Pomocníci při pití vína

K tomu abyste si vychutnali večerní skleničku vína vám stačí dvě věci. Dobré víno a (optimálně) vhodná sklenka. Pokud se pro vás však postupně stává víno koníčkem a chcete si ho vychutnat jak se sluší a patří – nebo se dokonce přiblížit úrovni zkušených sommeliérů, budou se vám hodit i další pomocníci, kteří vám pomohou vychutnat si váš oblíbený nápoj takříkajíc na úrovni.  😍

Základy, bez kterých se rozhodně neobejdete

A vezmeme to hezky postupně. První, bez čeho se samozřejmě neobejdete je kvalitní láhev vína a k tomu v ideálním případě stejně kvalitní společnosti. Ale co všechno za nástroje mít po ruce, aby vaše ochutnávání nebylo jen tak ledajakým popíjením, ale distinguovanou záležitostí? Pojďme se na ně podívat!

Otvírák na víno

Ano, bez vývrtky se sice obejdete (o tom jsme psali v článku Jak na víno bez vývrtky), ale moc velký dojem takovou fušeřinou, jako je zapomenutá vývrtka, rozhodně neuděláte. Pokud tedy nejste skutečně zkušeným sommeliérem a neotevíráte víno, které by se vývrtkou znehodnotilo – to je pak samozřejmě přece jen jiná. 

Vhodná vývrtka na víno je taková, kterou můžete mít vždy při ruce, takže se vám nestane, že byste snad skončili v situaci, kdy si víno neotevřete. A dokonce její pomocí můžete zachránit dámu (nebo gentlemana) v nesnázích.

Pokud patříte k opravdovým milovníkům vína, vývrtku máte pravděpodobně ve všech kapsách, zavazadlech a i doma se vám schovává vývrtka snad v každém šuplíku. Pokud si vybíráte svou první, zvažte před nákupem pár věcí.

  1. Šroubová část otvíráku na víno by měla být co nejtenčí a vyrobená z kvalitního kovu.
  2. Má vaše zvolená vývrtka nůž na řezání fólie? Pokud ano, zkontrolujte jeho kvalitu. Měl by být spíše kratší (aby se vám fólie řezala dobře a neztratili jste nad řezem kontrolu) a samozřejmě velmi ostrý. Výhodou může být vroubkovaný nůž s delší životností, který nebudete muset brousit.
  3. Přiléhá pákové rameno vývrtky k hrdlu láhve? V opačném případě může v horším případě dojít při otevírání lahve k nepříjemným úrazům.
  4. Otvírák na víno by vám měl umožňovat láhev otevřít pouze pomocí rukou bez podpory stolu.

Vhodný výběr skleniček

Někdo pije víno klidně rovnou z lahve. Něco takového možná zažila někde u ohně nebo na festivalu většina z nás. Pokud si však chcete víno vychutnat, cítit jeho rozvinuté aroma a chutě, správný výběr skleničky je zásadní.

O tom, ke kterému vínu patří jaká sklenička jsme psali v článku Jakou skleničku správně vybrat k vašemu vínu

Obecně platí, že útlé sklenky patří k bílému vínu, velmi tenké, tzv. píšťaly pak k proseccu, šampaňskému – zkrátka k sektu, protože právě taková sklenka uchová nejvíce bublinek, a skleničky se širším kalichem se hodí k vínu červenému, protože v nich má víno příležitost rozvinout své chutě a nabídnout vám maximální požitek.

Hadřík na leštění sklenic

Investovali jste do kvalitnějších skleniček na víno, které mohou přijít do myčky na nádobí? Skvělé! Ale i v takovém případě si zaslouží vaši pozornost, protože například taková nevyleštěná sklenička na šampaňské, na které zůstanou zaschlé kapky vody, vás okrade o ten správný a nefalšovaný proud bublinek, které ke každému sektu patří. A to samé platí i o ostatních sklenkách.

Nejen, že víno ve vyleštěné skleničce lépe vypadá a uděláte na svou společnost lepší dojem, ale především v ní i lépe chutná.

Hadřík na leštění sklenic by měl být dostatečně velký, abyste v něm mohli skleničku uchopit z obou stran a nikde se ji nemuseli dotýkat. Ideálním materiálem je bavlna, posloužit vám mohou například staré dětské látkové pleny nebo dostatečně velká utěrka z mikrovlákna.

Chcete se posunout ještě o krok dál?

To bychom měli základy, které by měl mít doma každý, kdo si rád občas dopřeje o kapku lepší víno. Kam se ale posunout, pokud vám tyto základy nestačí a chcete si svou sklenku vína vychutnat jako opravdový znalec?

Karafa

Karafa je vhodná především pokud pijete červené víno, ale dobrou službu udělá i bílému a růžovému. Právě v karafě, do které víno přelijete z jeho původní láhve, dostanou chutě a vůně šanci plně se rozvinout a dosáhnout optimální teploty (zvlášť pokud víno skladujete např. v příliš chladné ledničce). Výběr karafy na víno se podobá výběru skleničky. Červené, plné víno potřebuje dostatečný prostor pro rozvinutí své chuti. Bílému vínu udělá dobře spíše menší a užší karafa. 

Zátka na víno

Během dekantování, ke kterému dochází v karafě, dochází k rozvoji chutí vína. Pokud je však víno v kontaktu se vzduchem příliš dlouho, začíná docházet k jeho oxidaci (zjistěte více o oxidaci v článku Jak poznat zkažené víno?) a o to rozhodně nikdo nestojí. Proto, zvlášť v případě, že degustujete více nápojů, je nezbytné mít vhodnou zátku na víno, kterou můžete otevřenou lahev bezpečně a kvalitně uzavřít a tím předejít oxidaci a znehodnocení nápoje. 

Pokud preferujete sekt, bude se vám také hodit hermetický špunt na šampaňské neboli stopper. 

Zápisník pro zaznamenávání aromat a chutí

Pokud to s vínem myslíte opravdu vážně, neobejdete se ani bez zápisníku. Pokud chcete poznávat a časem i zkušeně rozeznávat jednotlivá vína, chutě, aromata a vše, co svět vinařství nabízí, rozhodně se nemůžete spoléhat pouze na svou paměť. 

Vlastní zápisník vás o vínu naučí mnohem více než lecjaká kniha (ale taková kvalitní kniha o víně by se také měla stát rychle součástí vaší knihovny) a kdykoliv se budete moci vracet do minulosti a porovnávat vývoj vašich chutí.

Teploměr

Pro skutečné fajnšmekry, sommeliéry nebo číšníky v luxusních restauracích je vhodnou pomůckou také teploměr na víno, díky kterému vždy víno servírujete v jeho optimální teplotě. Tato pomůcka je pro ty, kdo chtějí zanechat na svých hostech dojem skutečného odborníka a znalce. Nebo si zkrátka chtějí vychutnat své víno přesně tak, jak ho jeho vinař zamýšlel. 

Vinotéka

Máte doma hodně lahví vína? A máte vinotéku? Vínotéka je kromě vývrtky či skleniček jedním ze základních potřeb každého správného milovníka vína. Před jejím nákupem je dobré si rozmyslete, zda chcete volné stojící či vestavnou. Pro opravdu skutečné fajnšmekry nabízí značka ASKO švédskou kvalitu za své luxusní vinotéky. Není to rozhodně pro každého, ale když si potrpíte na luxus, je to právě pro vás.