Jak na víno bez vývrtky?

Koupili jste si dobrou lahev vína s korkem, připraveni na příjemný večer se sklenkou a dobrou večeří, jen abyste zjistili, že doma nebo na akci nemáte vývrtku? Tak taková situace není vůbec výjimečná a během života se s ní setkal leckdo. Naštěstí k otevření vína vývrtku nutně nepotřebujete a s troškou šikovnosti si snadno poradíte, aniž by došlo k nepříjemným zážitkům plným střepů a rozlitého nápoje. Takže jak na to?

Jak problému s vínem bez vývrtky předejít

Nastíněná situace je občas tak trochu jako z hororu. Člověk se celý den těší na zasloužené vínko jen aby se dozvěděl, že se ocitl v situaci, kdy si ho dopřát nemůže. Rozhodně ne bez vymýšlení kreativního řešení. Dnes už je naštěstí tento problém čím dál tím výjimečnější. Spoustu druhů kvalitního vína totiž můžete koupit i bez korku. Ten se dnes nejčastěji používá u archivních vín. U těch, které je vhodné spotřebovat dříve, už dnes většinou najdete šroubovací uzávěr.

Přesto sáhnout po víně s korkovým uzávěrem, aniž by si toho člověk všiml, není ničím výjimečným. Pak je tu ještě druhé řešení – kvalitní švýcarák nebo jiný multifunkční nástroj, na kterém budete mít vývrtku vždy při ruce.

Chápeme však, že se občas člověk dostane do skutečné krize a pak na internetu hledá co nejelegantnější řešení. Přiznejme si však, že většinou elegance chybí a člověk je rád, pokud neskončí v hromádce střepů obarvených vínem, na které se tak těšil.

Pokud jste si tak pořídili kvalitnější víno, možná je lepší skočit do obchodu (nebo k Bodlákům) pro to se šroubovacím uzávěrem, a to s korkem si nechat na lepší situaci.

A pokud takové řešení není možné? S velkým odhodláním se můžete pustit do experimentů, za které však ruku do ohně rozhodně nedáme.

Jak otevřít víno bez vývrtky a co k tomu budete potřebovat

Způsobů otevření vína bez vývrtky je celkem dost. Víte například, že zkušení sommeliéři, kteří otevírají skutečně kvalitní archivní vína vývrtku ani použít nemohou? Starší, byť sebekvalitnější korek by se mohl poškodit, rozpadnout a víno tak znehodnotit. Sommeliéři však mají k této činnosti specializované nástroje, jejichž použití není nijak snadné a vyžaduje spoustu tréninku a zkušeností.

Improvizaci s dostupnými nástroji se však v lecčems podobá.

My se však dnes podíváme na to, jak si poradit s věcmi, které najdete doma nebo v krajním případě i na venkovní akci.

Otevření vína pomocí klasického nářadí

Nejlepší z nejhorších řešení otevření vína bez vývrtky je šroubek a kleště.Šroubek do korku opatrně zavrtejte a nechte venku dostatečný prostor, za který ho kleštěmi uchopíte. A pak táhněte.

Podobně si můžete poradit také s hřebíkem a kladivem, k tomu si připravte i něco, za co hřebík vytáhnete nebo vás bude pěkně bolet ruka. Hřebík zatlučte do korku (opět opatrně) a tahejte. S trochou štěstí korek půjde ven téměř sám.

Víno a zapalovač? Hlavně opatrně

Dalším způsobem, jak otevřít víno pomocí běžného vybavení, které mnozí najdou po kapsách, je pomocí zapalovače. To už vyžaduje trochu více dovedností a hlavně opatrnosti.

Zapalovačem nastaveným na maximální výkon začněte zahřívat hrdlo lahve (to místo, kde není korek ani tekutina). Špunt by měl po chvíli vylézt sám. Přestože se jedná o relativně elegantní způsob (a zahřívání hrdla lahve je jedním ze způsobů, jak jej otevírají sommeliéři) není příliš bezpečný. Sklo se může rozžhavit opravdu hodně a k popáleninám nebudete mít moc daleko. Nebojte se tak použít kvalitní rukavice.

S trochou šikovnosti vám poslouží i klíč

Otevírání vína klíčem funguje na principu páky. Klíč by měl být ve vínu zavrtaný lehce našikmo (ideálně v úhlu 45 stupňů). Poté začněte klíčem kroužit – korek by se měl postupně uvolňovat.

Bota jako nouzové řešení

Nouzové řešení – otevírání vína pomocí boty – zná snad každý, kdo se do podobné situace dostal na festivalu nebo venku pod stanem. Zde většinou není moc dobrých možností (třeba nákup vývrtky či jiného vína, dokonce ani to nářadí s sebou příliš lidí nenosí) a je tak čas sáhnout po tom horším.

Jak otevřít víno botou?

Lahev do boty položte dnem dolů a za pevného držení boty i vína podrážkou silně udeřte – třeba proti zdi nebo většímu stabilnějšímu kameni. Zátka by se po chvíli měla opět začít sama uvolňovat a vysouvat.

Zkusit můžete také pevné sevření lahve mezi stehny a podrážkou boty bít do dna, dokud se korek nezačne uvolňovat.

Co byste opravdu zkoušet neměli?

Nejčastějším a možná nejhorším způsobem improvizovaného otevírání vína je zaražení korku dovnitř lahve. S tím se mohou do vína dostat nečistoty a znehodnotit ho chuťově občas až na hranici nepitelnosti. Pokud jinou možnost nemáte, raději si počkejte, než vývrtku seženete.

Vinné tipy