19 (a půl) zajímavostí o víně

Víno je fascinující nápoj. V historii se jednalo stejně tak o pití vládnoucích vrstev jako o nápoj chudiny. A dnes? Dnes si můžete koupit víno za 350 000 korun stejně jako „krabicák za pade”, takže se na něm v tomto ohledu vlastně zase tolik nezměnilo. Víno je rozmanité, hravé i vážné. Dneska se ale spíše nevážně podíváme na 19 zajímavostí, které vás možná překvapí nebo vám třeba vyčarují úsměv na tváři.

Zajímavosti z historie

  1. V 80. letech 19. století Itálie vínem skutečně žila. Záviselo na něm živobytí více než 80 % Italů, kteří pracovali právě ve vinařském odvětví.
  2. Až začátkem 19. století vznikl také první korkový uzávěr vína.
  3. To, že se pilo víno v antickém Řecku nikoho nepřekvapí. Víte však, že právě z těchto dob pochází fráze „na zdraví”? Dnešní přípitek vznikl díky tehdejšímu zvyku, kdy hostitel víno vždy ochutnával jako první, aby své hosty ujistil o tom, že není otrávenéV Číně by to však moc nefungovalo. Tady travičství dovedli s tzv. assasinskou konvičkou dovedli na vyšší úroveň. Jedna konvička mohla totiž obsahovat jak naprosto nevinné víno, tak i to otrávené, takže vrahova oběť se na hostitelovu ochutnávku příliš spoléhat nemohla.
  4. Kde vzniklo víno? Pokud nás chvíli čtete, jistě víte, že jeho původ sahá pravděpodobně do Gruzie, kde se víno kvasilo v tzv. kvevri nádobách.
  5. V dávných dobách, kdy voda nebyla příliš čistá, se slabým ředěným vínem lidé hydratovali, aby se neotrávili znečištěnou vodou. To však neplatilo na našem území, kde byla v těchto dobách mnohem dostupnější a levnější medovina. 
  6. Tohle asi víte, ale beztak – antičtí Řekové víno tak milovali, že pro něj měli dokonce vlastního boha – Dionýsa, který byl potomkem samotného Dia a dcery Thébksého krále, Semelé. Tomuto bohu byly zasvěcené také slavnosti Dionýsie. Účast na nich byla povinná.
  7. První skleněnou lahev na víno vyrobil Sir Kenelm Digby v 17. století. Do té doby se víno skladovalo v měších z kozlí kůže. 
  8. Nejvíce vína ve středověku, podobně jako pivo, produkovali mniši ve svých klášterech.
  9. Chtěli byste vidět nejstarší láhev vína? Stačí se vydat do Špýru v jihozápadním Německu, kde je v městském muzeu vystaveno víno z roku 325 našeho letopočtu, které se našlo právě v tomto městě.

Ostatní zajímavosti o víně

  1. Nejprodávanějším vínem na světě je Cabernet Sauvignon.
  2. Většina světa miluje červené víno. ČR je jedna z mála zemí, kde v oblibě vede víno bílé. 
  3. Nejdražší víno na světě je 1995 Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru. V roce 2018 se prodalo v aukci za $558 000.
  4. Víno obvykle dozrává v dubových sudech. Věděli jste však, že existuje více než 5 druhů dubů, které se na výrobu sudů používají?
  5. Vína s korkovým uzávěrem se většinou skladují v horizontální poloze. Proč? Kontakt korku s tekutinou zabraňuje jeho vysychání a také zabraňuje tomu, aby se víno dostalo do kontaktu se vzduchem, což vede k jeho zoxidování a znehodnocení. 
  6. Pokud si chcete víno řádně vychutnat, měli byste volit sklenici podle toho, jaký typ vína plánujete pít. A ne, nejedná se o žádnou „snobárnu”, ale o vědu. Každé víno má trochu jiné vlastnosti, kterým dá správný tvar a typ sklenice maximálně vyniknout a na to, abyste rozdíl poznali, rozhodně nemusíte být žádným znalcem. 
  7. Že vám jedna láhev vína na večer nestačí? Možná by pro vás byl správnou volbou Nebuchadnezzar. Jedna jeho láhev má 15 litrů a to už by možná stačit mohlo. 😉
  8. Kolik odrůd hroznů existuje? Schválně, zamyslete se nad vínem, které pijete a tipněte si…
    Správná odpověď je… 10 000! Ano, čtete správně a ani my jsme se v počtu nul nespletli.
  9. Degustace vína a rozpoznávání jedinečnosti jednotlivých odrůd může mít pozitivní vliv na mozek. Pokud se ochutnávání věnujete aktivně a s plnou pozorností, můžete mozek stimulovat, tvořit nové synapse a tím zabránit ztrátě neuronů, která se s alkoholem tak nešťastně pojí. Samozřejmě to platí jen v případě, že to s tím ochutnáváním moc nepřeženete. 
  10. Fóbie neboli nepřiměřený strach máme nejčastěji např. z pavouků. Věděli jste však, že existuje také fóbie z vína? Říká se jí Oenophobie a lidé, kteří touto fóbií trpí, mají z vína stejnou hrůzu, jako někdo jiný třeba z hadů.  

Tak a to by pro dnešek stačilo. Snad si třeba už dnes hodíte maso na gril, otevřete oblíbenou láhev vína a vychutnáte si příjemný letní den. 😉