajímavostí – a samozřejmě vám také poradíme, jak si Aperol Spritz udělat doma tak, že bude k nerozeznání od Aperolu od toho nejšikovnějšího barmana.

Cesta Aperolu od jeho vzniku až po dnešní slávu

Základem Aperol Spritz není nic jiného než lákavě oranžový Aperol, který vznikl jako levný aperitiv po první světové válce. 

Cesta ke vzniku dnes tak oblíbeného Aperol Spritzu však trvala ještě pár let.

Milovaný letní drink, který v sobě kombinuje osvěžující hořkost Aperolu s bublinkami vznikl v Itálii po druhé světové válce jako finančně dostupná a jemnější alternativa drinků z tvrdého alkoholu

Aperol Spritz – tenkrát ještě pouze v kombinaci Aperolu se sodovkou – se v této době se stal také lákavější alternativou klasického benátského vinného střiku (který navzdory svému názvu pochází pravděpodobně z Rakouska).

Perlička z historie: Věděli jste, že vinný střik nám dala historie? V minulosti, konkrétně v dobách starověkého Řecka a Říma se víno jinak než zředěné s vodou ani nepilo – možná i proto, že právě víno bylo primárním zdrojem tekutin a přestože bylo oproti dnešnímu vínu o něco slabší, vypít dva litry neředěného vína denně a to ještě na sluníčku, by byl teda poměrně slušný výkon, který si však jen tak někdo dovolit nemohl. 

Aperol Spritz si srdce Italů získal velmi rychle, ale až v posledních letech se z něj stal naprostý a celosvětový hit. Aperol Spritz jak ho známe dnes – tedy s Proseccem – si na svůj vznik počkat až do 90. let. A právě v té době začala jeho cesta za jeho dnešním statusem kulturního fenoménu.

Aperol Spritz – od otloukánka ke hvězdě všech večírků

V roce 2019 oslavil Aperol 100 let od svého vzniku. A to ve velkém stylu. Právě v roce 2019 se Aperol Spritz dostal na deváté místo v kategorii nejprodávanějších drinků. A dnes? Dnes vypijeme 300 000 skleniček Aperolu denně. A jeho spotřeba rok od roku strmě stoupá.

Dnešní úspěch Aperol Spritzu můžeme zčásti přičítat sociálním sítím – existuje snad vůbec někdo, kdo by neměl na Instagramu alespoň jednu fotku tohoto letního nápoje? 

Jednou ze součástí popularity Aperol Spritzu je nižší obsah alkoholu a osvěžující chuť, stejně jako spojení s letní pohodou – a právě to jsou hlavní pilíře marketingové kampaně Aperolu už od 90. let – nehledě na to, kdo společnost aktuálně vlastní. 

Jak připravit Aperol Spritz?

Teď se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Jak si udělat vlastní Aperol Spritz na zahradní párty nebo příjemné odpoledne s přáteli?

Budete potřebovat:

  • Aperol,
  • Prosecco,
  • sodovku,
  • pomeranč,
  • led.

A v jakém poměru ingredience namíchat?

Tradičně se Aperol dělá v poměru 3 (Prosecco) : 2 (Aperol) : 1 (sodovka). 

Pomeranč použijeme jako dekoraci na skleničku a ledu dáme podle chuti. Jedná se však samozřejmě jen o doporučení – takto smíchaný Aperol Spritz je ten „pravý”, který dostanete ve většině podniků. Pokud vám však chutná jinak, vlastní kreativitě se meze rozhodně nekladou!

Nemůžete pít? Nealkoholická alternativa Aperol Spritz

Toužíte po letním osvěžení, ale alkohol zrovna z jakéhokoliv důvodu nemůžete? 

Umíchejte si nealkoholickou variantu.

Na tu můžete použít nealkoholické perlivé víno z vinařství Vinselekt Michlovský

Pro požadovanou barvu pomerančový džus a hořkou chuť svému drinku dodáte výměnou sodovky za hořký tonic. 

K tomu pár kostek ledu, pomeranč na ozdobu a na alkohol můžete klidně úplně zapomenout, protože taková lahoda se mu hravě vyrovná – a navíc vás neohrozí ani otravná letní kocovina!

Přemýšlíte po dočtení našeho článku, jestli za úspěchem Aperolu stojí skutečně jeho chuť nebo „jen” promyšlený marketing? To musíte posoudit sami.

Ať je to tak nebo tak, pravda je taková, že Aperol splňuje vše, co slibuje. Skvělou chuť a letní osvěžení, ze kterého se sbíhají sliny už na první pohled.